Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kırk gün kaldı. Artık adaylar belli. Türk siyasal hayatında ilkleri barındıran bir seçim olacak. Birincisi Erdoğan’ın başbakanlık dönemi sona erecek ve politik kariyerinde yeni bir sayfa açılacak. İkincisi cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle siyaset yeniden yapılanacak. Üçüncüsü ise klasik parlamentarizmden tarihsel bir kopuş yaşanacak. Seçimin aritmetik sonuçları merak edilse de asıl dönüşüm politik alanda olacak. Her halükarda 10 Ağustos’tan sonra yeni bir siyasal denklem kurulacak. Doğrusu ben simgesel olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun 30 Mart’ta yapıldığını düşünüyorum.
Başbakan yeni dönemin kodlarını açıklayacak
Başbakan Erdoğan’ın bugünkü yapacağı konuşmanın ana fikrini ‘bu ayrılış bir son değil, yeni başlangıştır’ cümlesi oluştuyor. Başbakanlık kaynakları, Tayyip Beyin konuşmasında halkın oyuyla seçilecek cumhurbaşkanının nasıl bir cumhurbaşkanı olması gerektiğini tanımlayacağını ve yeni dönemin kodlarını anlatacağını belirtiyorlar.
Başbakan Erdoğan, duygusal yönü ağır basan konuşmasında yeni dönemin hasssasiyetlerini anlatıp, yeni cumhurbaşkanının misyonunu izah edecek. Erdoğan’ın vefa ve veda yüklü konuşmasında ‘köşke çıkmasının bir son değil, yeni bir başlangıç’ olduğunun altını çizecek.
Dolayısıyla Erdoğan’ın konuşması eskiden kopuş anlamında milat olacak. Erdoğan’ın kampanyasının mottosu ‘Yeni Türkiye’ olacak. Konuşma metninde ‘dava-misyon’ kelimelerine özellikle vurgu olduğu belirtiliyor.
‘MHP’den Erdoğan’a kayış olacak
Bu değerlendirmeyi yazarken Bekir Ağırdır (KONDA), İbrahim Uslu (ANAR) ve Adil Gür’le (AG) konuştum. Bekir Ağırdır, Tayyip Erdoğan’ın ilk turda seçileceğini ifade ediyor. Israrla oran sorduğumda % 51 rakamını söylüyor. Ağırdır Erdoğan’ın yaklaşık 23 milyon oy alacağını ve yerel seçimlerde MHP’ye giden 2 milyon oyun Erdoğan’a döneceğini belirtti.
Ağırdır, seçimin kaderini yurt dışı oyların ile katılım oranın belirleyeceğini vurgularken Bahçeli ve Kılıçdaroğlu’nun kendi seçmenlerini garanti görme hatasına düştüklerini ve E.İhsanoğlu muhafazakâr ve İslamcı seçmenlerden de oy alır.’ yanlışına sürüklendiklerini söylüyor. Ağırdır, ‘..ne yazık ki iki varsayım da yanlış. MHP tabanının bir kısmı R.T.Erdoğan’a kayabilir. CHP tabanının bir kısmı için bu adaya Erdoğan karşıtlığı ile bile olsa oy vermesi kolayca kabul edilemeyebilir.’ dedi.
‘Erdoğan karşıtlığı bumerang etkisi yapacak’
ANAR’ın sahibi İbrahim Uslu Cumhurbaşkanlığı sürecinde henüz bir anket yapmadıklarını ancak adaylar belli olduktan sonra sahaya çıkacaklarını söylüyor. Uslu politik tecrübelerine dayanarak, Erdoğan’ın ilk turda seçileceğini ve muhalefetin Erdoğan karşıtlığının bumerang etkisi yapıp kendilerini vuracağını, de facto biçimde ülkenin yeni bir sisteme geçeceğini ifade etti.
Uslu, Tayyip Erdoğan’ın % 52-54, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun en fazla % 40 ulaşacağını, Selahattin Demirtaş’ın ise 6-7 oranında bir oy alacağını öngörüyor.
‘Aslı varken insanlar taklide gitmez’
AG Araştırma Şirketinin sahibi Adil Gür, CHP/MHP’nin yanlış aday gösterdiğini, Tayyip Erdoğan’ın kendisine rakip seçmesi istense ancak böyle bir adayı tercih edeceğini ve dolayısıyla Erdoğan’ın ilk turda seçileceğini ifade ediyor. Gür, ‘insanların aslı varken taklide gitmeyeceğini, eğer muhafazakarlıkta bir yarış olacaksa bunda Erdoğan’ın şanslı olduğunu’ dile getiriyor.
E.İhsanoğlu’nun halk tarafından tanınmaması ve siyasetçi olmamasını dezavantaj olduğunu belirten Gür, seçime katılımın düşük olması durumunda Erdoğan’ın % 53-54, İhsanoğlu’nun % 37-39, Demirtaş’ın ise % 7-8 bandında bir oy alacaklarını belirtiyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.