Yazının başlığına bakıp “Zaten Suriye’de, Rojava denilen bölgede savaşıyorlar” diyenler olacaktır. Doğru, Abdullah Öcalan çizgisindeki PYD’nin askeri kolu olarak görülen YPG bir süredir Rojava’da, IŞİD (Irak Şam İslam Devleti), Nusra Cephesi gibi El Kaide ile bağlantılı veya onun türevi örgütlerle kıran kırana savaşıyor. Bu savaşta YPG’nin her açıdan en büyük destekçisinin PKK olduğu da malum. Bununla birlikte şu ana kadar PKK’nın doğrudan El Kaide ile bir şekilde irtibatlandırılabilecek gruplarla çatıştığını pek duymadık, ama yakında Irak’ta bunun yaşanma ihtimali var. Çünkü IŞİD’in Musul’u almasının hemen ardından KCK tarafından “Gerilla güçlerimiz Peşmerge güçleriyle birlikte aktif bir biçimde savaşmaya hazırdır” diye açıklama yapıldı ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) destek söz verildi.
PKK beklemede
Öncelikle bu ihtimalin şu aşamada çok yüksek olmadığının altını çizelim. Zira Musul’u alarak tüm dikkatlerini üzerinde toplayan IŞİD’in, şu aşamada cepheyi fazla genişletmek istemeyip Kürtlerle karşı karşıya gelmekten kaçınması ve enerjisini Bağdat rejimiyle, yani ülkede çoğunluğu oluşturan Şii Araplarla savaşmaya odaklaması bekleniyor.
Öte yandan IKBY’nin de çok zorunlu olmadığı müddetçe bu savaşa dahil olmak istemediği, bunun yerine, yaşanan kaostan yararlanıp, Kerkük başta olmak üzere ihtilaflı bölgelerde hakimiyetini güçlendirme yoluna gittiği biliniyor. Dolayısıyla PKK’nın şu aşamada Irak’taki savaşa dahil olması söz konusu değil.
Ama çok geçmeden şu ya da bu nedenle IŞİD ile Irak Kürtler arasında da çatışma çıkabilir. Çünkü:
1) IŞİD’in “hilafet devleti” kurmayı düşündüğü toprakların bazılarında Kürtlerle karşı karşıya gelebilir.
2) IŞİD ve diğer El Kaide çizgisindeki örgütlerde çok sayıda Kürt militan da var. Bunlar belli bir özgüvene ulaştıktan sonra Irak’ın kuzeyini de hilafetin içine katmak isteyebilirler.
3) IKBY, hemen yanıbaşındaki radikal İslamcı bir oluşumun, Kürdistan’da zaten belli bir gücü olan İslami hareketi daha da güçlendirmesinden endişe duyarak, “en iyi savunma saldırıdır” mantığıyla IŞİD’e savaş ilan edebilir.
4) IKBY, bugüne kadar destek olmadığı, tam tersine önüne engel çıkardığı PYD/YPG’ye destek vererek El Kaide ile savaşın merkezini Suriye’ye kaydırmak isteyebilir.
PKK’nın muhtemel stratejisi
Bugün El Kaide ve benzeri örgütlerin saflarında Irak ve Suriye’de savaşan gönüllüler arasında Türkiye’den giden çok sayıda Kürt genci de var. Dolayısıyla El Kaide doğrudan PKK’nın da sorunu. Eğer El Kaide bu iki ülkede belli bir güce ulaşırsa daha sonra Türkiye’de PKK’nın karşısına çıkabilir ve ona, muhtemelen bugünkü Hizbullah’dan daha fazla sıkıntı yaşatır.
Fakat PKK’nın IŞİD’e karşı savaşmaya talip olmasının esas nedenleri başka:
1) Özellikle Batı’nın bir numaralı düşmanı olan El Kaide ile savaşarak kendisine uluslararası bir meşruiyet, hatta prestij kazanmak;
2) Asla ihmal edilmemesi gereken bir bölgesel güç olduğunu göstermek;
3) IKBY ile ilişkilerini rehabilite etmek;
4) Çözüm süreci bağlamında Ankara ile masaya daha güçlü oturmak.
5) Bu süreçte Rojava’da PYD/YPG’nin elini güçlendirmek.
PKK birinci Körfez Savaşı ve Irak’ın işgalinden büyük ölçüde kârlı ve güçlenerek çıktı. Suriye ve Irak’taki yaşanan krizlerden de benzer şekilde istifade etmek isteyen örgütün önü bugün itibariyle büyük ölçüde açık görünüyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.