ÖNCEKİ günkü yazıma “Kandil yine Öcalan’ın elini güçlendiriyor” başlığını attım. Dünkü Yeni Şafak’ta Abdülkadir Selvi’nin yazısının başlığıysa “Öcalan’a Kandil darbesi”ydi. (http://www.yenisafak. com.tr/yazarlar/abdulkadirselvi/ocalanakandil- darbesi-2007927). Halbuki ikimiz de aynı şeyden, PKK/KCK yöneticilerinin, kendilerine Öcalan’ın “silah bırakma” ile ilgili mesajını getiren HDP heyetine verdikleri cevaplardan söz ediyoruz. Dolayısıyla içimizden en az birinin, belki de ikimizin birden yanılıyor olması gerekir.
Selvi’ye göre Kandil, Öcalan’ın silah bırakılması çağrısına direniyor, onun “örgüt liderliğinden doğal liderliğe” savrulmasına neden oluyor. Bunun isabetli bir akıl yürütme olduğu kanısında değilim. Nedenini Selvi’nin aynı yazısından bir soruyla açıklamak mümkün: “Eğer Öcalan’ın örgüt üzerinde etkisi yoksa devlet onunla niye görüşsün?”
ÖCALAN’IN LİDERLİĞİ
Siyasi iktidar ve onun çizgisine destek verenler, İmralı ile Kandil arasındaki ilişkiyi ya tam kavrayamıyorlar ya da kavramak istemiyorlar. Şöyle ki; Kürt siyasi hareketinin (KSH) bu iki önemli odağı birbirlerini tamamlıyor: Biri olmasa öteki de olamaz; biri ne kadar güçlüyse diğeri de o kadar güçlü, ne kadar zayıfsa diğeri de o kadar zayıf. Dolayısıyla Kandil’dekilerin Öcalan’ın devlet nezdinde itibarını azaltacak adımlar atmaları mantıklı değil. Aynı şekilde Öcalan’dan da Kandil’dekilerin etkisini azaltacak tutumlar beklemek gerçekçi değil. Nitekim onun İmralı’ya konulduğu 1999 yılından bu yana yaşananlar da Öcalan ile Kandil arasındaki koordinasyonun ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor.
Öte yandan, PKK/KCK yöneticileri şu ya da bu şekilde Öcalan’ı zayıflatmak istemeleri halinde hareketin tabanından hızla ve çok güçlü tepkiler geleceğini bilirler. Çünkü Öcalan’ın KSH içindeki liderliği tartışılmaz.
Şunu da unutmamak şart: PKK yıllarca devlet tarafından muhatap alınmak için mücadele etti ve amacına ulaştı. Tek başına bu kazanım bile KSH için çok değerli. Üstüne, Oslo deneyiminin ardından sürecin merkezine Öcalan yerleştirildi. Onun “başmüzakereci” olmasına Kandil’den hiçbir şekilde itiraz gelmiyor. Fakat kendilerinin de bir şekilde müzakere sürecine dahil edilmelerini istiyorlar. Hükümet ise şu ana kadar, Kandil’in doğrudan sürece dahil olmasını istemedi. Bir süredir yaşanan krizlerin bir kısmının nedeni bu karşılıklı ısrar.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.