Dün gece havaalanındaki karşılamayı medyadan izledim ama ruhunu bizzat katılanlardan dinledim. Herkesin ortak aktarımına göre; alanda öfkeli bir kalabalık hakim değildi, hiç bir nefret söylemine izin verilmedi. Yeni Şafak'ın manşeti 'Orantısız Sevgi'yi konuşurken, bir başka arkadaşım ben olsam 'Orantısız Güven' derdim dedi. 'Çünkü gördüğüm kadarıyla onu sevenler kadar güvenenler de oradaydı.' Alana hakim olan ana slogan 'Dik dur eğilme bu millet seninle'. Sosyal ve ana akım medyanın çok yorumladığı 'Vur de vuralım, öl de ölelim' ile 'Yol ver gidelim Taksim'i ezelim' sloganı küçük bir grup tarafından iki kere atılmış ve hemen civar grupların müdahalesiyle susturulmuş. Merter'den Yeşilköy'e uzanan o kalabalık içinde yanlış bir sloganın atılmasına (hemen itiraz edilmiş) izin verilmemiş. Bunu görmek ve bu sloganı ön plana çıkarmamak lazım… Bence havaalanı konuşmasında Başbakan özetle 'sakin olun kavgam sizinle değil' dedi.
….
Çok şey konuşuldu, eleştiriler ve de özeleştiriler yapıldı. Ben kendi adıma herkesi dinledim. Ancak hayal satmanın kolay, romantik yaklaşımların muteber ama gerçekçi konuşmalar ve empati yapmanın da ne kadar zor olduğunu bir kez daha gördüm. Bu zorluk tek bir kesim için değil her kesim için geçerli bir durumdu. Yine de dinlemekten kaçınmamak ve isyana sevk eden haklı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Öfkesiz konuşan, istediklerini net ortaya koyan, hesabı olmadan samimi kaygılar ile tepki veren çok sayıda insan var. Hiçbir politik hesap yapmadan hayat tarzı endişeleri ile Gezi'ye gittiler. Bir genelleme şablonu ve balonu yapmadan önce bu insanları ayırt etmek gerekiyor. Orantısız polis şiddeti bu insanları evlerinden çıkardı. Kavganın arka planındaki hesaplara bakmadan bu sesleri ayrıştırmak ve bunlara hızlıca kulak vermek gerekiyor. Burada yaratılmaya çalışılan kaos durumunu, ekonomik ve siyasi hesapları, örgütlerin hedeflerini, siyasi hesapları, özel harbin sivil unsurlarının yönlendirmelerini bir tarafa bırakıyor; ancak bu samimi tepkiler dikkate alındığında yukarıdaki faktörlerin etkisizleştirileceğine inanıyorum. Şimdiye kadar devletin bizi din dışı bir hayatı tek yaşam tarzı olarak sunmasına karşı çıkarak inançlarımızı ve ona uygun hayat tarzlarını savunduk. Şimdi de insanların, dini kılıflarla sunulan yasak ve telkinlere karşı çıkma, kendi hayat tarzlarını ve değerlerini koruma isteklerine saygı duymalıyız. Tıpkı bizim de saygı beklediğimiz gibi.
…
Şurası bir gerçek ki İstanbul'da olaylara Teşvikiye'den başka Fatih'ten Üsküdar'dan başka Acarkent'ten başka bakılır. Belki de bu nedenle her bir semtten bölgeye gidenlerin aktardıkları yorumlar birbirinden farklı oldu. Olaylar sonrasında orada bir kardeşlik tablosu çizildiğini söyleyenler, namaz kılanların üzerinde şemsiye açanlar da vardı, tahammülsüzlüğün had safhada olduğunu söyleyenler de. Bir grup açıklama yaptığında diğerinin ses sistemini sonuna kadar açarak onun sesini susturmaya çalıştığını söyleyenler de vardı. Türk solu içinde bölünmeler, fraksiyon farkları alana yansımış durumda. Kürt sorununa Kürt istilası diyenler de bağımsızlık hareketi diyenler de alanda. Taksim Platformu'nun bunlarla, duvarlara yazılan ağır küfürler ile arasına mesafe koymaması bu süreçte birçok kişinin fikrinin değişmesine neden oldu. Bu sürecin doğru yönetilebilmesi açısından, fay hattı kırıldıktan sonra ortaya çıkan enerjinin ülkeye zarar vermemesi için Türkiye demokratik bir yöntemle; sandıkta mücadelesini versin diyenler ise çoğunlukta.
…
Gezi Parkı'na yapılacak Topçu Kışlası'na ilişkin okuduğum en güzel yorumlardan birisi de Vivet Kanetti'nin 'Sanatatak' sitesindeki yazısından notlar …'Kızdığımız, küskünlük duyduğumuz dönemler ile o dönemlerde hayata geçmiş eserler arasında bire bir bir özdeşlik kurmaktan vazgeçebilecek miyiz? 'Her dönemin özgünleri ve eserleri bizim olsun; bizimdirler' diyebilecek miyiz hiç? Kültür dünyamızda yüzleşilmemiş bi derin mevzu bu, Müzeyyen. Mimarın Krikor Balyan olduğunun söylendiğine bakmamalı. 18. yüzyılda evet binanın mimarı Krikor Balyan. Ancak o günkü yapıdan herhangi bir iz, bir görüntü bize kalmış mı? Benim bildiğim hayır. Bina defalarca yandıktan sonra 19. Yüzyılda (Sultan Abdülmecid) yarı Rus yarı Hint esintileriyle yeniden inşa ettirilmiş. Kışla 1940'da CHP valisi Lütfi Kırdar tarafından yıkılmasa, AK Parti'nin henüz üstesinden gelmediği eski kapanmamış yaraları olmasa, bugün Taksim'de fevkalade kitsch ve dam üstünde saksağan duracak bu yarı Rus yarı Hint yapının yeniden inşa etmekte bunca ısrarcı olunur muydu?' Bu yazıdan öğrendiğimiz şeylerden birisi de; Kanuni'nin bu arazileri (Divan Oteli'ne kadar) aşçısı Manuk Karaseferyan'a bağışladığı, Osmanlı döneminde burasının Surp Agop Ermeni Mezarlığı arazisi olduğunu, sonradan bu alana CHP iktidarının el koyup, parselleyip paylaştırdığı oldu.
- BIST 9379.83
- Altın 3707.979
- Dolar 37.8409
- Euro 41.3004
- İstanbul 12 °C
- Diyarbakır 15 °C
- Ankara 11 °C
- İzmir 16 °C
- Berlin 10 °C
- Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!
- Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!
- Gazeteci Evrim Kepenek'e kelepçeli gözaltı!
- Gazeteci Sinan Aygül'e saldıran korumalar tutuklandı
- 15 barodan gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya kınama
- İbrahim Kalın MİT Başkanlığına atandı
- Çanakkale ve Balıkesir'de art arda deprem
- Buldan ve Sancar eş başkanlığı bırakacaklarını açıkladı
- Başak Demirtaş: Selahattin adaylığını üç kez iletti
- Şenyaşar ailesi: ‘Gereken yapılmazsa ‘adalet’ pankartını Meclis’e asacağız’
- Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı
- HDP’li yönetici: Demirtaş’ın talebi genel merkezimize ulaşmadı
- Biden, sahnede yere düştü
- Demirtaş: HDP, cumhurbaşkanı adaylığı talebimi gerekçesiz reddetti
- Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bırakıyorum
Orantısız güven

Ayşe Böhürler / Gazateci - Yeni Şafak
- Yorumlar 0
- Facebook Yorumları
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- İslamcılığın iflası mı?21 Ocak 2017 Cumartesi 09:37
- Bir öğleden sonra iki ülke kurmaya karar verdim…04 Temmuz 2015 Cumartesi 09:10
- Başörtüsünde zamanlama manidar12 Nisan 2014 Cumartesi 08:36
- Uruguay'a gitmek yerine Ali Şeriati okumak05 Nisan 2014 Cumartesi 10:35
- Büyük öfke17 Ağustos 2013 Cumartesi 08:37
- Mısır'ın seküleri ve İslamcısı kim?13 Temmuz 2013 Cumartesi 08:38
- Barışın duvarlarını ören kadınlar25 Mayıs 2013 Cumartesi 05:27
- Eski İslamcılar / Yeni gençler 211 Mayıs 2013 Cumartesi 08:35
- Eski İslamcılar / Yeni gençler04 Mayıs 2013 Cumartesi 08:34
- Akil insanlar ve medya20 Nisan 2013 Cumartesi 08:30
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Fotoğraflarla Kürdistan’a dönen ilk hacı kafilesi
Başkent Hewler’de huzurevi
IŞİD’in son mevzisinden kaçış...
Kürdistan Parlamentosu'nun yeni üyeleri yemin etti
12345678
- Süleyman ÇevikKürtçe zorunlu eğitim bir haktır!
- Ersin TekGeleceğin Önündeki Engel: Geçmiş!
- Roşan LezgînZazakî Kur’an Meali ve İncil çevirisi
- Bayram BozyelSri Lanka; İktidar hırsının trajik sonuçları
- Abdullah Can“Bediüzzaman’ın hançeri” mi, Bediüzzaman’ı hançerlemek mi? (5)
- Mustafa Özçelik‘’Helalleşme’’ söylemini destekleyerek, kapsamlı helalleşmelere kapı ara
- Rahmetullah KarakayaBinelim kuşa gidelim Muş’a (2)
12
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
12345678
- Murat YetkinSon üç gün, son üç soru
- Hayko BağdatKürtler TİP’e neden kırgınlar?
- Arzu YılmazKürt seçmenin seçimi ve dış politika
- Hediye LeventCIA Şefi neden Orta Doğu'da?
- İsmail Beşikci59 Yıl Sonra Şemdinli
- Mehmet Latif YıldızGüçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine
- Akif BekiHDP’yi kapatmak neye yarar?
- Fehim TaştekinKürtler için lanet geri mi dönüyor?
- Ahmet TaşgetirenYargı sancısı -bumerangı unutmamak
- Fehmi KoruFırat’ın doğusuna gitmiyoruz, tamam. "Neden"...
- Aydın Doğanİstanbul seçimleri ve ötesi…
- Galip Dalayİran'a Sovyet modeli...
- Hakan AlbayrakMalcolm X
- Elif ÇakırBize ne oldu böyle?
- Orhan Kemal CengizHDP neden arabayı atın önüne koyuyor?
- Yaşar YakışFırat’ın doğusu sorunu askeri harekâtsız da çözümlenebilir mi?
- Mücahit BiliciDonald Trump’ın Zülkarneyn olarak portresi
- Tarık Ziya EkinciKılıçdaroğlu'nun Ahmet Türk'le görüşmesi bir skandaldır
- Akdoğan Özkan'ABD Çin ile Savaşacak'
- Murat SabuncuABD, Türkler ve Kürtler arasında 'çözüm' için devrede mi?
- Ahmet AltanMilliyetçilik ve Aydınlar
- Aslı AydıntaşbaşYalancı bahar mı ikinci bahar mı?
- Amberin Zaman‘Al papazı, ver papazı’ derken elde ne kaldı?
- Etyen MahçupyanErken seçim istemeyip ne yapsaydı?
- Kadri GürselÜç yıl sonra HDP yine anahtar
12345
RÖPORTAJ
Arzu Yılmaz: Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyareti Türkiye’den ABD’ye mesajKürt sorunu üzerine çalışmaları ile tanınan ve Kürdistan Bölgesinde de görev yapan Hamburg Üniversitesi Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Yılmaz Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyaretini Evrensel'e değerlendirdi.
Türkan Elçi: 'Tahir hiçbir rüyamda benimle konuşmadı’Bugün Diyarbakır Barosu Tahir Elçi’nin öldürülmesinin beşinci yılı.
Kürt hukukçuya Yeni Zelanda'dan 'Küresel Etki ÖdülüERBİL (K24) - Kürt hukukçu Rez Gerdi, mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar ve gösterdiği çabalar nedeniyle Yeni Zelanda’da “Küresel Etki Ödülü”nü kazandı.
PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeliKürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, Bağdat’la yaşanan bazı sorunlar konusunda kesin sonuçlar alınması için Kürtlerin ABD’yle doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.
ÖZEL MAKALE
Konya’daki katliama ilişkin gözaltı sayısı 13’e çıktıKonya’da yedi kişinin katledildiği ırkçı saldırıya ilişkin gözaltına alınanların sayısı 13’e yükseldi.
Reuters: Türkiye sınıfta kaldıKoronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'de 2 haftadır hafta sonları akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İngiliz haber ajansı Reuters'ın analizine göre bu yasaklar bir işe yaramadı.
Demirtaş hakkında yeni iddianame: 3 yıla kadar hapsi istendiAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başsavcı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiğini iddia ettiği HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede Demirtaş’ın 3 yıla kadar hapsi istendi.
Mesud Barzani: Kerkük; anılar, düşler ve düşüncelerBarzani, “Saddam Kerkük’ün Kürtlerin hakkı olduğunu kabul ediyor muydu?” şeklindeki soruya, “Şahsen kendisi bana, ‘Kerkük Kürt kentidir’ dedi."
KÜLTÜR SANAT
Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!Nûbihar dergisinin 165. Sayısı Kürt Dili Dosyası olarak çıktı.
Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!Nûbihar dergisinin yeni sayısı okuyucusuyla buluştu.
Nûbihar dergisinin 163. sayısı çıktı3 ayda bir Kürtçe yayınlanan Nûbihar dergisinin 163. sayısı zengin bir içerikle çıktı.
Feyruz, Suudi Arabistan’da konser vermeyi reddettiArap dünyasının yaşayan en büyük şarkıcısı Feyruz, Suudi Arabistan'ın insan haklarına saygı göstermediğine dikkat çekerek konser davetini reddetti.
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.