CARDIFF/GALLER- DPI (Democratic Progress Institute –Demokratik Gelişim Enstitüsü), bir süredir “Karşılaştırmalı Çalışma Ziyaretleri” adı altında bir program yürütüyor. Programın amacı, değişik toplumların çatışma çözümü ve barış süreçleri konusundaki tecrübelerini, yerinde inceleme ve doğrudan temas yoluyla Türkiye kamuoyuna tanıtmaktır. Bu faaliyeti farklı ve önemli kılan başlıca husus, TBMM’de grubu bulunan üç partiden (AKP, CHP ve BDP) milletvekillerinin, gazeteciler ve akademisyenlerle birlikte gezilere katılmalarıdır.
Temmuz 2011’de başlayan bu programın ilk etabı, İngiltere (Londra), Kuzey İrlanda (Belfast) ve İskoçya’yı (Edinburgh) kapsıyordu. İkinci olarak, Kasım 2011’de İrlanda Cumhuriyeti (Dublin) ziyaret edildi. Bu gezilerdeki izlenim ve değerlendirmelerimi bu köşede aktarmıştım. Gezilerdeki faaliyetler hakkında ayrıntılı bilgilere, yapılan görüşmelerin tutanakları dâhil, DPI’ın internet sitesinden ulaşılabilir (www.democraticprogress.org).
Birleşik Krallık programını tamamlamak üzere önceki gün Londra’ya geldik. Bu gezinin konusu, “Galler’de dil, kimlik ve kültürel haklar ile yetki devri” olarak belirlenmişti. Konuyla ilgili genel bilgileri Londra’daki DPI merkezinde, Galler’in tanınmış yazarı Ned Thomas’tan aldık. Dil haklarının tanınması ve geliştirilmesi için uluslararası düzeyde de önemli katkıları olan Thomas’tan, tarih ile kültür, edebiyat ile siyaset, hukuk ile hayat arasında paslaşmalarla akan renkli bir konuşma dinledik. Yetki devri tartışmalarının Galler açısından en önemli boyutunu dil haklarının oluşturduğu, Thomas’ın sunuşundan anlaşılıyordu.
Yetki devri süreci, üç bölgenin (K. İrlanda, İskoçya, Galler) her biri açısından değişik eksenlerde, farklı biçimlerde ve kapsamlarda gelişti ve öyle de ilerliyor. Dün geldiğimiz Cardiff’te, daha ilk temaslarımızda, Thomas’ın konuşmasından edindiğimiz Galler’de dil haklarının öncelikli ve ayrıcalıklı bir yerde durduğuna dair izlenimimiz doğrulandı.
Bunları dinlerken, aslında zihnim hâlâ önceki gezilerimizin odak noktası olan K. İrlanda barış süreciyle meşguldü. Nasıl olmasın ki? Silahları kalıcı ve kesin bir şekilde susturmak, Kürt sorununda hâlâ en hayati meselemiz ve bu yönde bir türlü istikrarlı bir süreç oluşturmayı beceremiyoruz. DPI çalışmalarının temel amacı da, çatışmalı toplumlardaki çözüm ve barış süreçlerinden çıkarılacak tecrübelerin Türkiye’ye yansımasına yardımcı olmaktır. Zaten yanıma aldığım okuma malzemesinin çoğu da, çatışma çözümü ve barış süreciyle ilgiliydi.
Galler, Birleşik Krallık’ta “yetki devri” diye adlandırılan çözüm sürecinin bir parçası olmakla birlikte; İrlanda sorununun izlediği seyrin çok dışında yer alıyor. En büyük farklılıklardan biri, şiddet konusunda ortaya çıkıyor. Galler’de hiçbir zaman şiddete başvurulmadı. Değişik partilerden temsilcilerin hepsi, Galler halkının son derece pasifist ve barışçıl olduğunu özellikle vurguladılar.
Tarih o kadar açık ki, bunu anlamak için özel bilgiye veya vurguya ihtiyaç bile yok aslında. Mesela Galce, İngiltere’yle birleşme anlaşmasının yapıldığı 16. yüzyıldan itibaren 20. yüzyılın ortalarına kadar, adeta unutulmaya ve yok olmaya terk edilmiş bir dildi. Galceyi kurtarma ve yeniden güçlendirme bilinci, 1960’ların başında yayılmaya başladı. 1962’de kurulan Dil Derneği, Gal dilinin tanınması ve kamusal hayatta kullanılması için bir mücadele başlattı. Mücadele boyunca, tipik sivil itaatsizlik eylemleri yapıldı; faturaları, Galce yazılmadıkları takdirde ödememek, İngilizce yazılmış levhaları yeşil boyalarla kapatmak gibi. Bu mücadelelerin de etkisiyle Galce yeniden canlanmaya başladı. Çok yönlü müzakere süreci sonuçta dil haklarının da tanınmasını sağladı. Müzakere, herkes için bir kazanma süreci oldu, olmaya devam ediyor.
Galler’de dil hakları ve yönetim yapısı alanındaki gelişmeleri ve mevcut durumu sonraki yazılarımda da anlatmaya çalışacağım. Şimdi yolculuklar boyunca okuduklarımdan, çatışma çözümü ve barış süreçlerine ilişkin altını çizdiğim bazı satırları aktarmak istiyorum. Dünyada Barış Süreçleri- Kürt Sorunu İçin İpuçları adlı kısa bir kitap var önümde; Vicenç Fisas tarafından yazılmış.
Fisas, 20. yüzyılda yaşanan silahlı çatışmaların büyük bir kısmının “müzakereler” yoluyla çözüldüğü bilgisinden hareketle, “müzakere kültürünün hâkim olduğu bir çağ”da yaşadığımızı belirtiyor.
Barış süreçlerinin zorluklarına Fisas da dikkat çekiyor: “Bir barış sürecini başlatmak ve geliştirmek gerçek bir macera, belirsizlikler, engeller ve olasılıklarla dolu zorlu bir yüzleşmedir.”
Türkiye, bu yüzleşmeden bugüne kadar yüz akıyla çıkmayı başaramadı maalesef! Lakin şimdiye kadar biriken tecrübe de hiç az ve önemsiz değil. Bütün zorluklara ve engellere rağmen Türkiye bunu başaracak, başarmak zorunda...
- BIST 9275.5
- Altın 3741.672
- Dolar 37.9799
- Euro 41.8144
- İstanbul 8 °C
- Diyarbakır 16 °C
- Ankara 4 °C
- İzmir 11 °C
- Berlin 12 °C
- Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!
- Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!
- Gazeteci Evrim Kepenek'e kelepçeli gözaltı!
- Gazeteci Sinan Aygül'e saldıran korumalar tutuklandı
- 15 barodan gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya kınama
- İbrahim Kalın MİT Başkanlığına atandı
- Çanakkale ve Balıkesir'de art arda deprem
- Buldan ve Sancar eş başkanlığı bırakacaklarını açıkladı
- Başak Demirtaş: Selahattin adaylığını üç kez iletti
- Şenyaşar ailesi: ‘Gereken yapılmazsa ‘adalet’ pankartını Meclis’e asacağız’
- Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı
- HDP’li yönetici: Demirtaş’ın talebi genel merkezimize ulaşmadı
- Biden, sahnede yere düştü
- Demirtaş: HDP, cumhurbaşkanı adaylığı talebimi gerekçesiz reddetti
- Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bırakıyorum
Müzakere neden kötü olsun

Mithat Sancar / Akademisyen
- Yorumlar 1
- Facebook Yorumları
- amed zaza23 Haziran 2012 Cumartesi 17:15çözüm bulmak
Sn yazar çözüm ve barışı sağlamak için çokta uzaklara gitmeye gerek yoktur.Yanı başınızda olan Irak ta ki kurd sorununa nasıl bir çözüm bulunuldu ve Irak anayasasına nasıl kurdlerin varlığı ve kabulu sağlandı,buna bakarak turkiye de ki kurd ve kurdıstan sorununa da aynı çözüm formulu geçerli olmasını sağlamaktır.Bunun dışındaki arayışlar beyhude çabalardir,çünkü kurdleri temel sorunu ulusal ve kimlik sorunudur,çabalar bu yönlü olursa daha gerçekçi
Yanıtla (0) (0)
Yazarın Diğer Yazıları
- Büyük yüzleşme randevusu08 Ocak 2015 Perşembe 14:02
- Ölüm Fügü20 Mayıs 2014 Salı 09:43
- Denklemler, yollar ve hedefler21 Temmuz 2013 Pazar 08:37
- Barış ve demokrasi yolunda yürümeye devam için...15 Temmuz 2013 Pazartesi 08:38
- Taksim’de patlayan öfke04 Haziran 2013 Salı 02:52
- Barış - ya da kandan kına yakılmaz24 Nisan 2013 Çarşamba 08:33
- Hakikat ve hayat10 Nisan 2013 Çarşamba 08:32
- Yolun yarısı ve barış çelebiliği03 Nisan 2013 Çarşamba 08:33
- Barış planı27 Mart 2013 Çarşamba 08:32
- Barış ve demokrasi20 Mart 2013 Çarşamba 08:29
- Yol ve ufuk13 Mart 2013 Çarşamba 08:32
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Fotoğraflarla Kürdistan’a dönen ilk hacı kafilesi
Başkent Hewler’de huzurevi
IŞİD’in son mevzisinden kaçış...
Kürdistan Parlamentosu'nun yeni üyeleri yemin etti
12345678
- Süleyman ÇevikKürtçe zorunlu eğitim bir haktır!
- Ersin TekGeleceğin Önündeki Engel: Geçmiş!
- Roşan LezgînZazakî Kur’an Meali ve İncil çevirisi
- Bayram BozyelSri Lanka; İktidar hırsının trajik sonuçları
- Abdullah Can“Bediüzzaman’ın hançeri” mi, Bediüzzaman’ı hançerlemek mi? (5)
- Mustafa Özçelik‘’Helalleşme’’ söylemini destekleyerek, kapsamlı helalleşmelere kapı ara
- Rahmetullah KarakayaBinelim kuşa gidelim Muş’a (2)
12
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
12345678
- Murat YetkinSon üç gün, son üç soru
- Hayko BağdatKürtler TİP’e neden kırgınlar?
- Arzu YılmazKürt seçmenin seçimi ve dış politika
- Hediye LeventCIA Şefi neden Orta Doğu'da?
- İsmail Beşikci59 Yıl Sonra Şemdinli
- Mehmet Latif YıldızGüçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine
- Akif BekiHDP’yi kapatmak neye yarar?
- Fehim TaştekinKürtler için lanet geri mi dönüyor?
- Ahmet TaşgetirenYargı sancısı -bumerangı unutmamak
- Fehmi KoruFırat’ın doğusuna gitmiyoruz, tamam. "Neden"...
- Aydın Doğanİstanbul seçimleri ve ötesi…
- Galip Dalayİran'a Sovyet modeli...
- Hakan AlbayrakMalcolm X
- Elif ÇakırBize ne oldu böyle?
- Orhan Kemal CengizHDP neden arabayı atın önüne koyuyor?
- Yaşar YakışFırat’ın doğusu sorunu askeri harekâtsız da çözümlenebilir mi?
- Mücahit BiliciDonald Trump’ın Zülkarneyn olarak portresi
- Tarık Ziya EkinciKılıçdaroğlu'nun Ahmet Türk'le görüşmesi bir skandaldır
- Akdoğan Özkan'ABD Çin ile Savaşacak'
- Murat SabuncuABD, Türkler ve Kürtler arasında 'çözüm' için devrede mi?
- Ahmet AltanMilliyetçilik ve Aydınlar
- Aslı AydıntaşbaşYalancı bahar mı ikinci bahar mı?
- Amberin Zaman‘Al papazı, ver papazı’ derken elde ne kaldı?
- Etyen MahçupyanErken seçim istemeyip ne yapsaydı?
- Kadri GürselÜç yıl sonra HDP yine anahtar
12345
RÖPORTAJ
Arzu Yılmaz: Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyareti Türkiye’den ABD’ye mesajKürt sorunu üzerine çalışmaları ile tanınan ve Kürdistan Bölgesinde de görev yapan Hamburg Üniversitesi Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Yılmaz Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyaretini Evrensel'e değerlendirdi.
Türkan Elçi: 'Tahir hiçbir rüyamda benimle konuşmadı’Bugün Diyarbakır Barosu Tahir Elçi’nin öldürülmesinin beşinci yılı.
Kürt hukukçuya Yeni Zelanda'dan 'Küresel Etki ÖdülüERBİL (K24) - Kürt hukukçu Rez Gerdi, mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar ve gösterdiği çabalar nedeniyle Yeni Zelanda’da “Küresel Etki Ödülü”nü kazandı.
PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeliKürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, Bağdat’la yaşanan bazı sorunlar konusunda kesin sonuçlar alınması için Kürtlerin ABD’yle doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.
ÖZEL MAKALE
Konya’daki katliama ilişkin gözaltı sayısı 13’e çıktıKonya’da yedi kişinin katledildiği ırkçı saldırıya ilişkin gözaltına alınanların sayısı 13’e yükseldi.
Reuters: Türkiye sınıfta kaldıKoronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'de 2 haftadır hafta sonları akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İngiliz haber ajansı Reuters'ın analizine göre bu yasaklar bir işe yaramadı.
Demirtaş hakkında yeni iddianame: 3 yıla kadar hapsi istendiAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başsavcı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiğini iddia ettiği HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede Demirtaş’ın 3 yıla kadar hapsi istendi.
Mesud Barzani: Kerkük; anılar, düşler ve düşüncelerBarzani, “Saddam Kerkük’ün Kürtlerin hakkı olduğunu kabul ediyor muydu?” şeklindeki soruya, “Şahsen kendisi bana, ‘Kerkük Kürt kentidir’ dedi."
KÜLTÜR SANAT
Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!Nûbihar dergisinin 165. Sayısı Kürt Dili Dosyası olarak çıktı.
Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!Nûbihar dergisinin yeni sayısı okuyucusuyla buluştu.
Nûbihar dergisinin 163. sayısı çıktı3 ayda bir Kürtçe yayınlanan Nûbihar dergisinin 163. sayısı zengin bir içerikle çıktı.
Feyruz, Suudi Arabistan’da konser vermeyi reddettiArap dünyasının yaşayan en büyük şarkıcısı Feyruz, Suudi Arabistan'ın insan haklarına saygı göstermediğine dikkat çekerek konser davetini reddetti.
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.