Günümüzde "külhanbeyi", "kabadayı" denilince akla gelen imajın değişmez aksesuarı olan yumurta topuk ayakkabı, içine giyilen beyaz çorap ve çoraba sıkıştırılan sigara paketiyle birlikte geçmişte genelde arkasına basılarak yaygın şekilde giyiliyordu.
Özellikle Maltepe marka sigara, sigara filtresi, tespih, arka cepte tarak ve beyaz çorapla birlikte anılan yumurta topuk ayakkabıları kullanan "ağır abiler" saçlarını da yana doğru yapıştırırlardı.
Geçen zamanla birlikte toplumun sosyal yapısındaki ve tüketim alışkanlıklarındaki değişime bağlı olarak, yumurta topuk ayakkabı da bir "nostalji nesnesi" haline döndü.
Tek alıcısı gurbetçiler
Siparişle sınırlı sayıda üretilen yumurta topuk ayakkabıya ilgi gösterenler arasında, yurtdışında yaşayan gurbetçiler başı çekiyor.
Dana derisinden kösele taban üzerine tek parça deriden ve tahta topuktan imal edilen yumurta topuk ayakkabılar, ağırlıklı olarak Samsun'un Çarşamba ilçesinde üretiliyor.
İlçeye özgü modeller, geçen yıl Çarşamba Kunduracılar Odası tarafından Türk Patent Enstitüsüne tescil ettirildi.
Bir nevi gelenekti
Bursa Ayakkabıcılar ve Benzerleri Odası Başkanı İbrahim Aytekin, yumurta topuk ayakkabının, bir dönemin gelenekleri arasında yer aldığını belirtti.
Yumurta topuğun, geçmişte çok sattığını ifade eden Aytekin, "ama 40 yıl önce seri üretimi yapılan yumurta topuk, şu an siparişle tek tük yapılır hale geldi. Toplumdaki gelişmelerle birlikte yumurta topuk, yerini ithal ayakkabılara bıraktı" dedi.
Aytekin, günümüz erkeklerinin, genellikle İtalyan veya "comfort" tarzı ayakkabıları tercih ettiğini sözlerine ekledi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.