Gözlerini nereye dikmişlerse, kimlerle takışmışlarsa, oradaki ‘mağduriyetler’i parmaklarına sarıyorlar. Şimdi Musul, varsa yoksa Musul, tamam anladık, Türkiye’nin Musul konusunda inkâr edilemez bir dahli olmalı, ama o başka, ortalığı birbirine katıp mümkün olanı da zora sokmak başka. Ayrıca, bırakın Musul halkının mağduriyetinden dem vurmayı. Neden, birdenbire Suriye’deki mağdurlar, Rusya’nın operasyonlarında ölen siviller, Türkmenler falan unutuldu? Aslında, tıpkı, sabah akşam suçladıkları ‘emperyal güçler’ gibiler. Zaten asıl dert ‘emperyal’ güç olmak isteyip, olamamak, heveslerin kursakta kalması, öfkenin nedeni bu! Şimdilerde, bir de Suudi Arabistan meraklısı oldular, meğer ne güzel memleketmiş Suudi Arabistan, yargının çok ama çok bağımsız olduğu yermiş, o kadar ki ‘hanedan’ kendi çocuklarını bile koruyamıyormuş. Sahiden mi? Hem, kimmiş bu ‘hanedan’, Osmanlı atalarımıza nasıl isyan etmiş, ‘her belanın altından çıkan İngilizler’ ile mutabakat içinde nasıl devlet kurmuş, ‘şimdilerde emperyalist olduğu hatırlanan ABD’ ile on yıllarca nasıl iş tutmuş, dünyanın her yerinde kirli müdahalelere nasıl her türlü destek sağlamış, izah edecek olan beri gelsin.
Şimdilerde ne yapıyor Suudi Arabistan? Yemen’de operasyon yapacağım diye kaç sivili öldürdü? Daha geçenlerde cenaze merasimini bombalayıp 140 sivili öldürmedi mi? İnsan hiç olmazsa, zevahiri kurtarmak için, Suudi güzellemesi yapmak yerine, birkaç laf eder. Ne utanmaz insanlar bunlar!
ABD, yıllarca Sünni müttefikleri ile İran’ı, sadece devleti de değil, İran halkını cezalandırırken ses etmeyenler şimdi İran ile anlaştı diye kıyameti koparıyorlar.
ABD, Ortadoğu’da Şiilere dayalı siyaset yapıyormuş; on yıllarca Sünnilere dayalı siyaset yürütmedi mi? İran’ın gücünü kırmak için bin bir dolap çevirdiğinde, baş destekçileri Sünni devletler, Sünni çevreler, Sünni İslamcılar değil miydi? Zamanında, Arapların emperyalizm karşıtı, bağımsızlıkçı siyasi dalgaları, ABD’nin Sünni destekçileri ile işbirliği içinde kırılmadı mı? Türkiye, o zamanlar bu işlerin merkezinde değil miydi? Menderes idaresi, Bağlantısızlar Hareketi’ni sabote etmek için elinden geleni yapmadı mı? Neydi Bağdat Paktı, Türkiye neden bu paktın merkez ülkesiydi? Menderes döneminde Türkiye, Batılılar ve Suudlar ile Suriye’de darbe yapma işleri içine girmedi mi? Irak’ta monarşi yıkılınca, askeri müdahale hevesine kapılmadı mı?
Yok, cahilce iddia edildiği gibi, Cumhuriyet devrinden sonra, Batıcılık sevdası ile, Ortadoğu ile bağımız kopmuş falan değil, fırsatını buldukça pek çok gelişmeye burnumuzu sokmuş ve bunu Batılı müttefiklerimizin siyasetleri lehine, onlar ile işbirliği içinde gerçekleştirmiş ve daha fazlasını yapmaya çalışmış değil miyiz? Arap dünyası ile bağımız kopmuş falan değil, Soğuk Savaş’ın tarafı olduğumuz için, sadece ABDBatı kampı karşısında yer alanlar ile aramız soğumuş idi. O kadar ki, daha durumu doğru dürüst kavramadan, Süveyş krizinde bile Batılıların yanında yer alma hevesine kapıldık, sonra Cezayir’de Fransa’nın yanında bile yer aldık. Tüm bunlar laiklerin işi değil, çoğu muhafazakârların desteklediği iktidarlar döneminde oldu.
Zamanında iş o hale gelmişti ki, eski ABD büyükelçisi George McGhee, 1990’da yayımladığı kitabında (Türkçe çevirisi 1992, Bilgi Yayınevi), Süveyş krizine (1956) ilişkin BM oylaması için “O bir tek oy, Türklerin Arap çevrelerindeki saygınlığınaönemli bir darbe indirmiş oldu” demiş. Bilhassa Menderes devrinde, Batı yanlılığı o kadar abartılmıştı ki, McGhee bile, bundan sonra “Eğer ara sıra Birleşmiş Milletler oylamalarında bizden farklı ve Araplardan yana oy kullanırlarsa, buralardakisaygınlıkları artacağı gibi, Amerika’nın çömezi gibi algılanmaları engellenir” diyor. Bakar mısınız, ‘Lozan’a hayır’, ‘imparatorluğumuzun bakiyesine tabii sahip çıkacağız’ diyenlerin yere göğe koyamadıkları Menderes devrinde olanlara!
Güya tarihi yeniden yazıyorlar da tüm günahlar Cumhuriyetçilere, laiklere çıkarılıyor. Diğer taraftan, İngilizler dünyayı yönetiyormuş da, İslam âlemini yok etmeye çalışıyormuş da, o yüzden bu hallerdeymişiz. Yahu, Osmanlı Devleti’nin payıtahtına yürüyen Mısır valisini, Osmanlı Devleti İngilizlerden yardım ile durdurmadı mı? Daha önce, on sekizinci yüzyılın son yıllarında Osmanlı vilayeti Mısır’dan Fransızları İngilizler çıkarmadı mı? Daha o zaman Tanzimat düzeni bile yoktu, neydi bu işlerin esbabı mucibesi? Bu akılla mı, yani sorunların sebebini hep dışarda arayarak mı Batı’ya kafa tutacaksınız?
Hem ne oldu, şu İsrail işi? İsrail ile anlaşma sağlandı ama İsrail hâlâ Gazze’de operasyon yapmıyor mu? Ambargoyu delmeye çalışan gemilerin yolunu döndürmeyi başarmıyor mu? Neden ses çıkaran yok artık? Emperyalizm karşıtlığıymış da, eski topraklara sahip çıkmakmış da, mağdurdan yana olmakmış da… Külahımıza anlatın bunları. Hadi biz neyse, bari dış politikadaki muhataplarınız nezdinde daha iyi yol alabileceğiniz bir söylem tutturun.
- BIST 9275.5
- Altın 3763.019
- Dolar 37.93
- Euro 41.5443
- İstanbul 6 °C
- Diyarbakır 15 °C
- Ankara 3 °C
- İzmir 10 °C
- Berlin 11 °C
- Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!
- Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!
- Gazeteci Evrim Kepenek'e kelepçeli gözaltı!
- Gazeteci Sinan Aygül'e saldıran korumalar tutuklandı
- 15 barodan gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya kınama
- İbrahim Kalın MİT Başkanlığına atandı
- Çanakkale ve Balıkesir'de art arda deprem
- Buldan ve Sancar eş başkanlığı bırakacaklarını açıkladı
- Başak Demirtaş: Selahattin adaylığını üç kez iletti
- Şenyaşar ailesi: ‘Gereken yapılmazsa ‘adalet’ pankartını Meclis’e asacağız’
- Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı
- HDP’li yönetici: Demirtaş’ın talebi genel merkezimize ulaşmadı
- Biden, sahnede yere düştü
- Demirtaş: HDP, cumhurbaşkanı adaylığı talebimi gerekçesiz reddetti
- Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bırakıyorum
Külahımıza anlatın bunları

Nuray Mert / Cumhuriyet
- Yorumlar 0
- Facebook Yorumları
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- Müftü nikâhı ve İslami rejim04 Ağustos 2017 Cuma 10:57
- Katar krizi30 Haziran 2017 Cuma 11:43
- Nerden başlasak nasıl anlatsak19 Haziran 2017 Pazartesi 11:28
- Katar’ın başına gelenler09 Haziran 2017 Cuma 11:13
- Toplum yorgunluğu02 Haziran 2017 Cuma 10:14
- Trump’ın yeni Ortadoğu siyaseti29 Mayıs 2017 Pazartesi 21:33
- ‘Devrime hazır olun’22 Mayıs 2017 Pazartesi 10:40
- ‘Türbe, tarih, siyaset’15 Mayıs 2017 Pazartesi 10:45
- Fransız seçimleri ve demokrasi krizi12 Mayıs 2017 Cuma 10:25
- Yeni siyasi arayışlar05 Mayıs 2017 Cuma 11:20
- Hindistan ziyareti ve İslamcılar01 Mayıs 2017 Pazartesi 10:16
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Fotoğraflarla Kürdistan’a dönen ilk hacı kafilesi
Başkent Hewler’de huzurevi
IŞİD’in son mevzisinden kaçış...
Kürdistan Parlamentosu'nun yeni üyeleri yemin etti
12345678
- Süleyman ÇevikKürtçe zorunlu eğitim bir haktır!
- Ersin TekGeleceğin Önündeki Engel: Geçmiş!
- Roşan LezgînZazakî Kur’an Meali ve İncil çevirisi
- Bayram BozyelSri Lanka; İktidar hırsının trajik sonuçları
- Abdullah Can“Bediüzzaman’ın hançeri” mi, Bediüzzaman’ı hançerlemek mi? (5)
- Mustafa Özçelik‘’Helalleşme’’ söylemini destekleyerek, kapsamlı helalleşmelere kapı ara
- Rahmetullah KarakayaBinelim kuşa gidelim Muş’a (2)
12
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
12345678
- Murat YetkinSon üç gün, son üç soru
- Hayko BağdatKürtler TİP’e neden kırgınlar?
- Arzu YılmazKürt seçmenin seçimi ve dış politika
- Hediye LeventCIA Şefi neden Orta Doğu'da?
- İsmail Beşikci59 Yıl Sonra Şemdinli
- Mehmet Latif YıldızGüçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine
- Akif BekiHDP’yi kapatmak neye yarar?
- Fehim TaştekinKürtler için lanet geri mi dönüyor?
- Ahmet TaşgetirenYargı sancısı -bumerangı unutmamak
- Fehmi KoruFırat’ın doğusuna gitmiyoruz, tamam. "Neden"...
- Aydın Doğanİstanbul seçimleri ve ötesi…
- Galip Dalayİran'a Sovyet modeli...
- Hakan AlbayrakMalcolm X
- Elif ÇakırBize ne oldu böyle?
- Orhan Kemal CengizHDP neden arabayı atın önüne koyuyor?
- Yaşar YakışFırat’ın doğusu sorunu askeri harekâtsız da çözümlenebilir mi?
- Mücahit BiliciDonald Trump’ın Zülkarneyn olarak portresi
- Tarık Ziya EkinciKılıçdaroğlu'nun Ahmet Türk'le görüşmesi bir skandaldır
- Akdoğan Özkan'ABD Çin ile Savaşacak'
- Murat SabuncuABD, Türkler ve Kürtler arasında 'çözüm' için devrede mi?
- Ahmet AltanMilliyetçilik ve Aydınlar
- Aslı AydıntaşbaşYalancı bahar mı ikinci bahar mı?
- Amberin Zaman‘Al papazı, ver papazı’ derken elde ne kaldı?
- Etyen MahçupyanErken seçim istemeyip ne yapsaydı?
- Kadri GürselÜç yıl sonra HDP yine anahtar
12345
RÖPORTAJ
Arzu Yılmaz: Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyareti Türkiye’den ABD’ye mesajKürt sorunu üzerine çalışmaları ile tanınan ve Kürdistan Bölgesinde de görev yapan Hamburg Üniversitesi Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Yılmaz Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyaretini Evrensel'e değerlendirdi.
Türkan Elçi: 'Tahir hiçbir rüyamda benimle konuşmadı’Bugün Diyarbakır Barosu Tahir Elçi’nin öldürülmesinin beşinci yılı.
Kürt hukukçuya Yeni Zelanda'dan 'Küresel Etki ÖdülüERBİL (K24) - Kürt hukukçu Rez Gerdi, mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar ve gösterdiği çabalar nedeniyle Yeni Zelanda’da “Küresel Etki Ödülü”nü kazandı.
PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeliKürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, Bağdat’la yaşanan bazı sorunlar konusunda kesin sonuçlar alınması için Kürtlerin ABD’yle doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.
ÖZEL MAKALE
Konya’daki katliama ilişkin gözaltı sayısı 13’e çıktıKonya’da yedi kişinin katledildiği ırkçı saldırıya ilişkin gözaltına alınanların sayısı 13’e yükseldi.
Reuters: Türkiye sınıfta kaldıKoronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'de 2 haftadır hafta sonları akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İngiliz haber ajansı Reuters'ın analizine göre bu yasaklar bir işe yaramadı.
Demirtaş hakkında yeni iddianame: 3 yıla kadar hapsi istendiAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başsavcı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiğini iddia ettiği HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede Demirtaş’ın 3 yıla kadar hapsi istendi.
Mesud Barzani: Kerkük; anılar, düşler ve düşüncelerBarzani, “Saddam Kerkük’ün Kürtlerin hakkı olduğunu kabul ediyor muydu?” şeklindeki soruya, “Şahsen kendisi bana, ‘Kerkük Kürt kentidir’ dedi."
KÜLTÜR SANAT
Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!Nûbihar dergisinin 165. Sayısı Kürt Dili Dosyası olarak çıktı.
Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!Nûbihar dergisinin yeni sayısı okuyucusuyla buluştu.
Nûbihar dergisinin 163. sayısı çıktı3 ayda bir Kürtçe yayınlanan Nûbihar dergisinin 163. sayısı zengin bir içerikle çıktı.
Feyruz, Suudi Arabistan’da konser vermeyi reddettiArap dünyasının yaşayan en büyük şarkıcısı Feyruz, Suudi Arabistan'ın insan haklarına saygı göstermediğine dikkat çekerek konser davetini reddetti.
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.