Örgütün Atmosfer Araştırma ve Çevre Dairesi Başkanı Deon Terblanche, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Trump'ın açıklamasının ardından örgütün yeni bilimsel modeller yayımlamadığını söyledi.
Terblanche, her koşulda iklimin ısınmaya devam edeceğini belirterek, ABD'nin geri çekme kararının "en kötü senaryoya göre" küresel sıcaklıkları sanayi öncesi döneme göre 21. yüzyıl sonunda 0,3 derece artırabileceğine dikkat çekti.
Trump, kampanya döneminde sözünü verdiği şekilde ABD'yi, iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan ve geçen yıl imzalanan uluslararası anlaşmadan geri çektiğini açıklamıştı.
Paris Anlaşması hakkında
Fransa’nın başkenti 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) iklim değişikliği ile mücadele konusunda tüm dünyanın beraber harekete geçeceği bir anlaşma metni imzalandı.
195 ülkenin delegesinin desteği ile imzalanan anlaşmanın en önemli hedefi, iklim değişikliğini 2100’de sanayi öncesi döneme göre 1.5 derece ile sınırlandırmak.
Bu da her ülkenin BM’ye sunduğu 2030’a kadarki sera gazı emisyon hedeflerini sunan ulusal katkı niyet hedefleri INDC (Intended Nationally Determined Contributions) ile mümkün olacak.
Türkiye, ulusal katkı hedefini 2030’a kadar sera gazı emisyonunu olası büyüme senaryosu üzerinden yüzde 21 azaltmak olarak açıkladı.
Paris Anlaşması, tüm AB üyeleri, Hindistan ve Çin dahil 147 ülkede onaylandı.
Türkiye anlaşmayı imzaladı ancak hala yürürlüğe sokmadı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.