Sosyolog Müfid Yüksel, Kürtlerin Şafii Mezhebi'nden olduğunu hatırlatarak açılım kapsamında bölge halkının Şafiiliğin Diyanet'te temsilini istediğini iddia etti. Yüksel'e göre bu konuda en büyük istek ise bizzat Kürt açılımının başlatıldığı Norşin'den geliyor.
HT'nin haberine göre Kürt açılımının gündemde olduğu bugünlerde sosyolog Müfid Yüksel'den önemli bir öneri geldi. Yüksel, Kürtlerin Sünniliğin dört büyük mezhebinden biri olan Şafiiliğe bağlı olduklarını hatırlatarak, Kürt açılımının başarılı olabilmesi için Şafiiliğin Diyanet İşleri'nde temsilini istedi. Yüksel'e göre bölgede bu konuda büyük istek var. Ancak en büyük istek de bizzat eski adı Güroymak olan Norşin'den geliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önemli bir dini merkez olan Güroymak'tan Norşin diye bahsetmesi Kürt açılımının başlangıcı olarak kabul edilmişti. Yüksel, devletin Şafii Kürt köylerine Hanefi mezhebinden imamlar atamasına karşın bu köylerde yaşayanların bu kişilere imamlık yaptırılmadığını öne sürererek, "Vatandaşlar devletin atadığı imamlara sen maaşını al gelmesen de olur, bizim kendi din adamlarımız var diyor. Doğuda halen kırsal alanda durum böyle" diye konuştu. Yüksel'in verdiği bilgiye göre Kürtler devletin atadığı Hanefi imamlar yerine kendi içlerinden çıkan Şafii din adamlarına itibar ediyor, bir fetva almak istediklerinde onlara gidiyor. Şafiiler ile Hanefiler arasında yatsı namazının kılınma saati gibi bazı konularda farklılıklar olduğunu söyleyen Yüksel, Diyanet'in bu konularda Şafiilerin hassasiyetlerine duyarlı olması gerektiğini belirterek, "Eskiden devlet en azından Diyarbakır, Bitlis gibi yerlere müftü atarken bu kişilerin Şafii olmasına dikkat ediyordu. Resmi olarak belirtilmese de fiili olarak böyle bir uygulama vardı. Ancak şimdi böyle bir uygulama yok" dedi.
NORŞİN, ŞAFİİLİĞİN TEMSİLİ TALEPLERİNİN MERKEZİ
Diyanet'i sadece Hanefiliği temsil ederek tep tipçi bir uygulama ile diğer mezheplere yer vermemekle eleştiren Yüksel, Kürt açılımının başarıya ulaşması için Şafiiliğin Diyanet'e temsil edilmesinin etkili olacağını söyledi. Yüksel, "En azından Diyanet İşleri Başkan Yardımcılarından birinin Şafii Kürt olmasına dikkat edilerek, Diyanet'te Şafiiliğin öyle bir temsili sağlanabilir. Şafiiliğin temsili önemli. Hanefilikle Şafiilik arasında çok farklılıklar yok. Şafiiliğin temsili ayrılık yaratmaz tam tersi aidiyet duygusunu arttırır" diyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.