Birkaç haftadır, Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığını vesile kılarak, Kürt hareketinin “yeni siyaset arayışını” ve muhtemel yönelimlerini tartışıyoruz. Silah ve çatışmanın belirleyici olduğu dönemde, konforlu bir alanda kalarak siyaset arayışı ihtiyacı hissetmeyen Kürt hareketi, AK Parti hükümeti eliyle devletin strateji değiştirerek diyaloğu çatışma, siyaseti silah yerine ikame etmesiyle bocalamaya başladı ve birkaç yıllık gecikmeyle nihayet çözüm süreci üzerinden yeni bir siyaset arayışına yöneldi. 2013 yılının başında ilan edilen çözüm süreciyle Kürt hareketi, siyaseti silaha, Türkiye genelinde demokratik bir siyaset arayışını etnik temelde sol bir siyaset tercihine önceleyen yeni yola girdi.
Bu iki radikal değişiklik, Kürt hareketini siyaseti merkeze alan, kitleselleşmeyi önemseyen bir stratejiye zorluyor. Kürt hareketinin nasıl bir siyaset kulvarında yol alacağı hangi toplumsal kesimlere yönelmek istediğiyle birebir ilişkili. Kürt hareketinin kitleselleşmesinin önünde iki önemli (algısal) engel bulunuyor: Kürt partisi olma ve dine karşı mesafeli bir tutuma sahip olma. Kürt partisi algısı Kürt hareketinin Türkiye’nin batısından-Türklerden destek almamasına, dine mesafeli olduğu algısı da muhafazakâr-dindar Kürtlerden destek almamasına yol açıyor.
Çözüm sürecinin başlamasıyla Öcalan, bu iki engeli aşmak üzere Kürt hareketini iki arayışa zorladı. İlk olarak, Türkiye’nin batısında, sol-sosyalist kesimlerin desteğini arayacak bir parti hedefiyle HDP’yi kurdurttu ve 30 Mart seçimlerinde Türkiye’nin batısında seçime soktu. 30 Mart seçimlerinden sonra da –Nisan ayının sonunda- BDP kendisini feshederek HDP’ye katıldı. Böylece, seçimlerden birkaç ay önce kurulan HDP, BDP’yi de bünyesine alarak Kürt hareketinin yasal siyasal faaliyetlerinin yeni adresi oldu.
Öcalan’ın hayata geçirdiği ikinci hamle, dindar kesimlerle yaşadığı mesafeyi kapatmaya çalışmak oldu. Öcalan, 2013 Nevroz’unda İslam’ı ve İslam kardeşliğini en önemli ortak payda olarak tanımlayarak bu arayışın ilk işaretlerini vermişti. Ardından, kendi talebi doğrultusunda 10-12 Mayıs’ta Diyarbakır’da toplanan Demokratik İslam Kongresi’yle bu arayış somutlaştırılmaya çalışıldı. Radikal sol bir örgüt olarak, kuruluşundan beri dindar-geleneksel İslami kesimlerden tepki toplayan PKK ve BDP, bu açılımla, Güneydoğu’da AK Parti ve yeni kurulan Hüda-Par karşısında mevzi kazanmak istiyor.
Kürt hareketini bugüne kadar ulaşamadığı toplumsal kesimlerle buluşturmayı hedefleyen bu iki hamle de, demokratik siyasal mücadeleyi eksene alması dolayısıyla önemsenmelidir.
Ancak, bu hamleler Kürt hareketini birbirinin tersi istikametlere yöneltecek çelişkili bir masa başı projeye-muhasebeye dayanıyor. Kürt hareketi, aynı anda hem sol-sosyalist kesimlere hem de dindar-muhafazakâr kesimlere yönelmeye çalışmakla, her iki tarafı da ikna etmekte zorlanacağı zor –neredeyse imkânsız- bir hedefe yöneliyor.
Siyasi partiler her kesime ulaşamazlar, ulaşmaya da çalışmamalılar. Nitekim CHP Kılıçdaroğlu döneminde Kürt hareketinin bugün yaptığına benzer şekilde hedef kitle yelpazesini genişleterek, partinin dayanacağı ana siyasal iskeleti ortadan kaldırdı. Bugün aynı tehlike Kürt hareketi önünde de durmaktadır.
Dindar Kürtlerle sol-sosyalist kesimlerin ideolojik perspektifi ve gelecek vizyonları uzlaştırılamayacak ölçüde birbirinden farklıdır. Bu farklılıkların aynı potada eritilmesi mümkün değildir. En basitinden, bir taraf Türkiye’nin demokratikleşerek vesayeti geride bırakmasını desteklerken, öteki taraf demokratikleşmenin ve vesayetçi aktörlerin zayıflamasının Türkiye’yi dindarlaşma riskiyle karşı karşıya bıraktığını düşünerek nihai kertede vesayeti daha kabullenilir bulmaktadır.
Dolayısıyla önünde sonunda Kürt hareketi bir tercihte bulunacaktır. Demirtaş’ın adaylığı, kullanacağı söylem, hedefleyeceği toplumsal kesimler, ittifak kuracağı siyasal kesimler bu yönelim hakkında bazı fikirler verecektir. Adaylıktan bu yana Demirtaş’ın söylemi ve Demirtaş’ı destekleyen kesimlerin kompozisyonu, sol kesimlere yönelmeye dönük bir tercihin ağır bastığını gösteriyor. Bunun doğru bir tercih olup olmadığını görebilmek içinse fazla beklememiz gerekmeyecek.
- BIST 9379.83
- Altın 3707.979
- Dolar 37.8409
- Euro 41.3004
- İstanbul 11 °C
- Diyarbakır 15 °C
- Ankara 8 °C
- İzmir 13 °C
- Berlin 4 °C
- Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!
- Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!
- Gazeteci Evrim Kepenek'e kelepçeli gözaltı!
- Gazeteci Sinan Aygül'e saldıran korumalar tutuklandı
- 15 barodan gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya kınama
- İbrahim Kalın MİT Başkanlığına atandı
- Çanakkale ve Balıkesir'de art arda deprem
- Buldan ve Sancar eş başkanlığı bırakacaklarını açıkladı
- Başak Demirtaş: Selahattin adaylığını üç kez iletti
- Şenyaşar ailesi: ‘Gereken yapılmazsa ‘adalet’ pankartını Meclis’e asacağız’
- Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı
- HDP’li yönetici: Demirtaş’ın talebi genel merkezimize ulaşmadı
- Biden, sahnede yere düştü
- Demirtaş: HDP, cumhurbaşkanı adaylığı talebimi gerekçesiz reddetti
- Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bırakıyorum
Kürt hareketi nereye gidiyor?

Hatem Ete / Yeni Şafak
- Yorumlar 1
- Facebook Yorumları
- Bahri14 Temmuz 2014 Pazartesi 23:39Hatem Ete
Senin dileğin yerine geliyor.gözün aydın.
Yanıtla (0) (0)
Yazarın Diğer Yazıları
- Çözüm sürecini etkileyen faktörler30 Ocak 2015 Cuma 11:58
- Çözüm Süreci'ni başlatan dinamikler28 Ocak 2015 Çarşamba 04:21
- Demirtaş kimden oy aldı?21 Ağustos 2014 Perşembe 08:06
- Demirtaş neyi temsil ediyor?10 Temmuz 2014 Perşembe 08:06
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Fotoğraflarla Kürdistan’a dönen ilk hacı kafilesi
Başkent Hewler’de huzurevi
IŞİD’in son mevzisinden kaçış...
Kürdistan Parlamentosu'nun yeni üyeleri yemin etti
12345678
- Süleyman ÇevikKürtçe zorunlu eğitim bir haktır!
- Ersin TekGeleceğin Önündeki Engel: Geçmiş!
- Roşan LezgînZazakî Kur’an Meali ve İncil çevirisi
- Bayram BozyelSri Lanka; İktidar hırsının trajik sonuçları
- Abdullah Can“Bediüzzaman’ın hançeri” mi, Bediüzzaman’ı hançerlemek mi? (5)
- Mustafa Özçelik‘’Helalleşme’’ söylemini destekleyerek, kapsamlı helalleşmelere kapı ara
- Rahmetullah KarakayaBinelim kuşa gidelim Muş’a (2)
12
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
12345678
- Murat YetkinSon üç gün, son üç soru
- Hayko BağdatKürtler TİP’e neden kırgınlar?
- Arzu YılmazKürt seçmenin seçimi ve dış politika
- Hediye LeventCIA Şefi neden Orta Doğu'da?
- İsmail Beşikci59 Yıl Sonra Şemdinli
- Mehmet Latif YıldızGüçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine
- Akif BekiHDP’yi kapatmak neye yarar?
- Fehim TaştekinKürtler için lanet geri mi dönüyor?
- Ahmet TaşgetirenYargı sancısı -bumerangı unutmamak
- Fehmi KoruFırat’ın doğusuna gitmiyoruz, tamam. "Neden"...
- Aydın Doğanİstanbul seçimleri ve ötesi…
- Galip Dalayİran'a Sovyet modeli...
- Hakan AlbayrakMalcolm X
- Elif ÇakırBize ne oldu böyle?
- Orhan Kemal CengizHDP neden arabayı atın önüne koyuyor?
- Yaşar YakışFırat’ın doğusu sorunu askeri harekâtsız da çözümlenebilir mi?
- Mücahit BiliciDonald Trump’ın Zülkarneyn olarak portresi
- Tarık Ziya EkinciKılıçdaroğlu'nun Ahmet Türk'le görüşmesi bir skandaldır
- Akdoğan Özkan'ABD Çin ile Savaşacak'
- Murat SabuncuABD, Türkler ve Kürtler arasında 'çözüm' için devrede mi?
- Ahmet AltanMilliyetçilik ve Aydınlar
- Aslı AydıntaşbaşYalancı bahar mı ikinci bahar mı?
- Amberin Zaman‘Al papazı, ver papazı’ derken elde ne kaldı?
- Etyen MahçupyanErken seçim istemeyip ne yapsaydı?
- Kadri GürselÜç yıl sonra HDP yine anahtar
12345
RÖPORTAJ
Arzu Yılmaz: Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyareti Türkiye’den ABD’ye mesajKürt sorunu üzerine çalışmaları ile tanınan ve Kürdistan Bölgesinde de görev yapan Hamburg Üniversitesi Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Yılmaz Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyaretini Evrensel'e değerlendirdi.
Türkan Elçi: 'Tahir hiçbir rüyamda benimle konuşmadı’Bugün Diyarbakır Barosu Tahir Elçi’nin öldürülmesinin beşinci yılı.
Kürt hukukçuya Yeni Zelanda'dan 'Küresel Etki ÖdülüERBİL (K24) - Kürt hukukçu Rez Gerdi, mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar ve gösterdiği çabalar nedeniyle Yeni Zelanda’da “Küresel Etki Ödülü”nü kazandı.
PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeliKürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, Bağdat’la yaşanan bazı sorunlar konusunda kesin sonuçlar alınması için Kürtlerin ABD’yle doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.
ÖZEL MAKALE
Konya’daki katliama ilişkin gözaltı sayısı 13’e çıktıKonya’da yedi kişinin katledildiği ırkçı saldırıya ilişkin gözaltına alınanların sayısı 13’e yükseldi.
Reuters: Türkiye sınıfta kaldıKoronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'de 2 haftadır hafta sonları akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İngiliz haber ajansı Reuters'ın analizine göre bu yasaklar bir işe yaramadı.
Demirtaş hakkında yeni iddianame: 3 yıla kadar hapsi istendiAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başsavcı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiğini iddia ettiği HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede Demirtaş’ın 3 yıla kadar hapsi istendi.
Mesud Barzani: Kerkük; anılar, düşler ve düşüncelerBarzani, “Saddam Kerkük’ün Kürtlerin hakkı olduğunu kabul ediyor muydu?” şeklindeki soruya, “Şahsen kendisi bana, ‘Kerkük Kürt kentidir’ dedi."
KÜLTÜR SANAT
Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!Nûbihar dergisinin 165. Sayısı Kürt Dili Dosyası olarak çıktı.
Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!Nûbihar dergisinin yeni sayısı okuyucusuyla buluştu.
Nûbihar dergisinin 163. sayısı çıktı3 ayda bir Kürtçe yayınlanan Nûbihar dergisinin 163. sayısı zengin bir içerikle çıktı.
Feyruz, Suudi Arabistan’da konser vermeyi reddettiArap dünyasının yaşayan en büyük şarkıcısı Feyruz, Suudi Arabistan'ın insan haklarına saygı göstermediğine dikkat çekerek konser davetini reddetti.
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.