Yunanistan’da 25 Ocak’ta yapılacak seçimlerin kamuoyu yoklamalarında radikal sol koalisyon SYRİZA önde gidiyor. Bildiğiniz gibi SYRİZA partisinde sosyal demokratlardan, Yeşillere, Troçkistlerden, Maoculara, bağımsız aydınlardan, sol milliyetçilere kadar pek çok siyaset temsil ediliyor. Şu anda SYRİZA’nın parlamentoda 71 milletvekili var.
Peki, niye SYRİZA önde? Daha doğrusu Yunanlı seçmen niçin SYRİZA’ya destek veriyor? İşte şimdi onların ekonomik programına bakalım.
SYRİZA, Yunanistan’ın borçları için Almanlara İkinci Dünya Savaşı’nda yapılan kolaylığın gösterilmesini istiyor. Bildiğiniz gibi 1953’te Londra’da yapılan borç anlaşmasıyla Almanya’nın dış borçlarının yüzde 50’si silindi. Ve kalan borcun, beş yılı anapara ödemesiz 30 yıldan uzun vadede ödenmesi kabul edildi. Bir de yıllık borç anapara ve faizleri toplamının Almanya’nın dış ticaret fazlasının yüzde 5’ini geçemeyeceği şartı konuldu anlaşmaya. Tabii bu uygun koşullar sağlanınca Alman ekonomisi hızla yeniden yapılandı.
İşte SYRİZA, Yunanistan ve diğer Güney Avrupa ülkelerine aynı uygulamanın yapılmasını istiyor. Bu arada Avrupa ülkelerinin kamu borçları dört trilyon euroyu buluyor. Bu borcun yarısının Avrupa Merkez Bankası tarafından satın alınması öneriliyor. Böylece İtalya, İspanya, İrlanda, Portekiz gibi yüksek kamu borcu olan ülkelerin borçlarından kurtarılması düşünülüyor.
Tabii bir de SYRİZA, Nazi işgali sırasında Yunan Merkez Bankası’ndaki 14 milyar dolarlık varlığı çalıp Berlin’e götüren Almanlar’dan yıllık yüzde 3 faiziyle tam 97 milyar dolar tazminat istiyor.
YUNAN SOL KOALİSYONUNUN EKONOMİK PROGRAMI
Gelelim SYRİZA’nın ekonomik restorasyon programına… Buna göre ekonomiyi canlandırmak için hemen dört milyar euro tutarında kamu yatırımı yapılması planlanıyor. Ücretler, emekli maaşları ve aile yardımları artırılarak toplam talebin desteklenmesi, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere istihdam için enerji sübvansiyonu yapılması tasarlanıyor.
Şimdi SYRİZA’nın programındaki somut önerilerini sıralayalım;
- Düşük gelirli 300.000 aileye ayda 300 KWh, yılda 3600 KWh bedava elektrik verilecek, bunun maliyeti 59,4 milyon euro tutuyor.
- Yine 300.000 aileye yemek yardımı verilecek, maliyeti 756 milyon euroyu buluyor.
- Bu arada düşük gelirlilerin oturduğu 30.000 apartman dairesi için (30, 50 ve 70 metrekare büyüklük maksimum) metrekare başına ayda üç euro kira yardımı yapılacak.
- 1 milyon 262 bin 920 emekliye Noel yardımı olarak emekli maaşı 700 euroya kadar olanlara 13. maaş verilecek. Bunun maliyeti 543 milyon euro tutuyor.
- Sigortası olmayanlara ve işsizlere ücretsiz sağlık hizmeti ve ilaç yardımı yapılacak, maliyeti 350 milyon euro olarak hesap ediliyor.
- Uzun dönem işsiz kalanlara bedava ulaştırma kartı verilecek, maliyeti 120 milyon euro oluyor.
- Evlerde ısınma için kullanılan yakıt üzerinden alınan tüketim vergisi düşürülecek.
- Vatandaşın oturduğu kendi evinden hiçbir vergi alınmayacak.
- Bankaya, devlete, sosyal güvenlik teşkilatına borcu olanların borçları yeniden yapılandırılacak. Bu borçların geri ödenmesinde aylık kazancın ancak 1/3’ü alınabilecek.
- Değeri 300.000 euroyu geçmeyen, borçlunun oturduğu konutlar haciz edilemeyecek.
- Vatandaşın borçları, bankalar tarafından banka olmayan kuruluşlara satılamayacak. Dolayısıyla borca ilave yük getirilemeyecek.
- Yıllık 12.000 euronun üzerindeki gelirlere artan oranlı vergi tarifesi uygulanacak.
- Zorunlu borçların ödenmesinde peşin kısmın ne kadar olacağına hâkim karar verecek. Zorunlu borç ödemelerinde peşin kısım yüzde 50 değil, yüzde 10-20 oranında olabilecek.
- Asgari ücret 751 euro olacak.
İşte SYRİZA, Selanik Programı olarak anılan programının maliyetinin 11 milyar 382 milyon euro, toplam gelirinin ise 12 milyar euro olacağını ileri sürüyor.
Niye anlattık SYRİZA’nın programını…
Anlattık, çünkü karşımızda hayatın içinden maliyeti ve getirisiyle ortaya konulmuş ciddi bir program duruyor. Ve Yunanlı seçmen bu programı beğendiği için SYRİZA seçimlere on gün kala en güçlü parti durumunda. Anlayacağınız böyle bir programı sunabilen koalisyonlar bizde de Haziran seçimlerinde iktidara gelebilir.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.