Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM Adalet Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyonda bir süredir görüşülen yargı sürecini hızlandırmayı amaçlayan 3. yargı paketindeki Terörle Mücadele Kanunu (TMK), Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ile ilgili kısmın, komisyonda bir sonraki hafta görüşüleceği öğrenildi. Odatv davası sanık avukatlarından Celal Ülgen, emekli savcı Gültekin Avcı ve emekli askerî hâkim Ümit Kardaş, TCK’daki yapılması planlanan değişikliklerin yasalaşması halinde, yürümekte olan, Ergekenon ve KCK gibi davalarda birçok sanığın serbest kalabileceğini söylediler.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından 18 ocakta açıklanan ve mahkemeler ile yüksek yargının iş yükünün hafifletilmesini amaçlayan 3. yargı paketi, alt komisyonda görüşüldükten sonra tekrar üst komisyon olan Adalet Komisyonu’na gelecek ve pakete son şekli burada verilecek. Paket daha sonra, TBMM Genel Kurulu’na sevkedilecek. Bu arada TCK 220/6 ve 220/7 maddelerindeki örgüte üye olmadan örgüt adına suç işlemek ile örgüte yardım suçlarında da düzenleme yapan pakette, örgüte üye olmadığı halde örgüt adına suç işleyenlerin cezalarının yarı oranda düşürülmesi öngörülüyor.
Tahliyeler 10 bini bile bulabilir
TBMM Adalet Alt Komisyonu Başkanı AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, Taraf ’a şunları söyledi: “İcra, iflas yasa değişikliklerini görüştük. Sıra ceza mevzuatı ile ilgili kısma geldi. Onu da, önümüzdeki hafta görüşüp bitirecektik. Ama bu hafta, denetimli serbestlik ile ilgili dokuz maddelik yeni bir tasarı geldi. Önümüzdeki hafta bunu görüşeceğiz. Dolayısıyla ceza mevzuatı bölümü, bir sonraki haftaya kaldı.”
Odatv, Ergenekon ve Balyoz davası sanık avukatlarından Celal Ülgen de, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Yargı paketinin görüşüldüğü Adalet Komisyonu’nda, Barolar Birliği’ni temsilen ben bulunuyorum. CMK, TCK ve TMK görüşülecek. Bu nedenle dört gazetecinin çıkışını, o yasa maddelerinin değişmesine bağlamak mümkün değil. Bu maddeler yasalaştığı takdirde ise, çok sayıda tahliye gelecek. KCK da dahil, yargılanan birçok kişi etkilenecek, bini aşkın, on bin bile diyebilirim, kişi tahliye olacak. ‘Örgüt üyesi’ olmakla suçlananların cezası 2,5 yıla indirilince sırf bu yüzden zaten 1- 1,5 yıl tutuklu kalan kişiler tahliye edilecekler. Ayrıca o suçtan ceza almış kişiler mahkûm durumda olurlarsa onlar da etkilenecek. Mesela bir kişi örgüt üyesi olmaktan 5 yıl hapse mahkûm oldu ve değişiklikle cezası 2,5 yıla indirildi. 2,5 yılı karşılayacak kadar net bir süre yatmışsa içerde, geri kalan kısmı çektirilmeyerek tahliye edilecekler.”
Tutukluluk sürelerini de etkiler
Emekli savcı Gültekin Avcı ise “Cezanın yarı oranında azaltılması söz konusu. Bu, tutukluluk sürelerini de etkiler tabii ki. Mahkemelerin, 220. maddesinin 6. ve 7. fıkrasıyla teröre bağladığı kişilerin tahliye olması mümkün olabilir” dedi.
‘220. madde değiştirilmeli’
Emekli askerî hâkim Ümit Kardaş da, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi” tanımının hukuki olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Örgüte yardım etmek, ikinci derecede bir fiildir. Bunu, ‘örgüt üyesi’ olarak kabul ettiğinizde bir mağduriyete sebebiyet veriyorsunuz. Ben, TCK 220’nin 6. ve 7. fıkralarının kaldırılması taraftarıyım. Bu maddeler, ceza hukukunun evrensel ilkelerine uygun değil. Herkes, ne suç işlemişse ve kanunda da suç olarak düzenlenmişse, o suçtan cezalandırılır. ‘Örgüt üyesi’ gibi cezalandırılmasını yanlış buluyorum. Cezaların indirilmesi iyi bir şey. Bundan birçok insan istifade eder, tahliye olur. Bu da yararlı olur diye düşünüyorum.” Kardaş ayrıca, yürümekte olan tüm davalarda bu tür tahliyelerin beklenebileceğini söyledi.
Adalet Bakanlığı kaynakları da, “Bu maddeler yasalaşırsa tahliyeler olur ama kaç kişi tahliye olur bununla ilgili herhangi bir çalışmamız yok” şeklinde konuştular. (Taraf)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.