Yeşil kartlı sayısı 14,5 milyona kadar çıktıktan sonra yapılan sıkı denetimlerin ardından 9,1 milyona düştü. Yılbaşından itibaren yeşil kart sistemi ortadan kalkarken yerine zorunlu Genel Sağlık Sigortası sistemi devreye girecek. Ayrıca halen devlet hastanelerine gidebilen yeşil kartlılar, SGK'lılar gibi istediği özel ve üniversite hastanelerine de gidebilecek.Yeşil kartlıların yılbaşından itibaren özel hastaneler ile üniversite hastanelerine de gitmesi mümkün olacak. Halen Sağlık Bakanlığı bünyesindeki yeşil kartlılar, tedavi için devlet hastanelerine gidebiliyor. Üniversite ve özel hastanelere doğrudan gidemiyor. Yılbaşından itibaren yeşil kartlılar SGK'ya devredilecek. İsmi de yeşil kart olmaktan çıkıp Genel Sağlık Sigortalısı olarak değişecek. Bu değişiklikle yeşil kartlılar da tıpkı diğer sigortalılar gibi istediği hastaneye doğrudan gidebilecek. Mevcut uygulamada yeşil kartlı, devlet hastanesinde tedavisi yetersiz görülürse araştırma hastanelerine, orada da tedavi edilemezse özel hastanelere sevk edilebiliyor.
Zaman zaman usulsüz kullanım haberleri ile gündeme gelen yeşil kartlılar için 1 Ocak 2012'den itibaren yeni bir dönem başlıyor. Yeşil kartlılar, bu tarihten itibaren SGK kapsamına alınacak. Ancak yeşil kartların iptal edilmesi gibi bir durum söz konusu olmayacak. Yeşil kartın SGK'ya devriyle birlikte 9,1 milyon yeşil kart sahibi, doğrudan Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilecek. Böylece bu kişilerin sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşması mümkün olacak. Diğer sigortalılarda olduğu yeşil kartlılar da bütün hastanelerden, sevke tabi olmadan doğrudan yararlanabilecek. Katılım payı ve özel hastanelerin aldığı fark ücretlerini ise ceplerinden ödeyecekler.
Türkiye'de halen aktif olarak 9 milyon 140 bin yeşil kartlı var. Bir ara 14,5 milyona kadar çıkan yeşil kartlı sayısı, yapılan denetimler sonucu 9 milyon 140 bine geriledi. Bu kişiler, yılbaşından itibaren doğrudan Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilirken yeni yeşil kart almak artık mümkün olmayacak. Yeşil kart sistemi de kalkacak. Bunun yerine devreye girecek olan zorunlu Genel Sağlık Sigortası sisteminde sosyal güvencesi olmayan kişiler gelir testine tabi tutulacak. Gelir testi sonunda eğer ailedeki kişi başına gelir, asgari ücretin üçte birinden az ise sağlık primini devlet ödeyecek. Yani yılbaşından itibaren yeşil kartlı gibi sağlık hizmeti alabilmek için gelir testine tabi olmak gerekecek. Gelir testi, 1 Ocak'tan önce yeşil kartlı olup Genel Sağlık Sigortası kapsamına girenlere de kademeli olarak uygulanacak. Böylece gerçek tablo ortaya çıkacak. Geliri yüksek oluğu halde yeşil kartlı olduğu için Genel Sağlık Sigortası kapsamına girenlerin ayıklanması sağlanacak. Gelir testi sonucu kişi başına gelirin, asgari ücretin üçte birinden az olduğu ortaya çıkarsa bu kişiler Genel Sağlık Sigortalısı olmaya devam edecek.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.