Beşinci madde, TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde ara seçime gidileceğine yönelik hükmün kaldırılmasını öngörüyordu
Başbakan Binali Yıldırım ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında Pazartesi akşamı yapılan görüşmede anayasa değişiklik teklifinde yapılacak rötuşlar konusunda uzlaşma sağlandığı bildirilmişti.
İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP), MHP ile pazarlıkları sonrası hazırladığı 21 maddelik teklif ile ilgili olarak komisyondaki görüşmeler Salı günü sürdü. Görüşmeler Çarşamba gününün ilk saatlerine dek devam etti.
Komisyondan geçen üçüncü madde 18 yaşını dolduran kişilerin milletvekili olabilmesini, dördüncü madde TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir yapılmasını öngörüyor. Altıncı madde ise TBMM'nin görev ve yetkilerini; "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak belirliyor.
Altıncı maddenin kabul edilmesinin ardından görüşmelere bugün saat 14.00'te devam edilmek üzere son verildi.
Anayasa değişiklik teklifinin ilk iki maddesi ise Salı gününün ilk saatlerinde kabul edilmişti.
Referandum için 330 oy gerek
Anayasa değişiklik teklifinin referanduma götürülmesi için önce TBMM Anayasa Komisyonu'ndan geçmesi, sonra da Meclis Genel Kurulu'nda en az 330 oyla kabul edilmesi gerekiyor.
TBMM'de AKP'nin 317, MHP'nin 39 sandalyesi var. TBMM Başkanı oy kullanamadığından AKP'nin, hiç fire vermemesi halinde, referandum için gerekli 330 oya ulaşmak için 14 milletvekilinin desteğine ihtiyacı var.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.