Malta'yı ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım mevkidaşı Joseph Muscat ile ortak basın toplantısında konuştu. Bir gazeteci Yıldırım'a, MHP lideri Bahçeli'nin "Referandumda aynı tercihteki partilerle ortak çalışma yapılabilir" açıklamasını sordu.
Yıldırım bu soruya, "Milliyetçi Hareket Partisi ile AK Parti olarak biz bu değişikliği Parlamento'ya uzlaşarak getirdik. Dolayısıyla bir amaç birliğimiz var. Milliyetçi Hareket Partisi de bu değişikliğin lehinde kampanya yapıyor, biz de aynısını yapıyoruz. Söylemlerimizin benzer olması gayet doğal, gerekirse bazı ortak etkinlikler de yapabiliriz" şeklinde yanıt verdi.
Basın özgürlüğü sorusu
Yıldırım'a Türkiye'ye basın özgürlüğü konusunda gelen eleştiriler de soruldu. Yıldırım bu yöndeki soruya, "Basın özgürlüğü, gazetecilik ayrı bir şey. Basın özgürlüğü kisvesi altında terör faaliyetleri altında olmak ayrı bir şey" sözleriyle yanıt verdi. Yıldırım'ın açıklaması şu şekilde:
"Basın özgürlüğü evrensel bir haktır. İnsanların görüşlerini ifade etmeleri evrensel bir haktır. Türkiye bir hukuk devletidir. Herkes bu hakkı kullanıyor, kullanmaya devam edecek. Basın özgürlüğü, gazetecilik ayrı bir şey. Basın özgürlüğü kisvesi altında terör faaliyetleri altında olmak ayrı bir şey. Teröristlere lojistik destek sağlamak, işlerini kolaylaştıracak faaliyetlerde bulunmak basın özgürlüğü ve basın faaliyetiyle izah edilemez. Gerçekler ters yüz ediliyor. Algı operasyonuyla sanki Türkiye’de basın özgürlüğüne karşı bir duruş var gibi algı oluşturuluyor. Bu iddiada bulunanlara şunu teklif ediyorum; basın özgürlüğü Avrupa için çok önemli, adalet, hukuk devleti olmak çok önemli. 23-24'ncü fasıllar... Adalet, medya ve basınla ilgili fasılları AB açsın, ne söyleyeceklerse söylesinler, biz de cevabını verelim. Buradan çağrı yapıyorum, hariçten gazel okumakla olmaz. Biz gerçek bir teklif yapıyoruz, buyursun açsınlar bu fasılları. Ne düşünüyorlarsa hepsini konuşmaya razıyız." (Al Jazeera)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.