• BIST 9147.08
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 3 °C

Bağımsızlık isteyen Barzani’ye Türkiye’den askeri yardım

Armağan Kuloğlu

Barzani, ABD’li generalle yaptığı konuşmayı aktarırken, kendisinin planını sorduklarını, buna cevaben de planlarının, 1916 yılında Fransa ile İngiltere arasında imzalanan ve Orta Doğu’nun şimdiki haritasının çizildiği Sykes-Picot anlaşmasını değiştirmek olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca, Irak’ın gerçek olmadığını, sadece harita üzerinde var olduğunu, ülkenin kendi kendini öldürdüğünü, Sünnilerle Şiilerin bir arada yaşayamadığını, bu durumda kendilerinin birlikte yaşamalarının da düşünülemeyeceğini, kültürlerinin ve Kürt mantalitesinin farklı olduğunu belirterek boşanmak istediklerini açıklamıştır.

Irak’ın kuzeyindeki yönetim, devletleşme yolunda attığı birçok adıma, internet alanında attığı önemli bir adımı daha ilave etmiştir. Özerk Yönetimin aldığı karara istinaden, bölgede bulunan üniversiteler bundan sonra Özerk Yönetim Bilim ve Teknoloji Dairesi Müdürlüğü’ne başvurarak (.edu.krd) domaini kullanabilecektir. Bu değişime kadar bölgede Irak’ın domainisi kullanılıyordu. Bu adımın bölgenin bağımsız devlet olması açısından tanıtılmasına büyük katkı sağlaması beklenmektedir. Bu uygulamayla Özerk Yönetim, Kürdistan adıyla internette uluslararası alan koduna girmiş olmaktadır.

***

Irak’ın kuzeyindeki özerk yönetim, bağımsızlık yolunda güçlü adımlar atarken, onun başkanı ve yönetimin diğer yetkili kişileri açık bir şekilde Irak’tan kopmayı açıklarken, bu yönetimle Türkiye arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel alandaki ilişkiler, yapılan askeri yardımlarla doruğa çıkmış durumdadır.

Kobani’ye yardım amacıyla peşmergenin geçişine izin verilmesinin ardından Türkiye, özerk yönetime askeri eğitim yardımının yanı sıra, peşmergeye askeri teçhizat ve donanım yardımında da bulunmuştur. Yardımların devam edeceği öğrenilirken, Peşmerge Bakanlığı, Türkiye’nin her alanda kendilerine verdiği destekten duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdir.

Özerk yönetimin bağımsızlık düşüncesini bilen Türkiye’nin, buna rağmen başta petrol nakli, inşaat ve diğer ticari faaliyetlerde önemli bir pazar teşkil ettiği ve ekonomiye önemli katkıda bulunduğu düşüncesiyle, sosyal, kültürel ve hatta siyasi ilişkilerini geliştirdiği özerk yönetime, askeri eğitimin yanında askeri malzeme yardımında da bulunması, onun bağımsızlığına destek verdiği anlamını da taşımaktadır.

Diğer taraftan PKK, IŞİD’e karşı savaşta peşmergeyle birlikte hareket ettiğinden, yapılan askeri yardımların PKK’ya da ulaşması mümkündür.

Daha da vahimi, denize çıkışı olmayan ve kendini güvende hissetmeyecek bir yönetimin, ABD’nin de teşvikiyle Türkiye’yle federasyon kapsamında birleşmesi de söz konusu olabilecektir. Bu gelişmenin Türkiye tarafından, büyüme ve daha zengin ve geniş ekonomi anlayışıyla memnuniyetle kabul görmesi de beklenebilir.

Irak’ın kuzeyindeki özerk yönetimde olan gelişmeler, Büyük Kürdistan’ın diğer ayaklarını teşkil edecek olan ülkelerdeki oluşumların cesaretini artıracak ve halen Suriye’nin kuzeyinde sağlanmaya çalışılan Kürt birliğinin, önce özerklik sonra da bağımsızlık yolunda adımlar atmasına imkân tanıyacaktır.

Aynı şekilde Türkiye’de yürütülen çözüm sürecinde, bölücülerin beklentileri daha da artabilecek, hedefe ulaşmaları yönünde, Kürt dayanışmasının da verdiği güçle, müzakerelerde daha çok yol alabileceklerdir.

Bugünlerde hem hükümet tarafı, hem de bölücüler tarafı, çözüm sürecinin aksamasından son derece rahatsız olmaktadır. Her iki taraf da bunca olanı provokasyon olarak nitelemektedir. Hükümet, terörist göstericilerin, bölücü başı ve PKK liderinin sözlerini dinlemediklerini ima ederek, onları daha etkin tedbirler almaya yönlendirmektedir. Bölücü siyaset yapanlar da bunları, sızma yapanların bir oyunu olarak görmekte ve bu arada hükümeti de suçlamaktadır.

***

Gelişmelerin sadece bağımsız bir Kürt devletinin oluşumuna hizmet etmeyeceği, aynı zamanda parçaların birbiriyle dayanışmasına, entegrasyonuna ve şartlar oluştuğunda da birleşmesine imkân vereceği ve Büyük Kürdistan’ın oluşumuna yardımcı olacağı değerlendirilmektedir. Bu yapının İran parçasının da, yeri ve zamanı geldiğinde devreye gireceği düşünülmektedir.

Irak’ın kuzeyindeki yönetimin Türkiye’yle federasyon kapsamında birleşme düşüncesi de, sonradan daha büyük parçayla ayrılması söz konusu olduğundan tehlikeli bir gelişme olabilecektir.

Bu durumda peşmergeye yapılan askeri eğitim ve malzeme desteğinin, sonradan Türkiye’ye olumsuz yansımalarının olabileceği göz ardı edilmemelidir. Bölgede sınır tanımayan Kürt dayanışmasının, bizim iç hassasiyetlerimizi artırabileceği hesaba katılmalıdır. Çözüm sürecinin, bizi bölünmeye kadar götürebileceği düşüncesiyle derhal durdurulması uygun olacaktır.

  • Yorumlar 8
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89