• BIST 9379.83
  • Altın 3707.979
  • Dolar 37.8409
  • Euro 41.3004
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 11 °C

Esas belirleyici KCK

Hilal Kaplan

Önceki yazıda devletin güvenlik algısı açısından PYD ve DAEŞ'in kısa bir karşılaştırmasını yapmıştık. PKK sempatizanlarının, devlet tarafından DAEŞ'ten daha tehlikeli bulunmaya tepki göstermesi sevindirici. Zira "T.C."ye karşı salt düşmanca hisler besleyenlerin bu kıyastan ancak memnun olması beklenirdi. Ancak öte yandan, yıllardır T.C.'nin DAEŞ'i kurduğu/ desteklediği propagandasını yayanların da bu kıyastan müteessir olmaya ne kadar hakkı vardır, ayrı bir soru...

Şimdiye kadarki duruşundan, devletin PYD'yi IŞİD'den daha büyük tehdit olarak görmediği sonucunu çıkarmak mümkün. Zira PYD, IŞİD'den büyük tehditse, neden yıllardır açıktan desteklediğimiz Suriyeli muhalif grupların liderleri, Ankara'da bir üst düzey toplantıda bile ağırlanmamışken Salih Müslim, dün itibariyle dördüncü kez ağırlanmıştır?

PYD, IŞİD'den büyük tehditse, neden Türkiye, Suriye'ye ilk açıktan silah yardımını Kobane kuşatması sırasında yapmıştır? PYD, IŞİD'den büyük tehditse, neden 1000'den fazla PYD'li bizim hastanelerimizde tedavi edilmiştir?

PYD, IŞİD'den büyük tehditse, neden Cumhurbaşkanımız, 'Kobane'nin işgal edilmemesi için elimizden geleni yaptık, yine yaparız' demiştir.

PYD, IŞİD'den büyük tehditse, Türkiye'den Kobane'ye yemek yardımlarını neden bir gün bile durdurmamıştır?

Soruları çoğaltabilirim. Bunlar haklı sorular, ancak Tel Abyad'ın alınıp, Kobane ve Cezire kantonlarının birleştirilmesiyle beraber karşımıza farklı bir tablo çıktı. Kuzey Suriye'de bir kuşak halinde yer alan 'PYD devleti yapılanması' ihtimalinin, bölgedeki taşları yerinden oynatması mümkün. Nitekim KCK'nın son açıklamaları da buna işaret ediyor.

Seçimlerden on gün sonra, KCK Yönetim Komitesi'nden Duran Kalkan'ın, Tel Abyad PYD'ye geçtikten sonra, Barzani'nin KDP'si ile ilişkilerinin sona erdiğini açıklaması buna örnek teşkil ediyor. Kalkan, daha önce de "Güney Kürdistanı Erbil'den yöneteceğiz" diyerek, Barzani'yi tasfiye etme niyetinde olduklarını açık etmişti.

Salih Müslim'in, Barzani için "Türk Özel Harp Dairesi'nden emir alıyor" dediğini hatırlarsınız. Geçtiğimiz günlerde de PKK'ya yakın bir site Barzani için "Yahudi hançeri" aşağılamasında bulundu. Yine KCK Dış İlişkiler Birimi, Barzani'ye yakın Rudaw'ı MİT'in kurduğunu iddia etti.

Türkiye'deki seçimler eliyle önce Erdoğan'ın, sonra 'özgür değil, o yüzden silah bıraktıramaz' denilerek Öcalan'ın, yukarıdaki söylemler eşliğinde de Barzani'nin pasifize/ tasfiye edilmek istendiği bir sürece girdik.

KCK, Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'yle değil, İran- Suriye Rejimi- ABD üçgeniyle işbirliğini yeğliyor. HDP'nin Türkiye'deki seçimler sonrası, Ak Parti'yle beraber yeni bir anayasa yapmaya girişmekten kaçınıp, önce CHP-MHP koalisyonunu zorlamaları, Bahçeli reddedince de, Ak Parti-CHP koalisyonu istemeleri, Ak Parti'yle beraber bambaşka bir anayasa/sistem kurmak varken muhalefette kalma ısrarları da bundan. IKBY ve Türkiye üzerindeki operasyon birbiriyle örtüşüyor ve hem Kürtlerin hem de bölgenin zararına işliyor.

Kantonların büyüleyiciliği sayesinde görünmüyor olabilir ama adım adım bir 'birakujî'nin de temelleri atılıyor. 'Güç sarhoşluğu'na kapıldığı izlenimi veren PKK ve güdümündeki PYD ile Türkiye'nin yol alması güç. Ancak PYD, Suriye muhalefetini 'onlar laik değil' diye dışlamaktan ve Kürtlere idam dışında seçenek sunmayan İran'a sırtını vermekten vazgeçebilirse, Türkiye Kürt kantonlarını 'hayaldi, gerçek oldu' seviyesine taşıyabilecek adımları atabilir. IKBY ile geliştirilen ilişkiler, bu ufka işarettir.

Velhasıl, devletin PYD'ye ilişkin algısının (dost, tehdit, düşman, vb) belirleyicisi, müttefiklerini kendisi seçecek olan KCK'dır. HDP'nin Ak Parti'yle işbirliğine gidip, seçim barajını kaldırması, yeni anayasayı yapması, yani Türklerle Kürtlerin ortak geleceğini inşa etmesi mükemmel bir başlangıç olabilir.

  • Yorumlar 6
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • Medya terazi23 Haziran 2015 Salı 20:26Rütüş yapma hilal hanım !

      6-7 ekim Kurd serihildanları dewreye girmeseydi,keyifle seyir edtiğiniz Kobané de etnik soykırım o daişleriniz tarafından,Şengal Kurdlerine yapıldığı gibi yapılmak üzereyken dünya halkları we dewletleri dewreye girerken sizler son derece daişiniz yönünde direndiniz we boş direnişiniz Öncelikle ABD tarafından boşa çıkarılarak sonrasında koridoru hala hatırın kalmasın minwalıyla yaptığınız dünya biliyor da

      Yanıtla (0) (0)
    • Azad Xarpet23 Haziran 2015 Salı 20:27Ramazan'dayiz ayiptir!

      " Cumhurbaşkanımız, 'Kobane'nin işgal edilmemesi için elimizden geleni yaptık, yine yaparız' demiştir.Hilal Hanim Ramazandayiz oruclu yalan soylemek.....cok ayip cok....

      Yanıtla (0) (0)
    • ali23 Haziran 2015 Salı 16:21sans ne

      İstediğiniz kadar uğraşın kürtler artik kardeş kani dökmeyecek ve kürdistanı size rağmen kuracağız

      Yanıtla (0) (0)
    • Mehmet YÜREKLİ23 Haziran 2015 Salı 10:27ROJAVA KANTONLARI

      Hilal hanım, yazınızı okuyunca geleceğe dair daha umutlu olmaya başladım.Pozitif bir yazı yazmışsınız.Güler yüzünüz gibi yazılarınızında hep güleç olması dileği ile selamlar

      Yanıtla (0) (0)
    • Taner23 Haziran 2015 Salı 10:48Hangi akla hizmet?

      Makalelerinizin ilkehaber.comda yayinlanmasi hangi akla hizmettir? Yazdiklarinizin akla mantiga yatan yeri varmi? Kaldiki siz kim kurtlere akil vermek kim!?

      Yanıtla (0) (0)
    • Kurdo23 Haziran 2015 Salı 13:24düsmanlik

      Yazar Kürtleri nasil birbirine düsürürüm hesabi pesinde yine. Bu Kürt buna sunu dedi su Kürt buna sunu dedi. öylemi??? basaramayacaksiniz. bir daha Kürtleri birbirine düseremeyeceksiniz. Daha cok akil verneye kalkisacaksiniz ama eski Kürt yok. Biz artik birbirimizle asla savasmayacagiz ve sizleri hayal kirikligina ugratacagiz. Yeterin artik cekin elinizi biz kürtlerin yakasinda.

      Yanıtla (0) (0)
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89