Demek ki Türkiye'de otoriter bir rejim yokmuş. Demek ki Türkiye'de adil ve şeffaf seçimler yapılıyormuş. Demek ki Türkiye, demokratik sistemin kurallarına göre işleyen özgür bir ülkeymiş.
Bunları söylüyorum çünkü sandıktan Ak Parti tek başına iktidar olarak çıksaydı, bir kısım yerli ve yabancı basın kaynaklarının büyük çoğunluğu tam tersini yazacaktı. Türkiye otoriterleşiyordu, seçimlere hile karıştırılıyordu ve demokratik rejimin sonuna geliniyordu. Nitekim seçim öncesinde de yazdılar.
Bu da bize gösteriyor ki, bir kısım yerli ve yabancı basının eleştirilerinde önemsediği esas amaç Türkiye'deki Ak Parti iktidarının zayıflamasıdır ve bu eleştirilerin hepsi konjonktürel, gerçekliği yansıtmaktan uzak ideolojik okumalardan ibarettir.
Neticede uluslararası güçlerin desteğini de arkasına alan beş benzemezler ittifakı, Gezi'de başaramadıklarını bu seçimlerde başarıp HDP'yi de saflarına katarak Ak Parti'nin tek başına hükümet kuramamasına vesile oldu. Türkiye, 13 yıldan sonra ilk kez, bir seçimin ertesinde önünü göremez hale getirildi.
Parlamenter sistem, işte budur. Ülkenin 76 ilinden vekil çıkarıp, en yakın rakibine %16 puan fark atan partinin bile iktidar olmasına imkân sağlamayan, ortaya istikrarlı bir ülke tablosu çıkartamayan düzenin adıdır.
Azınlık hükümeti, Ak Parti- MHP koalisyonu, HDP destekli CHP-MHP koalisyonu senaryoları havada uçuşuyor. Ancak bunların hiçbiri ya baştan gerçekleşmeyecek ya da gerçekleşse bile ülkeyi dört yıl seçimsiz yönetecek kadar gücü olmayacak seçeneklerdir. Peki şimdi ne olacak?
Yapılacak bir erken seçimde karşımızda bundan çok da farklı bir tablo göreceğimizden emin miyiz? Yine parlamenter sistemin bizi hapsettiği o kısırdöngüye, siyasi istikrarsızlığın ekonomik erimeye yol açtığı kâbus koalisyon günlerine, ya iktidarsız hükümetlerin ya da kavgalı siyasetin sonuç üretemediği dönemlere geri dönüş yaptık.
Ak Parti'nin tek başına hükümet etmesini önlediniz. Tebrikler, şimdi ne yapacaksınız? Ülkeye sunduğunuz reçete, çizdiğiniz ufuk nedir? Cumhurbaşkanı Erdoğan, hâlen ülkenin en tepe noktasında ve en az dört yıl daha bu ülkeyi yönetecek. Peki onun altındaki siyaset nasıl bir sonuç üretecek?
Şimdi Cumhurbaşkanı'nın, Başkanlık sistemi derken şahsi bir dava gütmediği, ülkenin geldiği noktadan geri gitmesini engellemek, vesayet odaklarının tekrar burunlarını çıkarmasını önlemek, bankaların battığı, enflasyonun fırladığı, piyasaların orantısız tepkiler verdiği, işsizliğin arttığı zamanlara dönmemek için bu teklifi yaptığı anlaşıldı mı?
Korkarım hayır. Ak Parti bu misyonu kendine hedef olarak belirlemedikçe ve toplumdaki farkındalığı artırmaya çabalamadıkça da anlaşılmayacak. Böylelikle Ak Parti hem kendisine hem de ülkeye vakit kaybettirmeye devam edecek.
Daha on ay önce %52 oy alan kurucu liderin partisi bugün %41'e düşürülmüşse, elbette şapkayı önüne koyması gereken çok kişi var.
- BIST 9379.83
- Altın 3707.979
- Dolar 37.8409
- Euro 41.3004
- İstanbul 10 °C
- Diyarbakır 14 °C
- Ankara 8 °C
- İzmir 13 °C
- Berlin 7 °C
- Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!
- Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!
- Gazeteci Evrim Kepenek'e kelepçeli gözaltı!
- Gazeteci Sinan Aygül'e saldıran korumalar tutuklandı
- 15 barodan gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya kınama
- İbrahim Kalın MİT Başkanlığına atandı
- Çanakkale ve Balıkesir'de art arda deprem
- Buldan ve Sancar eş başkanlığı bırakacaklarını açıkladı
- Başak Demirtaş: Selahattin adaylığını üç kez iletti
- Şenyaşar ailesi: ‘Gereken yapılmazsa ‘adalet’ pankartını Meclis’e asacağız’
- Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı
- HDP’li yönetici: Demirtaş’ın talebi genel merkezimize ulaşmadı
- Biden, sahnede yere düştü
- Demirtaş: HDP, cumhurbaşkanı adaylığı talebimi gerekçesiz reddetti
- Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bırakıyorum
Parlamenter sistemin iflası

Hilal Kaplan / Sabah
- Yorumlar 1
- Facebook Yorumları
- Mamoste10 Haziran 2015 Çarşamba 00:58Kral
Bu hanim kraldan daha kralci.
Yanıtla (0) (0)
Yazarın Diğer Yazıları
- Beş ayda ne değişti?03 Kasım 2015 Salı 10:14
- Barzani’yi de “Başkan yaptırmayacağız!”03 Temmuz 2015 Cuma 07:44
- Bahçeli sözünde durmadı26 Haziran 2015 Cuma 03:06
- Esas belirleyici KCK23 Haziran 2015 Salı 07:47
- Açık konuşalım22 Haziran 2015 Pazartesi 08:04
- Demirtaş o çıkışı neden yaptı?19 Haziran 2015 Cuma 04:02
- Rivâyetler muhtelif13 Haziran 2015 Cumartesi 07:43
- ‘Kürtler bizi sevmiyor mu?’12 Haziran 2015 Cuma 07:15
- Kürtlerin yolu05 Haziran 2015 Cuma 07:44
- Öcalan'ın intikamı30 Mayıs 2015 Cumartesi 07:46
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Fotoğraflarla Kürdistan’a dönen ilk hacı kafilesi
Başkent Hewler’de huzurevi
IŞİD’in son mevzisinden kaçış...
Kürdistan Parlamentosu'nun yeni üyeleri yemin etti
12345678
- Süleyman ÇevikKürtçe zorunlu eğitim bir haktır!
- Ersin TekGeleceğin Önündeki Engel: Geçmiş!
- Roşan LezgînZazakî Kur’an Meali ve İncil çevirisi
- Bayram BozyelSri Lanka; İktidar hırsının trajik sonuçları
- Abdullah Can“Bediüzzaman’ın hançeri” mi, Bediüzzaman’ı hançerlemek mi? (5)
- Mustafa Özçelik‘’Helalleşme’’ söylemini destekleyerek, kapsamlı helalleşmelere kapı ara
- Rahmetullah KarakayaBinelim kuşa gidelim Muş’a (2)
12
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
12345678
- Murat YetkinSon üç gün, son üç soru
- Hayko BağdatKürtler TİP’e neden kırgınlar?
- Arzu YılmazKürt seçmenin seçimi ve dış politika
- Hediye LeventCIA Şefi neden Orta Doğu'da?
- İsmail Beşikci59 Yıl Sonra Şemdinli
- Mehmet Latif YıldızGüçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine
- Akif BekiHDP’yi kapatmak neye yarar?
- Fehim TaştekinKürtler için lanet geri mi dönüyor?
- Ahmet TaşgetirenYargı sancısı -bumerangı unutmamak
- Fehmi KoruFırat’ın doğusuna gitmiyoruz, tamam. "Neden"...
- Aydın Doğanİstanbul seçimleri ve ötesi…
- Galip Dalayİran'a Sovyet modeli...
- Hakan AlbayrakMalcolm X
- Elif ÇakırBize ne oldu böyle?
- Orhan Kemal CengizHDP neden arabayı atın önüne koyuyor?
- Yaşar YakışFırat’ın doğusu sorunu askeri harekâtsız da çözümlenebilir mi?
- Mücahit BiliciDonald Trump’ın Zülkarneyn olarak portresi
- Tarık Ziya EkinciKılıçdaroğlu'nun Ahmet Türk'le görüşmesi bir skandaldır
- Akdoğan Özkan'ABD Çin ile Savaşacak'
- Murat SabuncuABD, Türkler ve Kürtler arasında 'çözüm' için devrede mi?
- Ahmet AltanMilliyetçilik ve Aydınlar
- Aslı AydıntaşbaşYalancı bahar mı ikinci bahar mı?
- Amberin Zaman‘Al papazı, ver papazı’ derken elde ne kaldı?
- Etyen MahçupyanErken seçim istemeyip ne yapsaydı?
- Kadri GürselÜç yıl sonra HDP yine anahtar
12345
RÖPORTAJ
Arzu Yılmaz: Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyareti Türkiye’den ABD’ye mesajKürt sorunu üzerine çalışmaları ile tanınan ve Kürdistan Bölgesinde de görev yapan Hamburg Üniversitesi Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Yılmaz Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyaretini Evrensel'e değerlendirdi.
Türkan Elçi: 'Tahir hiçbir rüyamda benimle konuşmadı’Bugün Diyarbakır Barosu Tahir Elçi’nin öldürülmesinin beşinci yılı.
Kürt hukukçuya Yeni Zelanda'dan 'Küresel Etki ÖdülüERBİL (K24) - Kürt hukukçu Rez Gerdi, mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar ve gösterdiği çabalar nedeniyle Yeni Zelanda’da “Küresel Etki Ödülü”nü kazandı.
PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeliKürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, Bağdat’la yaşanan bazı sorunlar konusunda kesin sonuçlar alınması için Kürtlerin ABD’yle doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.
ÖZEL MAKALE
Konya’daki katliama ilişkin gözaltı sayısı 13’e çıktıKonya’da yedi kişinin katledildiği ırkçı saldırıya ilişkin gözaltına alınanların sayısı 13’e yükseldi.
Reuters: Türkiye sınıfta kaldıKoronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'de 2 haftadır hafta sonları akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İngiliz haber ajansı Reuters'ın analizine göre bu yasaklar bir işe yaramadı.
Demirtaş hakkında yeni iddianame: 3 yıla kadar hapsi istendiAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başsavcı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiğini iddia ettiği HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede Demirtaş’ın 3 yıla kadar hapsi istendi.
Mesud Barzani: Kerkük; anılar, düşler ve düşüncelerBarzani, “Saddam Kerkük’ün Kürtlerin hakkı olduğunu kabul ediyor muydu?” şeklindeki soruya, “Şahsen kendisi bana, ‘Kerkük Kürt kentidir’ dedi."
KÜLTÜR SANAT
Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!Nûbihar dergisinin 165. Sayısı Kürt Dili Dosyası olarak çıktı.
Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!Nûbihar dergisinin yeni sayısı okuyucusuyla buluştu.
Nûbihar dergisinin 163. sayısı çıktı3 ayda bir Kürtçe yayınlanan Nûbihar dergisinin 163. sayısı zengin bir içerikle çıktı.
Feyruz, Suudi Arabistan’da konser vermeyi reddettiArap dünyasının yaşayan en büyük şarkıcısı Feyruz, Suudi Arabistan'ın insan haklarına saygı göstermediğine dikkat çekerek konser davetini reddetti.
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.