Dün kulaklarıma inanamadım. Kılıçdaroğlu "referanduma hayır diyeceğiz, çünkü bu değişiklikler 12 Eylül mantığının devamıdır" diyordu.
Aşk olsun Kılıçdaroğlu'na, Baykal'ı bile geride bırakacağını sanmazdım.
Star gazetesi pek güzel özetlemiş; bu özeti izleyerek, CHP ve Kılıçdaroğlu'nun karşı çıktıklarına bakalım tek tek...
Önerilen hükme göre kadınlar lehine yapılacak düzenlemeler bundan böyle eşitlik ilkesine aykırı olarak değerlendirilemeyecek. Engelliler başta olmak üzere "özel surette korunması gereken kesimler" için yapılacak her türlü değişiklik de bu kapsamda yer alacak...
CHP karşı...
Çocuklar, yaşlılar ve özürlüler ile harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz ibaresi ekleniyor.
CHP karşı...
"Seyahat Hürriyeti" başlıklı 23'üncü maddede yapılan değişiklikle yurt dışı yasağını sadece hakim kararına bağlı olarak sınırlandırabilmesi hükme bağlanıyor.
CHP karşı...
"Ailenin Korunması" başlıklı 41'inci maddesinde öngörülen değişiklikle çocukların korunmasında devletin yükümlülüğü artırılıyor.
CHP karşı...
Anayasa'nın "Sendika Kurma Hakkı" başlıklı 51'inci maddesinin son fıkrası yürürlükten kaldırılıyor. Böylece, bir kişinin aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olmasının yolu açılıyor.
Anayasa'nın 53'üncü maddesinde değişiklik yapılarak memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkı tanınıyor. Toplu sözleşmenin emeklilere yansıtılmasının yolu da açılıyor.
CHP karşı...
Anayasa'nın "Grev Hakkı ve Lokavt' başlıklı 54'üncü maddesinde değişiklik yapılıyor. Grev esnasında oluşan maddi zarardan sendika sorumlu tutulamayacak. Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grevi ve lokavtı, genel grev ve lokavt, iş yeri işgali, iş yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişlere ilişkin yasaklar kaldırılıyor.
CHP karşı...
Anayasa'nın "Dilekçe Hakkı" başlıklı 74. maddesinde değişiklik yapılıyor. "Kamu denetçiliği" (ombudsman) oluşturuluyor.
CHP karşı...
Anayasanın, "Yargı Yolu" başlıklı 125'inci maddesinde değişiklik yapılarak Yüksek Askeri Şura'nın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açılıyor.
CHP karşı...
Anayasanın, 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi'nde görev alanların yargılanmasını önleyen, geçici 15'inci maddesi yürürlükten kaldırılıyor.
CHP karşı değil, ama "hayır" oyu öneriyor...
Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen 148. maddede değişiklik yapılarak, kişisel başvuru hakkı tanınıyor. Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanacak.
CHP karşı...
Kişilerin ırk, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep veya diğer inançları, dernek, vakıf ve sendika üyeliği, sağlık ve özel yaşamları ve her türlü mahkûmiyetleri ile ilgili kişisel veriler işlenmesi yasaklanacak. Bu tür kişisel bilgiler üçüncü kişilere verilemeyecek, açıklanamayacak.
CHP karşı...
Askeri mahkemeler, asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olacak. Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve işleyişe karşı suçlara ait davalar her durumda adliye mahkemelerinde görülecek. Siviller, savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak.
CHP karşı...
Velhasıl CHP demokrasiye karşı...
Millet de CHP'ye bu yüzden karşı...
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.