Dünyanın gündeminde Türkiye var.
Bir yandan Suriye iç savaşının neden olduğu mülteci krizi Rusya, rejim, PYD’nin Halep’e yönelik saldırılarıyla büyürken, bir yandan Suriye-Türkiye sınırındaki gelişmeler bütün dikkatlerinAnkara’ya çevrilmesine yol açıyor.
Sadece son 3 günde yaşananlar bile baş döndürücü.
Suudi Arabistan’ın İncirlik’e uçak göndermesi, gerekirse kara operasyonu için asker göndermeye hazır olduğunu bildirmesi.
Sınırımızda bekleyen on binlerce yeni mülteci.
YPG’nin Afrin’in doğusuna yönelik yürüyüşünü sürdürerek Menag Havaalanı’nı ele geçirmesi, ilerlemeyi sürdüreceğine yönelik açıklamaları.
Türkiye’nin angajman kuralları çerçevesinde sınırdan obüslerle önceki akşam ve dün sabahYPG mevzilerini vurması.
Davutoğlu’nun YPG’nin derhal Azez ve çevresinden, havaalanından çekilmesi gerektiğini sert bir dille söylemesi.
YPG’den gelen “çekilmeyeceğiz” yanıtı.
Bütün bu gelişmeler olurken ABD’den bir yandan Türkiye’ye “ateşi durdur”, bir yandan YPG’ye, “Suriye’nin kuzeyindeki karışıklıktan yararlanarak yeni toprak elde etme çabasını bırak” çağrıları yapması.
Türkiye, YPG ilerlemeyi sürdürür ve “kırmızı çizgi” ilan ettiği Azez’e saldırırsa ne yapacak, ABD ve Rusya’nın tavrı ne olacak soruları.
Ankara’nın, Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt koridorunun oluşmasını istemediği sır değil.
Bunun PKK ile PYD-YPG arasında hiçbir farkın olmamasından kaynaklandığı da.
Diğer yandan Suriye rejimi, Rusya, YPG ve IŞİD arasında sıkışıp kalmış Türkmen köyleri, Ankara’nın Suriye’de iç savaş başladığından bu yana buralara verdiği destek var.
Önce Rusya’nın desteğiyle rejim güçleri Kilis’ten Halep merkezine kadar uzanan ikmal hattını koparttı.
Sonra da Afrin kantonunun doğusuna doğru yine Rusya’nın desteğiyle hareket eden YPG, Ankara’nın kırmızı çizgi ilan ettiği alana doğru ciddi bir hamle yaptı.
YPG’nin şimdiki hedefinin Rusya ve rejim güçlerinin desteğiyle bu bölgedeki Türkmen köyleri olduğuna yönelik istihbarat yoğunlaşmış durumda. Bu durum Türkmenlere yönelik yoğun bir saldırı ihtimali nedeniyle Ankara’yı kaygılandırıyor.
Türkmen köyleri hafif silahlarla kendilerini savunmaya çalışıyorlar ancak destek almadan bu çapta bir saldırıyı püskürtme şansları yok.
Ankara’nın kaygısı hem yeni göç dalgası oluşturabilecek, hem de bölgedeki demografik yapıyıradikal biçimde değiştirebilecek çapta bir operasyon.
Türkiye’nin sabrını zorlayan gelişmelere rağmen uluslararası hukuk kurallarının dışına çıkılmamasına büyük özen gösteriliyor.
YPG’nin Rusya ve ABD’den açık destek almasına, Esad rejimi ile hiç olmadığı kadar çok ortak operasyona katılmasına rağmen sadece angajman kuralları doğrultusunda vurulmasının sebebi de bu özen.
YPG’nin Türkiye’yi hedef alan son iki gündeki makineli tüfek başta olmak üzere silahlı saldırılarına angajman kuralları doğrultusunda obüslerle karşılık verildi.
Kaynakların deyimiyle “şımarık çocuk gibi” davranan YPG’ye, bölgedeki hareketlerine dikkat etmesi gerektiği, istediği gibi hareket edemeyeceği, planlarını yaşama geçirmesinin kolay olmadığı mesajı da uluslararası hukuka uygun biçimde, yine kaynakların altını çizerek söylediği gibi “anladığı dilde” verildi.
Türkiye, sınırda teyakkuza geçmiş durumda.
Fırtına obüsleri, tanklar, füzeler, sınıra yerleştirilen seçkin birlikler 24 saat göreve hazır halde bekliyor.
Kısa bir süre önce silah sıkıntısı yaşadığı söylenen YPG, aldığı destekle, doçkalar, havanlar, hatta tankların desteğiyle bölgede.
Ankara, son gelişmelerin uluslararası yankısına kulak kesilmiş durumda.
YPG’nin makul çizgiye çekilip çekilmeyeceği, ABD başta olmak üzere, NATO ve AB ülkelerinin alacağı tutum.
Suriye’nin kuzeyinde yaşanacak gelişmeler, paralel biçimde Halep ve Rakka’da yaşanan çatışmalar savaşın seyri ve kurulacak yeni düzenle ilgili olarak belirleyici hale gelmiş durumda.
Bugün gerekli adımı atmayanın yarın geç kalacağı bir saat işliyor.
Zamanın nasıl bir Suriye ve bölgeyi yaratacağını yaşayarak göreceğiz.
- BIST 9275.5
- Altın 3782.519
- Dolar 37.9643
- Euro 41.7052
- İstanbul 8 °C
- Diyarbakır 20 °C
- Ankara 5 °C
- İzmir 12 °C
- Berlin 14 °C
- Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!
- Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!
- Gazeteci Evrim Kepenek'e kelepçeli gözaltı!
- Gazeteci Sinan Aygül'e saldıran korumalar tutuklandı
- 15 barodan gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya kınama
- İbrahim Kalın MİT Başkanlığına atandı
- Çanakkale ve Balıkesir'de art arda deprem
- Buldan ve Sancar eş başkanlığı bırakacaklarını açıkladı
- Başak Demirtaş: Selahattin adaylığını üç kez iletti
- Şenyaşar ailesi: ‘Gereken yapılmazsa ‘adalet’ pankartını Meclis’e asacağız’
- Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı
- HDP’li yönetici: Demirtaş’ın talebi genel merkezimize ulaşmadı
- Biden, sahnede yere düştü
- Demirtaş: HDP, cumhurbaşkanı adaylığı talebimi gerekçesiz reddetti
- Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bırakıyorum
Ankara’nın hareket tarzı

Serpil Çevikcan / Milliyet
- Yorumlar 0
- Facebook Yorumları
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- ‘İnşallah OHAL’i uzatmamız gerekmez’10 Eylül 2016 Cumartesi 09:04
- Erdoğan: Yaparsa Türkler yapar10 Ağustos 2016 Çarşamba 09:13
- Erdoğan: Atacağımız daha adımlar var07 Ağustos 2016 Pazar 11:59
- YAŞ’tan sonra TSK29 Temmuz 2016 Cuma 04:59
- Marmaris’e uyarı telefonu21 Temmuz 2016 Perşembe 09:54
- Başbakan’dan CHP liderine: Hızlı hareket etmek zorundayız20 Temmuz 2016 Çarşamba 11:33
- Fidan: Sabaha kadar çarpıştık17 Temmuz 2016 Pazar 09:40
- ABD’den yanıt: Biz vermedik, vermiyoruz03 Haziran 2016 Cuma 05:10
- ‘Ortak operasyon teklifi masada’01 Haziran 2016 Çarşamba 02:31
- Cizre’de neler oldu?09 Şubat 2016 Salı 08:40
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Fotoğraflarla Kürdistan’a dönen ilk hacı kafilesi
Başkent Hewler’de huzurevi
IŞİD’in son mevzisinden kaçış...
Kürdistan Parlamentosu'nun yeni üyeleri yemin etti
12345678
- Süleyman ÇevikKürtçe zorunlu eğitim bir haktır!
- Ersin TekGeleceğin Önündeki Engel: Geçmiş!
- Roşan LezgînZazakî Kur’an Meali ve İncil çevirisi
- Bayram BozyelSri Lanka; İktidar hırsının trajik sonuçları
- Abdullah Can“Bediüzzaman’ın hançeri” mi, Bediüzzaman’ı hançerlemek mi? (5)
- Mustafa Özçelik‘’Helalleşme’’ söylemini destekleyerek, kapsamlı helalleşmelere kapı ara
- Rahmetullah KarakayaBinelim kuşa gidelim Muş’a (2)
12
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
12345678
- Murat YetkinSon üç gün, son üç soru
- Hayko BağdatKürtler TİP’e neden kırgınlar?
- Arzu YılmazKürt seçmenin seçimi ve dış politika
- Hediye LeventCIA Şefi neden Orta Doğu'da?
- İsmail Beşikci59 Yıl Sonra Şemdinli
- Mehmet Latif YıldızGüçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine
- Akif BekiHDP’yi kapatmak neye yarar?
- Fehim TaştekinKürtler için lanet geri mi dönüyor?
- Ahmet TaşgetirenYargı sancısı -bumerangı unutmamak
- Fehmi KoruFırat’ın doğusuna gitmiyoruz, tamam. "Neden"...
- Aydın Doğanİstanbul seçimleri ve ötesi…
- Galip Dalayİran'a Sovyet modeli...
- Hakan AlbayrakMalcolm X
- Elif ÇakırBize ne oldu böyle?
- Orhan Kemal CengizHDP neden arabayı atın önüne koyuyor?
- Yaşar YakışFırat’ın doğusu sorunu askeri harekâtsız da çözümlenebilir mi?
- Mücahit BiliciDonald Trump’ın Zülkarneyn olarak portresi
- Tarık Ziya EkinciKılıçdaroğlu'nun Ahmet Türk'le görüşmesi bir skandaldır
- Akdoğan Özkan'ABD Çin ile Savaşacak'
- Murat SabuncuABD, Türkler ve Kürtler arasında 'çözüm' için devrede mi?
- Ahmet AltanMilliyetçilik ve Aydınlar
- Aslı AydıntaşbaşYalancı bahar mı ikinci bahar mı?
- Amberin Zaman‘Al papazı, ver papazı’ derken elde ne kaldı?
- Etyen MahçupyanErken seçim istemeyip ne yapsaydı?
- Kadri GürselÜç yıl sonra HDP yine anahtar
12345
RÖPORTAJ
Arzu Yılmaz: Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyareti Türkiye’den ABD’ye mesajKürt sorunu üzerine çalışmaları ile tanınan ve Kürdistan Bölgesinde de görev yapan Hamburg Üniversitesi Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Yılmaz Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyaretini Evrensel'e değerlendirdi.
Türkan Elçi: 'Tahir hiçbir rüyamda benimle konuşmadı’Bugün Diyarbakır Barosu Tahir Elçi’nin öldürülmesinin beşinci yılı.
Kürt hukukçuya Yeni Zelanda'dan 'Küresel Etki ÖdülüERBİL (K24) - Kürt hukukçu Rez Gerdi, mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar ve gösterdiği çabalar nedeniyle Yeni Zelanda’da “Küresel Etki Ödülü”nü kazandı.
PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeliKürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, Bağdat’la yaşanan bazı sorunlar konusunda kesin sonuçlar alınması için Kürtlerin ABD’yle doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.
ÖZEL MAKALE
Konya’daki katliama ilişkin gözaltı sayısı 13’e çıktıKonya’da yedi kişinin katledildiği ırkçı saldırıya ilişkin gözaltına alınanların sayısı 13’e yükseldi.
Reuters: Türkiye sınıfta kaldıKoronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'de 2 haftadır hafta sonları akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İngiliz haber ajansı Reuters'ın analizine göre bu yasaklar bir işe yaramadı.
Demirtaş hakkında yeni iddianame: 3 yıla kadar hapsi istendiAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başsavcı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiğini iddia ettiği HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede Demirtaş’ın 3 yıla kadar hapsi istendi.
Mesud Barzani: Kerkük; anılar, düşler ve düşüncelerBarzani, “Saddam Kerkük’ün Kürtlerin hakkı olduğunu kabul ediyor muydu?” şeklindeki soruya, “Şahsen kendisi bana, ‘Kerkük Kürt kentidir’ dedi."
KÜLTÜR SANAT
Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!Nûbihar dergisinin 165. Sayısı Kürt Dili Dosyası olarak çıktı.
Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!Nûbihar dergisinin yeni sayısı okuyucusuyla buluştu.
Nûbihar dergisinin 163. sayısı çıktı3 ayda bir Kürtçe yayınlanan Nûbihar dergisinin 163. sayısı zengin bir içerikle çıktı.
Feyruz, Suudi Arabistan’da konser vermeyi reddettiArap dünyasının yaşayan en büyük şarkıcısı Feyruz, Suudi Arabistan'ın insan haklarına saygı göstermediğine dikkat çekerek konser davetini reddetti.
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.