• BIST 9339.58
  • Altın 3950.666
  • Dolar 38.0592
  • Euro 43.3293
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 0 °C
  • İzmir 11 °C
  • Berlin 11 °C

Siyasi tablonun değişmesinin HDP’ye faydası var mı?

Orhan Miroğlu

HDP, Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul’da bir grup gazeteciyle bir araya gelmiş.

Sohbetin konularından biri de, HDP’nin seçimlere parti kimliğiyle girmesi.

HDP bilindiği gibi, olağanüstü bir değişim yaşanmasa, 2015 seçimlerine parti kimliğiyle gireceğini açıkladı.

Bu kararda Öcalan’ın da rolü olduğu ve bu yönde tavsiyede bulunduğu tahmin ediliyor.

2015 seçimlerinde HDP’nin barajı aşması zor, ama imkansız da değil.

Türkiyelilik vizyonunu yakalayabilmesi ve barajı aşabilmesi için, ideolojik olarak esnemesinden tutun da, Cizre ve başka yerlerde gördüğümüz şiddet eylemlerinin durması gibi birçok faktör etkili olacaktır.

PKK, muhtemel bir Öcalan çağrısına olumlu cevap verir ve mart ayından başlayarak silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan ederek, silahlı gruplar Türkiye’yi terk ederse, HDP’nin barajı aşma şansı çok yükselir.

Ama bu yazının amacı bu faktörleri irdelemekten ziyade, Kürt siyasetinin bugünkü siyasi tablonun değişmesini neden bu kadar çok istediğine cevap aramaktır.

Demirtaş, gazetecilere ‘bağımsız adaylarla girer ve 35 civarında milletvekili çıkarırsak bu siyasi sistem değişmez’ demiş. Doğru bir tespit.

Siyasi sistemin değişmesi derken, Selahattin Demirtaş, AK Parti’nin parlamentodaki üye sayısının üstünlüğünü kastediyor.

Demirtaş’a göre, AK Parti’nin iktidardan düşmesi, yani parlamento çoğunluğunu kaybetmesi için HDP’nin barajı aşması gerekiyor ve HDP bunun için mücadele edecek.

Siyasi yarış meşrudur, haktır, buna kimse bir şey diyemez. Ama çözüm sürecinde partneri olduğu hükümetin iktidar olanağını kaybetmesini HDP’nin bu kadar çok arzu etmesi için ne gibi haklı sebepler olabilir, tartışılmaya değer doğrusu.

HDP önemli bir misyon partisidir. Ve bu misyonun ifa edilmesinde genellikle Kürt halkının çıkarları ön planda tutulur veya bu iddiayla hareket edilirdi. Bu bakımdan Türkiye’nin iktidar mekanizmaları ve iktidar yapılarına hep bu perspektiften bakılırdı.

Çözüm süreci bu bakış açısının ne kadar doğru olduğunu göstermesi bakımından son derece önemli bir süreç olmuştur.

Önemli ve çözüm bekleyen sorunlara rağmen; Kürt siyasetinin hükümetle beraber durduğu bir zemin oldu çözüm süreci. Ama ne yazık ki, İmralı’da görülen bu gerçeklik, meclisteki Kürt siyaseti tarafından görülemiyor.

Oysa hükümeti hele Kürtler’in oyuyla, düşürmeyi amaçlayan bir seçim stratejisinin Kürtlere ve Kürt siyasetine vereceği zararlar saymakla bitmez.

Açmaya çalışalım. Bugünkü hükümetin iki alternatifi var, askeri darbe veya sandıktan çıkabilmek koşuluyla tabi, CHP ve MHP İttifakı.

Darbeden Allah korusun bizi ama diyelim ki HDP barajı aştı, Selahattin Bey’in düşündüğü gibi, AK Parti meclis çoğunluğunu kaybetti. Bu çözüm sürecinin çökmesi, Öcalan’ın devre dışı kalması ve yeniden ‘bebek katili’ muamelesi göreceği günlere dönülmesi, Türkiye’nin büyük bir çabayla inşa ettiği Erbil-Ankara arasındaki stratejik ittifakın sona ermesi anlamına gelmeyecek mi?

Şu an AK Parti hükümetinin Kürt sorunu bakımından izlediği siyasetin, olası bir CHP/MHP koalisyonunda devam edeceğini düşünmemek gerekiyor.

HDP seçimlere parti kimliğiyle girmeye karar verdiyse, bu karara saygı duymak gerekir. Ama olası sonuçlarını da aynı şekilde konuşmakta fayda var. Kanaatimce, bugünün siyasi konjonktürünün AK Parti aleyhine değişmesi için esastan bir strateji izlemekle, Kürt siyasetinin çıkarlarını savunmak arasında hiçbir somut ve yararlı ilişki yoktur.

Ama bu siyasetin, kimi sol-liberal tezleri, hani şu ‘Kürtler, ‘otoriter bir iktidarla’ çözüm için de olsa, işbirliği yapıyor ve dolayısıyla demokrasiye ihanet ediyor’ diye başlayan tezlerin sahiplerini memnun edeceğinden de şüphe etmemek gerekiyor.

HDP’nin parlamento dışı kalması, büyük bir meşruiyet sorunu yaratır. Siyasi kriz çıkarmak için bu ideal bir durum olur tabi! Ama bu krizden Kürt siyasetinin güçlenerek çıkmasının bir garantisi de yok maalesef.

İstikrar, demokrasi ve çözüm sürecinin sürmesi için, Kürt siyasetinin 2015 seçimlerinde parlamentoda olması hayatidir ve mutlaka sağlanmalıdır. Bunun yolu seçimlere bağımsız adaylarla girmektir.

  • Yorumlar 14
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • colemerg22 Ocak 2015 Perşembe 11:12pes doğrusu

      hayatımda bu kadar saçma bir makale okumadım, adeta hdp ye seçime girmeyin diyecek, tabi anlıyoruz, akp ye şirin görünmek ve seçimlerde akp den adaylık elde etmek için bu yaklaşımlar ama lütfen rica ediyorua yapmayın bir halkın genel çıkarlarını kendi bireysel hesaplarınıa feda etmeyin. zerre kadar bir vicdan varsa

      Yanıtla (0) (0)
    • cezmi22 Ocak 2015 Perşembe 10:13objektiflik

      HDP 'nin barajı aşması halinde AKP 'de çözümde samimi ise birlikte hareket etmeleri neden hiç aklına gelmez?

      Yanıtla (0) (0)
    • mehmet22 Ocak 2015 Perşembe 11:47cezmiye cevaben

      Aklına gelmez, değil, hinlik yapar aklı sıra. Beyfendi DTP den AKP nin geliştirdiği hile ve desiseler sonucunda milletvekili olamamıştı. Şansını bir de AKPden deneyecek gibi duruyor.

      Yanıtla (0) (0)
    • dersim kantonu22 Ocak 2015 Perşembe 11:55akil vermek neden hep sizin isiniz?

      akp de chp de hdp nin secimlere bagimsiz adaylarla girmesine karsi.mhp tarafsiz buda gösteriyorki .mhp nin oy kaybetme derdi yok. bu dert hdp yi düsünüyormus gibi yapan chpli ve akpli dostlarda.saolsunlar ikiside mevcut düzenden memnun.baraji gececek hdp anahtar parti olur.cözüm sürecini neden kürtler dert ediyor sadece .akp nin bu derdi varsa koalisyanlada yapar

      Yanıtla (0) (0)
    • sevgi ile22 Ocak 2015 Perşembe 12:53akpli oldun

      sayın yazar merinde sana oy verdiler seni için çalıştılar herşeyi göze alarak ama sen şimdi tüm analizlerinde akp nasıl daha rahat eder derdindesin milltvekili olmak için bu kadar taviz vermen hiç hoş değil bırak taş yerinde ağırdır

      Yanıtla (0) (0)
    • n.aytac22 Ocak 2015 Perşembe 13:43pkk

      Miroglu her gece rüyasInda silahli pkklileri görüyor ve pkk silah birakirsa dünyadaki bütün sorunlar cözülür diye sayikliyor!

      Yanıtla (0) (0)
    • Metin22 Ocak 2015 Perşembe 15:12Seni tilki

      Sen kendini düşünüyorsun. O yüzden eteklerin tutuşmuş. Göreceksin HDP barajı aşacak ve senin gibi çıkarcılar meclis dışında kalacak. Bir dahaki seçimde de bize yalakalık yapacaksın. Şuan AKP ye Yaptığın gibi.

      Yanıtla (0) (0)
    • diyar22 Ocak 2015 Perşembe 15:29miroğlu klasiği

      Bu adam hdp kazanmasın diye kendince akıl yürütmesi yapıyor akp de milletvekilliği kapma peşinde boş ver miroğlu senin gibi daha öncede çölaşan çok yazdı kütdlerin çölaşanı.akıllın sana kalsınönce sen barajın yıkıntılarının altında kalcan

      Yanıtla (0) (0)
    • akıl hocası22 Ocak 2015 Perşembe 17:49akıl hocası

      bir akıllı sen kaldın değil mi Metiner ödülünü aldı sıra sizde alın da rahat bırakın bizi

      Yanıtla (0) (0)
    • Azadî22 Ocak 2015 Perşembe 19:44Aynen

      Aklina Kurdlerin ihtiyaci yok.
      HDP baraji astiginda cok sey degisecek.

      Yanıtla (0) (0)
    • Ali Bagır22 Ocak 2015 Perşembe 20:08Herkes işine

      sayın Miroğlu , size ne hdp den siz AKP nin tvl erdeki "komiseri" değil misiniz AKp ye akıl verin; Hdp veya "Kürtler" sizin aklnıza mı kalmış?

      Yanıtla (0) (0)
    • ali doğan22 Ocak 2015 Perşembe 23:33baraj

      cezmi kardeşime katılıyorum. ve eklemek isterim ki Vellevki Hdp barajı aşmadı o zaman Çözüm sürecinin ortağı Akp sözünü ne kadar tutacak güçlü olduğunda? unutmayin ki birlikten güç doğar ama tekillikten zulüm doğar
      Akp tek başına 330 milletvekili çıkarırsa ve Hdp barajı almasa o zaman Akp nin ilk kullanacağı kelime şu olur ( bakın beni seçti herkes demekki sizi kimse istemiyor) o zaman çözüm süreci burda bitmiş der ve konuyu kapatır!

      Yanıtla (0) (0)
    • cafer sarica24 Ocak 2015 Cumartesi 02:45zavalli

      Erdogana baraji dusur demeye yuregin yetmiyormu adaylik beklentin var ya sonra aday gostermezlermi

      Yanıtla (0) (0)
    • Medya terazi24 Ocak 2015 Cumartesi 22:45wicdanına ne yaptın ?

      Miroğlu senin demokrasi anlayişin sıfır olduğu bu yazına da yansımış.HDP war gücüyle o CUNTA BARAJI nda abdestini alan o akepeni baraj altı bırakması için gece gündüz siyasi çalışmasını yürütürse sonuçta başarılı olursa bilinsinki memlekete insan haq we hürriyedleri yeniden filizlenecekdir. Cmhp akependen daha demokrat olmadıklarını nerden biliyoruz biliyormusun ? koalisyon dönemlerinde İDAMI bile kaldıran olar ..halen cunta barajına sarılan ise o akependir.wicdanın nerde wicdanın ?

      Yanıtla (0) (0)
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89