BBP eski Genelbaşkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun öldüğü helikopter kazasından sonra pilotun, helikopterde uçuş verilerini gösteren GPS cihazı olmadığı için görerek uçtuğu iddialarını boşa çıkaracak skandal patlak verdi. "Yok" denilen GPS cihazının bir değil, ikisi sabit, biri mobil olmak üzere üç ayrı model olarak helikopterde bulunduğu ortaya çıktı.
Helikopter enkazına ulaşıldıktan sonra ilk çekilen fotoğraflarda, helikopterin ön panelinde "sabit" cihazlar arasında ARGUS 5000CE cinsi GPS cihazı görülüyor. Ancak bir gün sonra olay yerine giden ekibin çektiği fotoğraflarda cihaz görülmüyor. Bunun ardından da, "helikopterde GPS olmadığı" yönünde karara varılmıştı.
Helikopterde ikisi sabit, biri mobil üç ayrı model GPS'in helikopterde bulunduğu ortaya çıktı. Bu durum, helikopter enkazına ulaşıldıktan sonra çekilen ilk fotoğraflarla iki gün sonrasında çekilen fotoğrafların karşılaştırılması sonrasında ortaya çıktı. Helikopter enkazına ulaşıldığı gün çekilen ilk fotoğraflarda görülen cihazlar, bir gün sonra çekilen fotoğraflarda yer almadı. Kazadan sonra söküldüğü anlaşılan cihazların nerede olduğu ise bilinmiyor.
SKANDAL, FOTOĞRAFLAR KARŞILAŞTIRILINCA ANLAŞILDI
Ancak bir gün arayla çekilen fotoğraflar tekrar incelenince aradaki fark dikkat çekti. GPS cihazının, kazanın ardından vidaları sökülüp çıkartılarak yerinden alındığı ve vidaların tekrar takıldığı anlaşıldı. Kazayı araştıran Meclis komisyonu, cihazların nerede olduğunu araştırıp, "CPS cihazlarını kim niçin söktü?" sorusuna yanıt arıyor.
KAZANIN TEKNİK SEBEBİNİ ORTAYA ÇIKARACAKTI
ARGUS 5000CE tipi CPS cihazı pilotlara, kokpitte bulunan aletlerin yanı sıra çevresel farkındalık sağlıyor. Cihazın kayan bir harita göstergesi bulunuyor. Cihaz, Yazıcıoğlu'nun da hayatını kaybettiği kaza ardından ortaya atılan "Pilot görerek uçtu, kötü hava koşulları nedeniyle dağı fark etmedi" iddialarını boşa çıkaracak özelliğe sahip. Çünkü bu cihaz VFR denilen tamamen görerek uçuş kuralları çerçevesinde kullanılmak üzere tasarlanmış bir seyrüsefer cihazı.
Helikopterde sabit olarak bulunan bu cihazın uçuş kayıt özelliği var. Kullanıcının isteğine göre her 2.5 ya da 10 saniyede bir kayıt yaparak, yükseklik ve bulunulan bölgeye ilişkin 10 saatlik uçuş bilgisini verebiliyor. Uzmanlara göre kazadan sonra cihaza ulaşılabilseydi, Yazıcıoğlu'nu ölüme götüren kazanın nasıl meydana geldiği hiç tartışmaya yer bırakmayacak şekilde bu cihazdan anlaşılabilecekti.
ARAZİ VE SEYRÜSEFER KARTI
Helikopterdeki ikinci GPS cihazı ise GNS 430. Bu da helikopterde sabit, anteni ve telsiz kutusu bulunan bir cihaz. GPS yeterli sinyal aldığı sürece yol, terminal, hassas olmayan yaklaşmalar için bilgi sağlıyor. Cihaz pistten ayrılış, iniş, varış, kavşak, kullanıcı noktaları, hava sahası, frekanslar, gördüğü uydular gibi bir çok bilgiyi pilota veriyor. Cihaz geçici hafızasında, kaydedilen uçuş planlarını, ayarlanmış telsiz frekanslarını tutabiliyor. Arazi ve seyrüsefer olmak üzere iki bilgi kartı mevcut.
KARAKUTU
Üçüncüsü ise mobil GPS cihazı olan SKYMAP IIIC. Helikopterin ön paneline sonradan monte edildiği belirlenen cihaz, coğrafi olarak şehir, kasaba, yol, nehir ve tehlikeli, tahditli, kontrollü hava sahalarını gösteriyor. Üç çeşit hafızası bulunan cihaz bütün uçuş noktaları ve planlarını kaydetmek için kullanılıyor. Cihazın hafıza kartı pili çıkartılsa dahi bilgileri saklama özelliğine sahip. Cihaz, toplam uçuş süresi, helikopterin hızı, son uçuş bilgisi, tarih, yer ve zaman bilgisini kaydedebiliyor. Cihaz, bu özellikleriyle "helikopterin kara kutusu" gibi işlev üstleniyor.
SUİKAST DELİLLERİ Mİ?
Yazıcıoğlu ile birlikte aralarında gazeteci İsmail Güneş'in yanı sıra 4 BBP yöneticisinin de öldüğü kazanın ardından, helikopterin yanlış yöne doğru gitmesine yol açacak sinyaller gönderildiğine ilişkin iddialar gündeme gelmişti. Kazadan sonra bu 3 önemli cihazın kaybolması, "delillerin ortadan kaldırılması" olarak yorumlanıyor. TBMM'de kurulan araştırma komisyonunun önümüzdeki günlerde konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.