• BIST 9379.83
  • Altın 3707.979
  • Dolar 37.8409
  • Euro 41.3004
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Türkiye-Kürdistan ortak deklarasyonu

Günay Aslan

Kürt meselesi ve bu meselenin kalıcı çözümünü amaçlayan Çözüm Süreci Türkiye’nin bölge siyasetini etkilemeye ve iç dengelerini belirlemeye devam ediyor.

Yakın zamana kadar Rojava’da yükselen Kürt iradesini görmezden gelen, hatta bu iradenin kırılması için IŞİD’e yol veren Ankara, şimdi Çözüm Süreci üzerinden Rojava politikasını değiştirmeye çalışıyor.

PYD’yle ilişkilerini İmralı’da müzakereye hazırlandığı PKK lideri Öcalan’ın sayesinde tamir etmeye; bu partiyi bir aktör olarak kabullenmeye hazırlanıyor.

Kürtler ve Kürdistan olmadan Ortadoğu’nun yeniden yapılanmasında etkili olamayan ve hareket alanı iyice daralan Türkiye, şimdi alanı yeniden genişletmek; etkisini güçlendirmek için Çözüm Süreci’ne ve Rojava‘yla işbirliğine ihtiyaç duyuyor.

Çözüm Süreci bölgede hareket alanı hayli daralan ve sıkışan Türkiye‘nin önünü açıyor.

Zira, bu ülkenin bölgenin yeni denkleminde önemli bir yer tutabilmesinin yolu Kürtlerle ve Kürdistan‘la işbirliği yapmasından geçiyor. Nesnel süreç onu buna zorluyor ve Çözüm Süreci de ona bunun için önemli fırsatlar sunuyor.

Türkiye iki yıldır süründürdüğü Çözüm Süreci‘ni bu yüzden canlandırmaya çalışıyor. Çözüm taslağının ortak açıklamayla duyurulmasına bu nedenle onay veriyor.

Çözüm taslağının deklare edildiği 28 Şubat günü Dolmabahçe’de Türkiye‘nin ortaya koyduğu iradeyi görmek ve bunun nedenlerini iyi irdelemek gerekiyor. Bunu hafife almak ya da bazılarının yapmaya çalıştığı gibi AKP’nin seçim hesaplarıyla açıklamaya çalışmak gerçeği anlamamak, bu meselenin geldiği aşamayı kavramamak anlamına geliyor.

O gün orada masanın bir yanında hükümeti ve devletiyle Türkiye’nin, diğer yanındaysa İmralı’sı, PKK’si ve HDP’siyle Kürdistan’ın durduğunu ve taraflarının güçlü bir biçimde ortak irade beyanında bulunduklarını unutmamak gerekiyor.

Şimdiye kadar PKK lideri Öcalan‘ın tek taraflı olarak yürüttüğü Çözüm Süreci 28 Şubat 2015 itibariyle Türkiye hükümeti ve devletini de resmen ve alenen sürece katmış bulunuyor.

Elbette bunu Kürtlerin ve ezilenlerin bir zaferi olarak kayda geçirmek gerekiyor.

Öte yandan Dolmabahçe’de deklare edilen 10 maddelik çözüm taslağının kaynağını Oslo mutabakatından aldığı anlaşılıyor.

İçerideki ve dışarıdaki süreç karşıtı güçlerin bütün provokatif saldırılarına, yaşanan yol kazalarına ve hükümetin oyalamalarına rağmen tarafların başa döndükleri gözleniyor.

Herşeyden önce de Kürt tarafının ulusal-demokratik taleplerindeki ısrarının sürdüğü; Kürtlerin istikrarlı bir yol izledikleri ve bölgedeki olumlu gelişmelere rağmen tavırlarını değiştirmedikleri gözleniyor.

Çözüm taslağının Oslo mutabakatıyla örtüşmesi bunu gösteriyor. Bunu da bir yere not etmek gerekiyor. Diğer yandan elbette bu deklarasyon çok önemli ama, tek başına yetmiyor. Şimdi bunun gereklerinin yerine getirilmesi ve somut adımlarının atılması gerekiyor.

Kamuoyu taraflardan şimdi bunu bekliyor.

PKK, silahlı mücadeleyi sona erdirecek kongreyi toplayabilmesi için hükümetin bazı pratik adımları atması gerektiğini söylüyor.

Hükümetse kongrenin biran önce toplanmasında ısrar ediyor. Hangi adımları ne zaman atacağı konusundaysa ketum davranıyor. Nihai çözüm içinse yeni anayasayı gösteriyor.

Tabii, hükümetin bu aşamadan sonra geri adım atması; yeni bir hayal kırıklığı yaşatması pek mümkün görünmüyor. Yine de yeni anayasayı görmek gerekiyor.

Kaldı ki Kürt tarafı da başından beri anayasal bir çözüm talep ediyor. Kürt tarafı için anayasal çözümden kastınsa anadilde eğitim ve özyönetim olduğu biliniyor.

Anayasal çözümünse seçim sonrasına kalacağı anlaşılıyor. Seçim sonrasında oluşacak Meclis’i de ‘kurucu meclis’ görevi bekliyor. 7 Haziran seçimlerinin stratejik önemi de zaten buradan kaynaklanıyor.

Elbette seçimlere kadar beklemekte gerekmiyor. Anayasal çözüm öncesi atılması gereken adımların olduğu biliniyor ve bunların bu sürede atılması gerekiyor.

Kürt tarafı hükümetten bir yol haritası açıklamasını ve bu arada hasta tutsaklar sorunu dahil, yasal ve anayasal düzenleme gerektirmeyen sorunların çözülmesini talep ediyor.

Bunlar olmadan savaşı sona erdirecek kongreyi toplamasının söz konusu olamayacağını söylüyor.

Dolayısıyla adımların artık eşzamanlı olarak atılması kaçınılmaz görünüyor. Ne de olsa Dolmabahçe deklarasyonu taraflara kaçış yolu bırakmıyor…

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • ahmet erdem12 Mart 2015 Perşembe 09:27hayret

      devlet ve hükumetin kürt tarafını kandırmaya çalışmasını anlıyorumda kürt aydınlarının buna zemin hazırlamalarını anlayamıyorum. devlet hala meseleyi ''terör sorunu'' olarak görüp böylede yaklaşıp adlandırıyorsa, dolmabahçede kürt kelimesi dahi geçmiyorsa, anadilde eğitim, seçim barajı, kimlik sorunu, hakikatlerle yüzleşme meselesi dururken, hasta tutsaklar, rojava, güvenlik paketi meselesi hükumet için birer taviz değil eskiden bulunduğu noktada durmasıdır. kısacası devlet ve hükumetin aklından geçmeyen soruna olumlu yaklaşım adımlarını sanki varmış gibi göstermek kürt aydınlarına düşmemeli, inkar politikası resmi olarak devam ediyor, eskiden 17 yılda bir bir kuşak asimile oluyordu şimdi 5 yıla düştü, kürtçe ise hala ''bilinmeyen bir dil'' eskiden imha vardı şimdi çürütme, ne deği

      Yanıtla (0) (0)
    • ökkeş12 Mart 2015 Perşembe 11:55Ahmet beye katılıyorum...

      Benden önceki yorumcuya tamamen katılıyorum... Ek olarak, Kürd aydının bu kadar belkemiksiz olması, İmralıda esen rüzgara göre yön belirlemesi kabul edilir bir durum değildir... Hükümetin ciddiyetini anlamak için, Baraj sorununa bakmak kafidir... Kürdleri bir biçimde muhatap alan ciddi bir yapı, herşeyden önce müzakede bulunacağı tarafın kendisini ifade etme şansını ortadan kaldırmaz... Çözüm süreci konusunda söylenecek tek kelime var: Eski tas eski hamam... Değişen tek şey hamamcının takke takması...

      Yanıtla (0) (0)
    • Mehmet İPEK12 Mart 2015 Perşembe 22:06kapalı göz görmez

      AKP ve devleti adım atıyor atmasına da... Görmek için göz gerekiyor. Örnek son bir haftada Cizre'den sonra Amed'de plakasız akrep ve özel tim dehşetini görmüyor musunuz, yoksa adımdan mı saymıyorsunuz?

      Yanıtla (0) (0)
    • Azadî13 Mart 2015 Cuma 22:02ölümü gösterip...

      ölümü gösterip sıtmaya razı etmek
      Inşallah Kürd ler bu duruma düşmez.
      deyim deyip gecmemek aslinda çok etkili bir strateji olduğunun hakkini vermek gerekir
      bunun, "yumruğu gösterip, tokada razı etmek" şeklinde benzer bir kullanımı da mevcuttur. bu haliyle, şeytanca bir taktiğin kodlarını da içerir.

      örneğin, yeraltı ve yerüstü kaynaklarının üzerinde oturan global ağalar, piyasalarda, eko-sanal madrabazlığın en üst kademesi olan spekülatörlük zanaatını icra etmek suretiyle, kısa ve uzun vadede, kurgulamış oldukları gelecek inşasını, ellerindeki iletişim enstrümanlarıyla global kamuoyuna pompalarlar.

      Yanıtla (0) (0)
    • Azadî13 Mart 2015 Cuma 22:02ölümü gösterip...

      ölümü gösterip sıtmaya razı etmek
      Inşallah Kürd ler bu duruma düşmez.
      deyim deyip gecmemek aslinda çok etkili bir strateji olduğunun hakkini vermek gerekir
      bunun, "yumruğu gösterip, tokada razı etmek" şeklinde benzer bir kullanımı da mevcuttur. bu haliyle, şeytanca bir taktiğin kodlarını da içerir.

      örneğin, yeraltı ve yerüstü kaynaklarının üzerinde oturan global ağalar, piyasalarda, eko-sanal madrabazlığın en üst kademesi olan spekülatörlük zanaatını icra etmek suretiyle, kısa ve uzun vadede, kurgulamış oldukları gelecek inşasını, ellerindeki iletişim enstrümanlarıyla global kamuoyuna pompalarlar.

      Yanıtla (0) (0)
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89