Yüksekova, Kürt coğrafyasının en duyarlı kentlerinden. BDP’nin oy oranı yüzde 90’larda. Geçmişte devletin kanlı infaz çetelerinin hedef aldığı, faili meçhullerin yoğunlaştığı yerlerin başında geliyordu.
Üç gün önce polis kurşunlarıyla iki kişinin hayatını kaybettiği Yüksekova’da, gerginlik sürüyor. Lice’nin Fis Mevkii’nde dört askerin kaçırılması da eklenince, herkesin kafasında aynı soru belirginlik kazanıyor: Çözüm sürecini kim baltalıyor?
‘Yüksekova Haber’ internet gazetesinin sahibi Necip Çapraz, öldürülen BDP’lilerin cenazelerinden yeni dönmüştü. Yediği biber gazlarının etkisi altındaydı. “Durum karışık Oral Ağabey” diye başladı sorularımı yanıtlamaya.
Necip, kısa süre önce Kandil’e gitmişti. Cemil Bayık’la yaptığı uzun röportajın en önemli kısmını, KCK Eşbaşkanı’nın “Bahara kadar hükümete süre tanımışız” ifadesi oluşturuyor.
PKK’den marttaki yerel seçimlerin sonucuna kadar bir eylem yapılmayacağı, en üst düzey yetkili tarafından açıklandığı günlerde, bu kargaşalık aniden patlak vermiş durumda.
Necip Çapraz durumu şöyle yorumluyor: “İki taraflı bir provokasyon da olabilir. BDP’liler, mezarların kırılması dahil, barış ve çözüm sürecine ilişkin talepleri dile getirmek için basın açıklaması yapacaklardı. Daha önceki deneyimlerden biliyorum. Polis, önce uyarılarda bulunurdu. Bu kez, hiç zaman tanımadan ateş etmeye başladı. Üstelik insanların kafalarını hedef alan bir ateşti bu.”
Valilik ve İçişleri Bakanlığı, mezarların kırılmadığını söylüyor. Necip Çapraz da böyle bir duyum aldığını ancak kırılmış bir mezara ilişkin net bilgisinin bulunmadığını ifade ediyor. Öcalan’ın Yüksekova olayından yola çıkarak yaptığı değerlendirmedeki “Büyük provokasyonlar olabilir. Yüksekova’da da provokasyona dikkat edin” uyarısı göz önünde bulundurulduğunda, tablo iyice dikkat çekici hale geliyor.
Düğmeye mi basıldı?
Çözüm sürecini istemeyenler harekete geçmiş olabilir mi?
Necip Çapraz’ın da bu paralelde şüpheleri var. İki tarafta da çözüm istemeyenlerin olduğu ortada.
Çapraz’a göre polislerin göstericileri öldürmeyi hedefleyen şekilde ateş etmesi, ‘polis içindeki bazı güçlerin harekete
geçmesi’ olarak yorumlanabilir.
Veysi Sarısözen de Özgür Gündem’deki köşesinden benzer bir değerlendirmede bulunuyor:
“Ve küresel güçlerin polis kurumlarıyla içli dışlı olan, pek çoğu orada eğitimden geçirilmiş kimi emniyetçilerin, tam da şu sırada sokağı kana bulayarak provokasyon yapması hiç de yabana atılacak bir ihtimal değildir.”(...) “Nitekim PKK Önderi Öcalan da BDP heyeti vasıtasıyla yaptığı açıklamada, ‘provokasyonlar karşısında dikkatli olma’ çağrısı yaptı.”
Sarısözen, BDP’nin, ‘hükümeti yıkma projesi’nin içinde bulunmadığını, özellikle vurguluyor: “BDP’nin düzenlediği gösterilerin amacı belli ki, bu hükümeti yıkmak değil. Kürtler kendi kazanımlarını korumaya ve yalnız Türkiye’de değil, tüm Kürdistan ve bölgede barışçı bir demokratikleşme sürecini ilerletmeye çalışıyor. Kürt özgürlük hareketi, burada da ‘üçüncü yol’dan yürüyor. BDP yöneticilerinin defalarca yaptığı açıklamalardan da anlıyoruz ki, onlar, ‘Hükümetle cemaat arasındaki kavganın aleti’ olmamakta kararlılar. O nedenle şimdi herkes PKK önderi Öcalan’ın ‘provokasyon uyarısını’ büyük bir ciddiyetle ele almalıdır.”
Lice’de kaçırılan askerler bırakıldı. Bölgedeki yoğun protesto gösterilerine rağmen, BDP’liler, Öcalan’ın da uyarısıyla, daha özenli davranıyor. Hükümete görev düşüyor. Yüksekova’da halkı hedef alarak ateş eden polisler kimin nesidir, neyin nesidir? Ciddiyetle araştırılmalı, sorumlular ortaya çıkarılmalı.
Çözüm süreci, bu kez de kritik ve karmaşık bir eşikte. Savaş yanlılarının boş durmadığı, durmayacağı belliydi. Barış yanlılarının da iki taraflı olarak, daha özenli ve hedef odaklı bir yol izlemesi gerekiyor.
Belli ki, bu yoğun seçim atmosferinde, her şey mümkün. Bütün gerilim merkezleri harekete geçmiş durumda. Dikkat!
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.