Gözler Irak'ta, gündemde Musul operasyonu var. Gerçekleşecek mi gerçekleşmeyecek mi? Olacaksa operasyona kimler katılacak? Şii milisler ya da PKK, Amerika'nın operasyon planında var mı? Türkiye'nin tutumu ne olacak? İkinci Başika krizi nedeniyle bir kez daha gerilen Ankara-Bağdat ilişkileri bu operasyonun gelişim sürecini nasıl etkileyecek? Geçen hafta itibarıyla yoğun olarak tartıştığımız bu ve benzeri sorular çevresinde aradığımız cevap, aslında Amerika ve Türkiye'nin Irak konusunda anlaşıp anlaşamayacağı. 15 Temmuz darbe girişiminin başarısız olması ve hemen ardından Türkiye'nin başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı sonrası, ABD'nin elinde, şu an için kukla yönetim Bağdat kalmış görünüyor ve Türkiye'yi bu kez Irak Merkez Yönetimi üzerinden sıkıştırmaya çalışıyor.
Ancak öte tarafta, Türkiye ve Rusya arasında, artık yakınlaşmanın da ötesine geçen ve 'oyun değiştirici' olarak tabir edebileceğimiz kritik imzalar atılıyor.
Bildiğiniz gibi bu hafta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul'da gerçekleşen 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında Türkiye'ye geldi. Putin, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la kritik bir görüşmek gerçekleştirdi. Doğalgaz indirimi, narenciye ithalatı, Akkuyu Nükleer Santrali, savunma alanında işbirliği ve hatta Türkiye'nin uzay çalışmalarına Rusya'nın talip olması gibi başlıklarda uzlaşmaya varan iki lider ayrıca, Türk Akımı anlaşmasının imzalandığını duyurdu. Bu görüşmeyi tarihi kılan Türk Akımının söylem, temenni ve siyasi mesajların ötesine geçmiş olmasıydı; ayrıca bu anlaşma Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde normalleşmenin tamamlanıp normalin de ötesinde bir yakınlaşmaya geçildiğinin göstergesiydi.
Nedenini açıklayalım. Merkez Asya ve Orta Doğu doğal gazını Türkiye üzerinden AB ülkelerine taşımak amacıyla şu ünlü Nabucco boru hattı için hükümetler arasında Temmuz 2009'da bir anlaşma imzalanmıştı. Bu hat Avrupa'ya sevk edilen Rus doğal gazına alternatif sağlayacak ve Avrupa'nın Rusya'ya olan bağımlılığını kıracaktı. Proje bu nedenle AB ve ABD'nin büyük desteğini almıştı.
Ancak bu durum elbette Moskova'nın işine gelmiyordu. Rusya önce, Almanya'yla uzlaşmaya vararak Baltık Denizi'nden Avrupa'ya Kuzey Akım adıyla yeni bir boru hattı döşemeye başladı. Boru hattının ilk bölümü Kasım 2011'de açıldı. Rusya bunun yanı sıra Güney Akım adıyla bir başka doğal gaz boru hattına daha niyetlendi. Güney Akım, Karadeniz'den Bulgaristan'a, oradan da Sırbistan, Macaristan ve Slovenya üzerinden Avrupa'ya gaz taşıyacaktı, ve bu haliyle Rusya'nın Nabucco'ya cevabıydı. Hattın yapımına 2012 Aralık ayında başlandı.
Gelgelelim, Ukrayna krizi nedeniyle AB ve Rusya arasında yaşanan gerilim projenin iptal edilmesiyle sonuçlandı. Avrupa'nın Rusya'ya uyguladığı ağır ekonomik yaptırımlar sonrası Aralık 2014'te iptal kararını alan Moskova tarafıydı. Aynı dönemde Türkiye'yi ziyaret eden Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la gerçekleştirdiği zirvede Güney Akım'ın iptal edildiğini açıklarken, yeni bir hattın haberini verdi. Bu hattın adı 'Türk akımı' idi.
Türkiye enerji bakımından fakir bir ülke olsa da, coğrafi konumu itibarıyla enerji boru hatlarının geçişi açısından oldukça değerli konumda ve enerji dağıtım piyasasının büyük oyuncularından biri olmaya aday bir ülke. Uzun süredir ter akıtılan Şahdeniz Doğal Gaz Boru Hattı, Trans Hazar, Türkiye-İran ve Türkiye-Irak Doğal Gaz Boru Hatları, TANAP, TAP ve petrol boru hatlarının yanı sıra Türk Akımıyla birlikte Türkiye, enerji piyasasında büyük söz sahibi olmaya başlayacaktı. Aynı zamanda uzun süredir, Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatı konusunda birbirine rakip olarak görülen ve sürekli birbirini bypass etmeye çalışan iki ülke, bu konuda işbirliğine gidecekti.
Türk Akımı, Kasım 2015'te Türkiye sınırını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi sonrası iki ülke arasındaki ilişkilerin donma noktasına gelmesiyle birlikte askıya alındı. Ancak yine de, Türk Akımı duyurusu yapıldığında büyük bir ilgi ve heyecana sebep olmuş olsa da, bu projenin gerçekleşmesine çok da ihtimal verilmiyordu. Bu anlaşmayı, iki yıla yakın süredir Batılı müttefiklerinden kazık yiyen Ankara ile Ukrayna nedeniyle Avrupa'ya öfkeli olan Moskova'nın siyasi mesajı ve konjonktürel tehdidi olarak değerlendirenler çoktu. Doğrusu, Suriye meselesinde her iki ülkenin tutumu taban tabana zıtken ve Türkiye'nin NATO üyesi olması nedeniyle birbirlerine tam anlamıyla güvenmeleri mümkün değilken böyle olması da gayet normaldi.
Ancak 15 Temmuz sonrası işler değişti. Türkiye'nin ABD tarafından gelen yoğun bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu, Türkiye'yi FETÖ'sünden PYD ve IŞİD'ine üç terör örgütü arasına sıkıştırmaya çalışma planının ardında ABD'nin olduğunu körler bile gördü; değil ki Soğuk Savaş'tan kalma rakibi Rusya görmesin. O nedenle Mayıs ayı itibarıyla Türkiye ve Rusya arasında yeniden başlayan yakınlaşma, başarısız darbe kalkışmasının ardından çok büyük bir ivme kazandı ve bu noktaya gelindi. Seni öldürmeyen şey güçlendirir derler ya, o yüzden iki ülke ilişkilerinin üzerinde durduğu zemin, yaşananların ardından bugün, uçak krizinden öncesine oranla bile çok daha sağlam. Bu yüzden, bu kez bu anlaşmanın finale ulaşma olasılığı çok daha büyük.
Lakin bu gelişmenin ABD'yi memnun etmeyen gelişmeler listesine katıldığı ve bu konuda elinin armut toplamayacağı da muhakkak. Yapbozun öteki parçasına dair şifreler, yani Akdeniz'deki doğal gazın Avrupa'ya nasıl sevk edileceğine dair gelişmelerin seyri, bugün Türkiye'ye gelen İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak arasında gerçekleşecek görüşmede olacak. Ve bakalım, Orta Doğu'daki manzara bu gelişmelerden nasıl etkilenecek?
- BIST 9498.94
- Altın 3809.696
- Dolar 37.916
- Euro 42.2535
- İstanbul 11 °C
- Diyarbakır 16 °C
- Ankara 8 °C
- İzmir 15 °C
- Berlin 12 °C
- Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!
- Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!
- Gazeteci Evrim Kepenek'e kelepçeli gözaltı!
- Gazeteci Sinan Aygül'e saldıran korumalar tutuklandı
- 15 barodan gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya kınama
- İbrahim Kalın MİT Başkanlığına atandı
- Çanakkale ve Balıkesir'de art arda deprem
- Buldan ve Sancar eş başkanlığı bırakacaklarını açıkladı
- Başak Demirtaş: Selahattin adaylığını üç kez iletti
- Şenyaşar ailesi: ‘Gereken yapılmazsa ‘adalet’ pankartını Meclis’e asacağız’
- Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı
- HDP’li yönetici: Demirtaş’ın talebi genel merkezimize ulaşmadı
- Biden, sahnede yere düştü
- Demirtaş: HDP, cumhurbaşkanı adaylığı talebimi gerekçesiz reddetti
- Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bırakıyorum
Türk Akımı oyunu değiştirebilir mi?

Merve Şebnem Oruç / Yeni Şafak
- Yorumlar 0
- Facebook Yorumları
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- Askeri müdahale mi, vanaları kapatmak mı, açlıkla cezalandırmak mı?28 Eylül 2017 Perşembe 10:30
- Irak’ta üç gün20 Ekim 2016 Perşembe 11:08
- Musul Operasyonu Irak’ın geleceğini şekillendirecek16 Ekim 2016 Pazar 11:03
- Kritik dönemeçte AB için karar vakti08 Eylül 2016 Perşembe 06:15
- Sizin çocuklar bu kez başaramadı04 Ağustos 2016 Perşembe 08:50
- Tarihin en büyük devlete sızma operasyonu31 Temmuz 2016 Pazar 09:33
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Fotoğraflarla Kürdistan’a dönen ilk hacı kafilesi
Başkent Hewler’de huzurevi
IŞİD’in son mevzisinden kaçış...
Kürdistan Parlamentosu'nun yeni üyeleri yemin etti
12345678
- Süleyman ÇevikKürtçe zorunlu eğitim bir haktır!
- Ersin TekGeleceğin Önündeki Engel: Geçmiş!
- Roşan LezgînZazakî Kur’an Meali ve İncil çevirisi
- Bayram BozyelSri Lanka; İktidar hırsının trajik sonuçları
- Abdullah Can“Bediüzzaman’ın hançeri” mi, Bediüzzaman’ı hançerlemek mi? (5)
- Mustafa Özçelik‘’Helalleşme’’ söylemini destekleyerek, kapsamlı helalleşmelere kapı ara
- Rahmetullah KarakayaBinelim kuşa gidelim Muş’a (2)
12
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
12345678
- Murat YetkinSon üç gün, son üç soru
- Hayko BağdatKürtler TİP’e neden kırgınlar?
- Arzu YılmazKürt seçmenin seçimi ve dış politika
- Hediye LeventCIA Şefi neden Orta Doğu'da?
- İsmail Beşikci59 Yıl Sonra Şemdinli
- Mehmet Latif YıldızGüçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine
- Akif BekiHDP’yi kapatmak neye yarar?
- Fehim TaştekinKürtler için lanet geri mi dönüyor?
- Ahmet TaşgetirenYargı sancısı -bumerangı unutmamak
- Fehmi KoruFırat’ın doğusuna gitmiyoruz, tamam. "Neden"...
- Aydın Doğanİstanbul seçimleri ve ötesi…
- Galip Dalayİran'a Sovyet modeli...
- Hakan AlbayrakMalcolm X
- Elif ÇakırBize ne oldu böyle?
- Orhan Kemal CengizHDP neden arabayı atın önüne koyuyor?
- Yaşar YakışFırat’ın doğusu sorunu askeri harekâtsız da çözümlenebilir mi?
- Mücahit BiliciDonald Trump’ın Zülkarneyn olarak portresi
- Tarık Ziya EkinciKılıçdaroğlu'nun Ahmet Türk'le görüşmesi bir skandaldır
- Akdoğan Özkan'ABD Çin ile Savaşacak'
- Murat SabuncuABD, Türkler ve Kürtler arasında 'çözüm' için devrede mi?
- Ahmet AltanMilliyetçilik ve Aydınlar
- Aslı AydıntaşbaşYalancı bahar mı ikinci bahar mı?
- Amberin Zaman‘Al papazı, ver papazı’ derken elde ne kaldı?
- Etyen MahçupyanErken seçim istemeyip ne yapsaydı?
- Kadri GürselÜç yıl sonra HDP yine anahtar
12345
RÖPORTAJ
Arzu Yılmaz: Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyareti Türkiye’den ABD’ye mesajKürt sorunu üzerine çalışmaları ile tanınan ve Kürdistan Bölgesinde de görev yapan Hamburg Üniversitesi Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Yılmaz Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyaretini Evrensel'e değerlendirdi.
Türkan Elçi: 'Tahir hiçbir rüyamda benimle konuşmadı’Bugün Diyarbakır Barosu Tahir Elçi’nin öldürülmesinin beşinci yılı.
Kürt hukukçuya Yeni Zelanda'dan 'Küresel Etki ÖdülüERBİL (K24) - Kürt hukukçu Rez Gerdi, mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar ve gösterdiği çabalar nedeniyle Yeni Zelanda’da “Küresel Etki Ödülü”nü kazandı.
PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeliKürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, Bağdat’la yaşanan bazı sorunlar konusunda kesin sonuçlar alınması için Kürtlerin ABD’yle doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.
ÖZEL MAKALE
Konya’daki katliama ilişkin gözaltı sayısı 13’e çıktıKonya’da yedi kişinin katledildiği ırkçı saldırıya ilişkin gözaltına alınanların sayısı 13’e yükseldi.
Reuters: Türkiye sınıfta kaldıKoronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'de 2 haftadır hafta sonları akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İngiliz haber ajansı Reuters'ın analizine göre bu yasaklar bir işe yaramadı.
Demirtaş hakkında yeni iddianame: 3 yıla kadar hapsi istendiAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başsavcı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiğini iddia ettiği HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede Demirtaş’ın 3 yıla kadar hapsi istendi.
Mesud Barzani: Kerkük; anılar, düşler ve düşüncelerBarzani, “Saddam Kerkük’ün Kürtlerin hakkı olduğunu kabul ediyor muydu?” şeklindeki soruya, “Şahsen kendisi bana, ‘Kerkük Kürt kentidir’ dedi."
KÜLTÜR SANAT
Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!Nûbihar dergisinin 165. Sayısı Kürt Dili Dosyası olarak çıktı.
Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!Nûbihar dergisinin yeni sayısı okuyucusuyla buluştu.
Nûbihar dergisinin 163. sayısı çıktı3 ayda bir Kürtçe yayınlanan Nûbihar dergisinin 163. sayısı zengin bir içerikle çıktı.
Feyruz, Suudi Arabistan’da konser vermeyi reddettiArap dünyasının yaşayan en büyük şarkıcısı Feyruz, Suudi Arabistan'ın insan haklarına saygı göstermediğine dikkat çekerek konser davetini reddetti.
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.