Çukurca’da sekiz ayrı noktaya yapılan eşzamanlı baskının ardından kaçan PKK’lılara yönelik sıcak takip operasyonu, dün 10 bin askerin katılımıyla kara harekâtına dönüştü. Diyarbakır ve Batman’dan kalkan savaş uçaklarının havadan destek verdiği operasyona 22 tabur askerin katıldığı açıklandı.
Taraf ’a konuşan Özel Kuvvetler Okulu eski Komutanı emekli Albay Mithat Işık, Kuzey Irak’a giren kara birliklerinin, kış mevsiminin yaklaşması nedeniyle sınırdan yaklaşık 90 kilometre uzaklıktaki PKK’nın Kandil üssüne gideceklerini tahmin etmediğini söyledi.
Hedef yakın kamplar
PKK’nın geçen salı gecesi Hakkâri ve Çukurca’da, karakol ve polis üslerine sekiz ayrı noktadan gerçekleştirdiği ve 24 güvenlik görevlisinin ölümüyle sonuçlanan saldırısına misilleme olarak dün başlatılan kara harekâtının hedefinin, Türkiye sınırına yakın bölgelerdeki PKK kampları Avaşin- Basyan (yaklaşık 8 km), Zap (13 km) ile Xakurk (17 km) olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’nin, ABD’nin Irak’ı 2003 yılında işgalinden sonraki en geniş çaplı kara harekâtı 2008 Şubat ayında gerçekleşmişti. Kış şartlarında yapılan ve ABD’nin tepkisi üzerine birliklerin Kuzey Irak’tan geri çekildiği bu operasyona yaklaşık 3 bin komando katılmıştı.
Genelkurmay’dan açıklama
Bu arada Genelkurmay Başkanlığı, PKK’nın Çukurca saldırısına ilişkin saldırıların detaylarını dün açıkladı. Açıklamada, özetle şu bilgiler yer aldı:
» 19 Ekim 2011 saat 01.00 civarında bir grup bölücü terör örgütü mensubu tarafından, Çukurca İlçe Jandarma Komutanlığı ile Çukurca yakın emniyet unsurunun konuşlandığı Asayiş Tepesi, Polis ve Jandarma lojmanları, Kavuşak, Barakambi Tepe, Keklikkayası Tepe, Baski Tepe, Han Tepe ve Gazi Tepe üs bölgeleri olmak üzere sekiz ayrı bölgeye eş zamanlı olarak silahlı saldırıda bulunulmuştur.
» Saldırıya uğrayan sekiz bölgede, bölücü terör örgütü mensuplarına derhal ateşle karşılık verilmiş, ayrıca saat 03.28’den itibaren olay bölgesinde sürekli olarak havada F-16 ve F-4 savaş uçakları hazır bulundurularak gün boyunca teröristlerin bulunduğu değerlendirilen hedeflere taarruzi hava harekâtı icra edilmiştir.
Hava bozuktu, heronlar havalanamadı
» Saldırı haberinin öğrenilmesi üzerine Hakkâri’deki Kobra helikopterleri, ambulans helikopterleri ve uçarbirlik harekâtı için Skorsky genel maksat helikopterleri hazır edilmiştir. Ayrıca bölgeye İnsansız Hava Aracı (İHA) sevk edilmesi emredilmiş, ancak İHA kötü hava şartları nedeniyle Batman’dan havalanamamıştır. Hava şartlarının düzelmesi ile birlikte, İnsansız Hava Aracı saat 15.26’dan itibaren Çukurca bölgesinden görüntü aktarmaya başlayabilmiştir.
» Bölgede yapılan arama tarama faaliyetinde Keklikkayası Tepe üs bölgesinde iki, Asayiş Tepe’de bir olmak üzere toplam üç terörist, bir Kalaşnikof Piyade Tüfeği, 18 adet patlamamış RPG-7 roketatar mühimmatı, 15 adet el bombası, 12 adet dolu şarjör, sekiz adet el telsizi, üç adet hücum yeleği ile birlikte ölü olarak ele geçirilmiştir. Örgüte ait telsiz konuşmalarından terörist zayiatının (ölü ve yaralı) daha fazla olduğu anlaşılmaktadır.
» Meydana gelen bu olaylar üzerine hain eylemi gerçekleştiren terör örgütü üyelerini bularak etkisiz hale getirmek maksadıyla yurt içinde ve sınır ötesinde (Irak kuzeyinde) toplam beş ayrı bölgede komando, Jandarma Özel Harekât (JÖH) ve Özel Kuvvetlerden oluşan toplam 22 tabur ile geniş kapsamlı hava destekli kara operasyonlarının icrasına başlanmıştır.”
26’ncı kez Kuzey Irak’ta
1983 yılında Ankara ile Bağdat arasında imzalanan “Sınır Güvenliği ve İşbirliği Anlaşması”, PKK’ya yönelik sınırötesi operasyonların da kapısını araladı. Anlaşma çerçevesinde TSK, Irak topraklarına 10 km girme yetkisini elde etmiş oldu. İlk operasyon, 25 Mayıs 1983’te düzenlendi. 7 bin asker, Irak’ın içine 5 km kadar girdi. Sıcak takip operasyonunu 1984 ekimde ikinci operasyon izledi. Operasyonda PKK kampları hedef alındı. 12 Ağustos 1986’da ise üçüncü operasyon düzenlendi. Dördüncü operasyon 4 Mart 1987’de gerçekleştirildi. 30 Türk savaş uçağı, kampları bombaladı. Türkiye, 1988- 1991 yılları arasında Irak’a operasyon düzenlemedi. Nisan 1991’de Türk Komando Birliği, beşinci kez Kuzey Irak’a girdi. Ağustos operasyonunu, 11 Ekim ve 25 Ekim 1991 tarihlerinde düzenlenen iki operasyon izledi. Operasyonlara KDP ve YNK da destek verdi. Türk ordusu, 1992 ilkbaharında, Irak’a sekizinci kez operasyon düzenledi. 12 Ekim 1992’de Türkiye 15 bin asker, tank, helikopter ve hava gücü destekli dokuzuncu operasyonu başlattı. Nisan 1994’teki operasyonda 5 bin asker, bu kez 15 kilometre içeri girdi.
20 Mart 1995’teki operasyona ise 35 bin asker katıldı. Türk savaş uçakları 15 Ağustos 2000 tarihinde PKK’nın kamplarının bulunduğu Lolan ve Xakurk arasında kalan bölgeyi bombaladı. ABD’nin Irak işgalinin ardından ise operasyonlar durdu. Türkiye’nin Irak topraklarına gerçekleştirdiği 25’inci son harekât Şubat 2008’de yapılmıştı. (Taraf)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.