Gözümüzün önünde adım adım uygulanan bir hükümet düşürme operasyonu var. Operasyonun ana komuta merkezi her şeyi çok önceden ince ince planlamış. Böyle bir operasyonda kilit rolü oynayacak kurumlar hazırlıklarına çok önceden başlamışlar. Polisteki, yargıdaki, HSYK'daki, TÜBİTAK'taki, TSK'daki, Adli Tıp'taki gruplar arası koordinasyon mükemmel.
Binlerce kişi yıllarca dinlenmiş, on binlerce sayfa dinleme tapesi satır satır incelenip "işe yarar" her ayrıntı zamanı gelince kullanılmak üzere istiflenmiş. Bazılarını suçlayıp yargılamak, bazılarını korkutup etkisizleştirmek, bazılarını şantajla operasyona dahil etmek için...
Ekonominin hayati noktalarına, mega projelere can alıcı vuruşlar için planlar yapılmış.
İttifaklar üzerinde dikkatle çalışılmış. İş dünyasının bir bölümü, kimi siyasi partiler, merkez medyanın ana gövdesi, eski ve yeni AK Parti muhalifi aydın kamuoyu yedeğe alınmış.
Ülkenin uluslararası kamuoyundaki itibarını sarsmak, boynuna El Kaideci yaftası asmak için gerekli operasyonlar yapılmış.
Uluslararası ittifaklar tamam. Yabancı basındaki güçlü bağlantılar sayesinde anlı şanlı kimi yayın organları neredeyse her gün siyaset mühendisliği yapıyor, "yol haritası" çiziyor, hatta isim isim yeni hükümeti belirliyor. Marjinal sol molotoflarını hazırlamış bir işaret fişeği bekliyor.
Tablodaki tek eksik: Kürtler
Bu tabloda tek bir eksik var. Ama çok önemli bir eksik: Kürt siyasi hareketi...
Eğer Kürt siyasi hareketi de yedeğe alınabilse, çözüm süreci çökertilip silahlı çatışmalar yeniden başlayabilse, işte o zaman iktidarın altından çok önemli bir tuğla çekilmiş olacak. AK Parti iktidarı hem ABD ve AB nezdinde en önemli projesinde yenilgiye uğramış, dolayısıyla gözden çıkarılması kolay bir müttefik haline gelecek hem de barış umudu ile AK Parti'ye sarılan kitleler umutları kırılmış bir halde ondan uzaklaşacak.
Bu şimdiye kadar mümkün olamadı. Kürt siyasi hareketi Gezi günlerinden bu yana, kuşatma ve yıkma planını hazırlayanların umutlarını üst üste boşa çıkarttı. Gezi olaylarında sorumlu bir tarafsızlık tutumu takınıp alanlara çıkmadı. 17 Aralık operasyonu başlar başlamaz aldığı net tutumla bu operasyonu yapanların yanında olmayacağını da net bir biçimde ortaya koydu.
Güç dengesi hesapları
Ne var ki Kürt siyasi hareketinin lider kadrosunun yekvücut olmadığını da biliyoruz. Son günlerde BDP'den yapılan bazı açıklamalar, bu hareket içinde ciddi yalpalamaların varlığına işaret ediyor. Demirtaş'ın "bu iktidarla yürümenin imkansızlığı" ve "geçiş hükümetinin tartışılabilirliği" yönündeki açıklamaları bunun en tipik belirtileri...
Daha çok "sol" tandanslı diyebileceğimiz kanatta görülen bu tutum değişikliğini nasıl yorumlamalıyız?
İlk akla gelen ihtimal seçim ortamına girilmiş olması ve bu ortamda AK Parti'nin BDP'nin tek rakibi olması...
Ne var ki ben meselenin bundan ibaret olmadığını hissediyorum. Umarım yanılıyorumdur ama sanıyorum ki bu yalpalamada son günlerde yaptıkları güç dengesi hesaplarının da bir etkisi var. Kürt siyasi hareketi içinde bir grup, hükümetin karşı karşıya kaldığı kuşatma harekatında giderek zorlandığı, geleceğinin belirsizleştiği ve güçler dengesinin muhalefet lehine değiştiği değerlendirmesinden hareketle çizgisini esnetmeye ve muhtemel dönüş hareketi için kendisine manevra alanı açmaya çalışıyor.
Eğer durum buysa, hemen söylemeliyim ki bu büyük bir hatadır.
Birincisi güç dengeleri yanlış hesap ediliyor olabilir -ki bu durumda öyle görünüyor.
İkincisi, siyasetçi güç dengelerini kolluyor ve "kazanacak ata oynama" hesabı yapıyorsa bile, bu hesabı günlük ya da aylık vadeleri göz önüne alarak değil, çok daha uzun vadeleri düşünerek yapması beklenir.
Ve tabii üçüncüsü de, kazanacağını sandığınız güç kazandığında sizin kaybetmeniz mukadderse -ve tarih bunun şahidi ise- o zaman yaptığınız şey en azından gaflet ve dalalettir.
Kürt hareketi sağlam durabilecek mi?
- Yorumlar 7
- Facebook Yorumları
- mehmet ali01 Mart 2014 Cumartesi 19:24Kusura bakin!
sizin BUGUN tv sinde ve gazetelerinde yazdiginiz kose yazialrindan tek tek haberimiz var. siz kürtlerden nefret ediyorsunuz ve elinizden gelse butun kürt cocuklarini bir kasik suda bogarsiniz.gercek yuzunuzu neden sakliyorsunuzki? SIKISTIGINIZ icinmi? simdilik kürtlere aman aman diyorsunuz.kurtler ne sizin tarafinizda nede Gülenin tarafindadir. kürtler ikinizinde gercek yuzunuzu biliyor kusura bakin!
Yanıtla (0) (0) - imran adsay01 Mart 2014 Cumartesi 21:15milat 30 marttır
sevgili akp sözcüsü,kürt hareketini 1 yıldır oyaliyorsunuz.ve diyorsunuzki bir süre daha oyaliyacağim sesinizi cıkartmayın.bununlada yetinmiyorsunuz, diyorsunuzki bak biz gidersek chp-mhp- ve fethullah destekli kovalisyon geliyorla kürtleri korkutmaya devam ediyorsunuz.ama şunu hesaplamiyorsunuz kürt hareketininde sorumlulukları vardır. ve hesap vermesi gereken bir kitle tabanı var. bak bu olmadı. sizin cok iyi bilmelisinizki. kürt hareketinin arkasında tam 40 yıllık cetin bir mücadele tarihi var. akp den cok daha yaşlı ve tecrübelidir. size önerim kücük hesaplarınızı bırakın cok gec olmadan.
Yanıtla (0) (0) - Heval devrim01 Mart 2014 Cumartesi 16:04Kürtler
Kürtler kimsenin arka bahçesi değil Gülay hanım..kimseden akıl alma ihtiyacı kürtlerin..bu akp ile donsını anlayamadım..!
Yanıtla (0) (0) - derya01 Mart 2014 Cumartesi 19:52senin dansın
Her kes birileri ile dans içinde. Kimileri BDP nin AKP ile olan dansını yarıda kesmemesini ve bu dansın gayet ahenkli bir şekilde keyif verici olduğunu söylüyor. Kimileride bu danstan sıkıntı geldiğini söyleyip yeni bir partner bulmalı diye huysuzluk içinde. Partner değişiminde ise sahnede CHP ve gülen tarikatı elleri açık bir şekilde sözüm ona siz kürt siyasi hareketini bekliyorlar. Heval anlamışssa meseleyi ki yorumuyla anlamamışa benziyor. Bu AKP ile dansını anlayamadım dediğin yazar senin AKP ile dansını bitirmemeyi öğütlemiş. Sana akıl verdiği yok. Her ne yapıyorsan devam et diyor.
Yanıtla (0) (0) - Bawer Agiri02 Mart 2014 Pazar 11:00Manipulasyonlara dikkat
AKP ve AKP destekcileri hep bunu yapiyorlar: güya hersey yolda, ülke demokratlasiyor, kürtler ciddi aliniyor, kürt sorunu cözülüyor AMA birileri bunu engelemek istiyor. Kürtler bu cevrelere kanmasin AKP yi zorlamasin cünkü hersey raydan cikarmis vs vs...ne olacak? Kürtler ne kaybedecekler? AKP Kürtlere ne verdi ki? Bir söz bir garanti var mi? hic birsey yok. Sadece MIT in PKKlilere yaptigi yari-gizli diyalog var. Kürtler in eline büyük bir sans gecti. AKP zorda. Kürtler birsey alacaklarsa simdi almali...AKP ye zaman tanimak yalnis olur.
Yanıtla (0) (0) - Bahri02 Mart 2014 Pazar 00:30taraf
Kürt siyasi hareketi ne akp den nede Türk islam sentezcisi F,gülen den yanadır.Üçüncü yol olarak Türkiye Devrimci ve demokratları ile birlikte mücadele ederek iktidarı hedelemektedir.Buna itirazınız varmı ?
Yanıtla (0) (0) - hewar02 Mart 2014 Pazar 11:36kadim bir siyaset
Sevgili AKP sözcüsü, Kürt Siyasi Hareketi(KSH) bir meseleyi ele alırken ne devlet refleksiye gününü kurtarmak ne de hükümet refleksiyle iktidarını sürdürmek için ele alır. KSH bir meseleyi ele aldığında, o meseleyi Türkiye ve Kurdistan'ın faydasına halkların faydasına göre hareket ederler ve bu çerçevede hareket ederler. Gerek gezide gerek şu anki durumda da bu göz önüne alıp yol belirlemişler. ama şu da unutulmasınlar Kürtlerin derdi Hükümeti kurtarmak değil Anadolu'yu bütün halklarla kurtarmak wesselam.
Yanıtla (0) (0)
KSH akıl verenlere de çağrım 2007-2014 hükümetin reflekslerine göz atsınlar.!!!!
Fotoğraflarla Kürdistan’a dönen ilk hacı kafilesi
Başkent Hewler’de huzurevi
IŞİD’in son mevzisinden kaçış...
Kürdistan Parlamentosu'nun yeni üyeleri yemin etti
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.