MÜslim’in MİT ve Dışişleri ile geçen temaslarında, Türkiye’nin asla Nusra Cephesi’ni desteklemediği ve Suriye’de onlarca yıldır mağdur edilen Kürtlerin haklarını almasına karşı olmadığı mesajı verildi ANKARA, PYD liderine, beklentilerini de açıkladı: 1. Rejimin sizi kullanmasına izin vermeyin 2. Diğer muhalif gruplarla entegre olun 3. Suriye’nin geleceğiyle ilgili oldu-bitti yaratmayın.
Suriye’nin kuzeyindeki hakim olan PYD’nin lideri Salih Müslim’in sürpriz İstanbul ziyaretinde Ankara tarafından verilen en temel mesaj, ”Suriye’ye bakışımızda Kürt fobisi yok” oldu.
Daha yakın zamanlara kadar “Kırmızı çizgilerimiz” edebiyatı üzerinden şekillenen Türk dış politikası, bugün artık Irak ve Suriye’deki Kürt varlığını bir tehdit değil Türkiye’nin hinterlandı gibi görme eğiliminde.
Yine de, Suriye’deki iç savaşın doludizgin devam ettiği günlerde, Ankara’nın kamuoyunda ”PKK’nın Suriye uzantısı” diye anılan PYD’nin liderini İstanbul’a davet etmiş olması, güvenlik ve diplomaside sahiden yeni bir sayfa açıldığının işareti.
Müslim’in gözden ırak gerçekleşen İstanbul temaslarında, Suriye’nin geleceği ve PYD ile Türkiye arasında mayıs ayında alt düzeyde başlayan diyaloğun geliştirilmesi konuşuldu.
Temaslara, MİT ve Dışişleri yetkililer katıldı; ancak Türkçe bilen ve üniversite eğitimini İstanbul’da yapmış olan Müslim, ne medyada yazıldığı gibi Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüştü, ne de İmralı’ya gitti.
Görüşmelerin içeriğinden haberdar olan kaynaklar, genel havanın ‘olumsuz olmadığını’, tarafların kritik her konuya değindiğini ve Türkiye’nin PYD liderine 3 kritik mesaj verdiğini belirtiyor.
Ankara’nın verdiği en önemli mesaj ”Dış politikamızda Kürt fobisi yok. Kürtlerin onlarca yıldır mağdur edildiği Suriye’de haklarını kazanmalarına karşı olmamız söz konusu değil” oldu.
Kaygı giderme mesajı
Görüşmelerdeki ikinci önemli mesaj, uzun süredir Kürt kamuoyunda gündeme getirilen kaygıları yatıştırmaya yönelik, ”El Kaide ile ilintili Nusra Cephesi’ne destek vermiyoruz” oldu. Türkiye gerçekten son 6 ayda, ABD’yle de koordinasyon içinde, Nusra Cephesi’nin giriş çıkışlarını ve Türkiye’de lojistik üs kurmasını engellemekte. Nusra Cephesi’ne karşı tavır alan Türkiye, buna karşın daha geniş bir çatı örgütü olan Özgür Suriye Ordusu’nu desteklemeye devam ediyor.
Ankara’nın PYD liderine üçüncü mesajı da ”Esad rejiminin oyununa gelmeyin” oldu.
PYD ile diyalog kanallarını açık tutmaya niyetli olan Türkiye, bunun yanından Kürt lidere Türkiye’nin PYD’den “beklentilerini” de sıraladı.
En önemli beklenti, PYD’nin Suriye muhalefetine ‘entegre’ olması. Ankara, Suriyeli Kürtlerin bir an önce Suriye muhalefetinin meşru temsilcisi olarak gördüğü Suriye Ulusal Konseyi gibi muhalif çatı yapılara girmesini istiyor. PYD ise, bu zamana kadar kendini muhalefetten ayrı tuttu. PYD’nin, Tel Abyad gibi yerlerde Türkiye’nin de desteklediği Özgür Suriye Ordusu içindeki Kürt gruplarla dirsek teması olsa da, genel anlamda kurumsal olarak muhaliflere katılmadı.
PYD’den ikinci talep, ‘özerklik’ ya da ‘yeni anayasa taslağı’ gibi Suriye’nin geleciğini ilgilendiren konuları bugünden dayatmaması. Bu hafta hem Ankara, hem de Washington’un bu konuda açıklamalar yapması üzerine PYD de masaya koyduğu ‘özerklik’ taslağını geri çekti. Ankara, bu konunun, Esad devrildikten sonra meşru bir demokratik düzende karara bağlanması gerektiği görüşünde.
Ankara ayrıca PYD’nin Esad rejimiyle arasına ‘mesafe koymasını’ talep etti. (Hem Türkiye, hem de Suriye muhalefetinde, Kamışlı gibi illerde, PYD’nin Esad rejimine ait muhaberat unsurlarıyla hala temasta olduğu kaygısı var.)
Bugün de İstanbul’da olacak Salih Müslim’in, önümüzdeki dönemde Avrupa ve Kuzey Irak’ta da temaslarda bulunması ve Türkiye açılımını masaya yatırması bekleniyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.