Başkanlık hırsı Türkiye'yi bitiriyor… Dün yazının başına oturduğumda gencecik bir askerimiz daha, bir önceki gün gene aynı yerde yitirdiğimiz sekiz askerimiz gibi, Hakkâri Dağlıca'da şehit olmuştu.
Üstelik çocuklarımız, sadece 7 Haziran ertesinde şiddetin siyasal strateji haline gelmesi nedeniyle ölmüyorlar, bir de Soma'da katledilen 301 madencimiz gibi cinayet ekonomisinin kurbanı oluyorlar.
Nasıl bir yüzsüzlükse, ölüm ve acılarla çözülen bu Türkiye tablosunun tek bir siyasal sorumlusu da yok… Tam tersine bundan ‘oy devşirmek' isteyen utanç verici bir pişkinlik var.
* * *
Siyasetin ihtiraslı açlığı gencecik insanlarımızı yok ederken, çocuklarımızın kaderlerini ölüm olarak tayin eden bu vicdansızlığa isyan etmemek elde değil.
Dünyadan koparılan bir ülkenin ‘ölüm kapanı'na düşürülmesi özellikle gençlerimize büyük bir haksızlık…
Çünkü dünya, bambaşka konularla, bambaşka gelişmelerle ilgileniyor.
* * *
Dünyanın en yaşlı insanı olarak bilinen ve son yıllarda sevenlerinin verdiği isimle ‘Miss Susie' olarak tanınan Susannah Mushatt Jones, 116 yaşında New York'ta hayatını kaybetti.
1899 yılında Alabama'da bir çiftlikte dünyaya gelen Susannah Mushatt Jones, 19'uncu yüzyılda doğmuş son Amerikan vatandaşıydı.
19'uncu yüzyılın günümüzle son bağı da koptu.
19'uncu, 20'nci ve 21'inci yüzyılları yaşayan Jones, iki dünya savaşı ve 20 Amerikan başkanı görmüştü. 116 yaşında ölen Jones'un büyükanne ve büyükbabaları köleydi.
* * *
Jones'un büyükanne ve babaları köleydi ve tarımda çalışıyorlardı.
Tarım dönemi çoktan gerilerde kaldı… Sanayi dönemi de kapanıyor.
Uzay Çağı ise hız alıyor… Şaşırtıcı ama uzay tarımı da…
Marslı filmindeki astronotun Mars'ta kurduğu serada patates yetiştirmesinden ilham alan Philips şirketinin ve Arizona Üniversitesi'nin araştırmalarını gördünüz mü?
Bu araştırmalarla, astronotların Ay, Mars ve diğer gezegenlerde seralar kurması ve bu seralarda ürünler yetiştirmesi hedefleniyor.
Dokuz hafta süren bir araştırma, Ay'daki örnek bir serada su soğutmalı yüksek basınç sodyum (HPS) sistemi yerine, Philips'in enerji verimli LED aydınlatmasını kullanmanın, yüksek kaliteli yenilebilir marulların miktarını artırdığını, işletme verimliliğini ve kaynakların kullanımını geliştirdiğini gösterdi bile.
* * *
Peki, Ankara hangi dönemde?
Dün Dünya Çiftçiler Günü idi… Kıyaslamalı rakamlar Ankara yönetiminin hangi çağda olduğunu gösteriyordu.
Türkiye'de çalışan nüfusun yüzde 18,3'ü tarımda… AB'de bu oran yüzde 4…
Beş milyona varan, bu kadar yoğun tarım nüfusunun yaptığı ihracat 17 milyar dolar…
Bir milyona varmayan çiftçilerle Hollanda ise 90 milyar dolarlık ihracat yapmakta…
Neden? Çünkü onlar uzay çağında olduğumuzun ayrımındalar ve tarımı o teknolojik ortamda gerçekleştiriyorlar.
* * *
Kanlı ve kavgalı bir Türkiye üreten Ankara siyaseti de bu gına getiren çirkin, arsız başkanlık ihtirası da hepimizi çok bunalttı.
Köle bir sülalenin torunu olarak doğan Jones'un ölümü 19'uncu yüzyıl defterini tamamen kapatsa da, uzay çağı Mars'ta patates üretiminin temrinlerine başlasa da, Ankara'da siyaset tarikiyle açık büfeden yaşam boyu zıkkımlanmak isteyen sefil güruhun iktidar kavgası hep aynı ilkellik içinde sürüp duruyor.
Ama “Bunda bu toplumun hiç mi günahı yok” diye sorarsanız…
Size de “Çok haklısınız cancağızım” derim.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.