KDP, DDKD, KUK, RIZGARİ, ALARIZGARİ, ÖZGÜRLÜK YOLU, TÊKOŞİN, KAWA geleneklerinden gelen kadrolar, şahsiyetler ile bağımsız kadroların katılımlarıyla Diyarbakır'da bir toplantı yapıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, toplantı katılımcıları, açık, kitlesel, en geniş kesimleri kucaklamayı hedefleyen Kürdistani bir partinin kurulması için bir girişim başlatılması kararı aldı.
19‐20 Ekim 2013 tarihinde Diyarbakır’da gerçekleştirilen toplantı, ortak eğilim olarak yeni bir siyasal partinin temel çerçevesi olarak aşağıdaki tespitlerde bulunuldu.
• Bu parti, eşit, adil, demokratik ve özgür koşullarda, Kürt milletinin kendi kaderini tayin hakkını, kendi toprakları üzerinde kendi kendisini özgürce yönetme ve Kürdistan’ın devlet olma hakkını savunmalı ve bunu programlaştırmalıdır.
• Kürt ve Kürdistan toplumunun en geniş etnik, toplumsal, dinsel, mezhepsel, kültürel kesimlerini kucaklamayı hedefleyen bir kitle partisi olmalıdır.
• Herhangi bir şahıs, grup, sınıf, din ya da mezhep ile kendisini tanımlamayan; tek başına bunlardan herhangi birine dayanmayan bir perspektife sahip olmalıdır.
• Kürt ve Kürdistan toplumunda tüm etnisite, din, sosyal katman, mezhepler için hukukun egemen olduğu, özgür, demokratik, adil, sivil, refaha dayalı, eşitlikçi ve temiz bir yaşam mücadelesi verilmelidir.
• Oluşturulması hedeflenen bu yeni partinin iç yaşamında da, eşitlikçi, özgürlüklerden yana olan, demokratik, katılımcı, pozitif ayrımcılığı fiiliyatta hayata geçiren, adil bir yönetim ve örgüt anlayışı esas alınmalıdır.
• Kadın ve gençliğin dinamizm ve potansiyelini, özgür bir kişilik esas alınarak, pozitif ayrımcılık temelinde, mücadele ile bütünleştirmeyi hedeflemelidir.
• Ayrı bir siyasi parti ihtiyacını, mevcuttaki herhangi bir Kürt siyasal hareketine düşmanlık temelindeki bir karşıtlıkla ifadelendirmeden, Kürt ve Kürdistan sorununun çözümünde kendi düşünsel ve siyasal projeleriyle varlığını gösterebilmelidir.
• Meşruluk temelinde, açık, barışçıl, sivil ve demokratik yol ve yöntemlerle mücadele ve örgütlenme anlayışını esas alabilen bir siyasal parti hedeflenmelidir...
• Kürdistan coğrafyası dışında, Türkiye’de yaşayan milyonlarca Kürdün ulusal ve demokratik hak ve özgürlüklerini programına almalıdır. Bu hak ve özgürlüklerin kazanılması için, Türkiye’de eşitlik, özgürlük, adalet ve demokrasi için en geniş toplum kesimleriyle ortak bir mücadele içinde olabilmelidir.
• Kürdistan'da kendisini hangi grup, sınıf, ideoloji, etnisite, din, mezhep, cins, cinsel eğilim ya da sosyal kategori ile tanımlarsa tanımlasın, herkes için düşünce, ifade, inanç ve örgütlenme özgürlüğünü savunmalıdır.
• Ulusal ve ülkesel demokratik hak ve özgürlükler için Kürt ve Kürdistanlı en geniş kesimlerle birlik, dayanışma ve ortak mücadeleyi savunmalı, bu yönde girişimler başlatmalıdır.
• Kürdistan'ın tüm parçalarındaki ulusal, siyasal, demokratik, kültürel, dinsel, cinsiyete dayalı, ekonomik tüm kurum ve kuruluşların, parçalar arası birlik, dayanışma ve ortak hareket etme gerekliliklerini savunarak, bu yönde aktif bir tutum içinde olmalıdır.
• Güney Kürdistan Federal Devletin varlığını ve kazanımlarını Kürt ve Kürdistan sorununun çözümü için hayati değerde görmeli; bunun korunması ve geliştirilmesi için gerekebilecek fedakârlıklara hazır olabilmelidir. Güney Batı Kürdistan’ın (Rojava) mevcut konjonktürden ulusal birliğini oluşturarak, kendi kaderini tayin hakkı temelinde bir çözümle çıkabilmesi için her türlü desteği vermeye hazır olabilmelidir. Doğu Kürdistan’da Kürt milletinin kendi kaderini tayin hakkını savunmalıdır.
• Kürdistan’da yaşayan tüm ulusal azınlıkların, dinlerin, mezheplerin, lehçelerin varlıklarını, hak ve özgürlüklerini programlaştırmalıdır. Toplumun bu kesimlerine pozitif ayrımcılık temelinde özel programlar ve çözümler geliştirilmelidir.
• Hiçbir millete düşmanlık yapmamalıdır. Uluslararası alanda Kürt milletinin düşmanını azaltan, dostunu artıran bir siyaset izlemelidir.
• Dünyadaki çevre ve ısınma sorunlarına karşı, kendisini çevreci bir hareket olarak görmeli, uluslararası mücadelenin bir parçası olarak bu doğrultuda aktif bir çabanın içinde olabilmelidir.
Yukarıda kısaca belirtilen perspektifleri paylaşan Kürt ve Kürdistan toplumunun en geniş kesimlerini, bu perspektifleri daha da geliştirip, ulusal değerlere sahip çıkan yeni bir Kürdistanî partiyi hep birlikte oluşturmaya çağırıyoruz.
KÜRDİSTANİ PARTİ GİRİŞİMİ
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.