Windows Vista, Microsoft yetkililerinin de söylediği gibi Microsoft'un "daha az iyi" bir ürünü. İlk çıktığı günlerde çoğu bilgisayar bu işletim sisteminin sistem ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar zayıf kalıyordu. Özellikle de bellek kullanımı yüzünden Windows XP'nin popülaritesine ve yaygınlığına ulaşamadı. Bununla birlikte Vista geçen zaman içerisinde servis paketleri ve gelişen sürücü desteğiyle birlikte sistemi yeten kullanıcıları memnun etti.
Microsoft umutlarını yeni işletim sistemi Windows 7'ye bağlamış durumda. Elbette en son DirectX desteği, XP kullanan oyuncuların yeni sistemlerinde Windows 7 kurmaları için geçerli bir sebep. Windows Vista çıktığı zaman oyunların büyük çoğunluğu DirectX 9 kullanıyordu. Günümüzde yeni DirectX sürümlerinden faydalanan oyun sayısı artıyor. Windows Vista'nın DX desteği de yeni yeni önem kazanmaya başlıyor. Bu yüzden Vista kullananların Windows 7'ye geçmek için acil bir gereksinimi yok.
Windows 7'nin, Vista'ya göre en büyük avantajı daha düşük sistem ihtiyaçlarıyla rahatlıkla çalışabilmesi. Önümüzdeki günlerde masaüstü bilgisayarlardan ziyade dizüstü bilgisayarlarda ve düşük sistem kaynaklarına sahip netbook'larda XP ya da Vista değil, Windows 7 yaygın olarak kullanılacak.
Masaüstü bilgisayarlarda ise Vista'nın performansından memnun kalmayanlar ve kaldırıp Windows XP'ye geri dönenler için Windows 7 doğru seçim olacaktır. Özellikle de Vista'nın kullanıcıları rahatsız eden 5 özelliği bu geçiş için önemli bir sebep. Vista'nın UAC (User Account Control) özelliği hız tümsekleri kadar keyifli. Tam gaz gidecekken, güvenlik için kullanıcıyı rahatsız edip duruyor denebilir.
Microsoft'un gözlemleri de pek çok yazılım kullanan ve büyük miktarlarda veri depolayan kullanıcıların Vista'dan Windows 7'ye geçişinin oldukça uzun süreceğini gösteriyor. Buna daha önceki bir haberimizde değinmiştik.Windows 7'ye geçiş ne kadar vakit alır? haberimizde farklı sistem özelliklerinde geçişin ne kadar süreceğini öğrenebilirsiniz.
Elbette tecrübeyle sabit olan bir şey varsa o da bir işletim sisteminden diğerine geçişin kaç saat sürerse sürsün, sıradan bir kullanıcı için çeşitli detaylarla ilgilenirken ve keşfederken bütün bir günün bilgisayar başında geçeceği.
Bilgisayar temiz format attıktan sonra geçişin daha az zaman alacağı söylense de, bütün yazılımların tekrar kurulmasının ve verilerin aktarılmasının uzun süre alacağını unutmamak gerekiyor. Bu şekilde zaman kazanmak oldukça zor, hatta daha çok vakit kaybetmek muhtemel görünüyor. Elbette temiz kurulum yapmayı her halükarda yeğleyenler olacaktır. Özellikle iş yerlerinde toplu kurulumlar için Windows Automated Installiation Kit (WAIK) ve System Center Configuration Manager kullanmak Windows 7 kurulumunu kolaylaştıracaktır.
Geçişin önünde sadece iki engel var, maliyet ve geçiş için harcanacak zaman. Peki buna değer mi? Uğraşıp harcanan vaktin karşılığı ne olacak? Elbette uğraşmadan mevcut işletim sistemini kullanmak kısa vadede kolay bir seçim. Ancak uzun vadede Windows 7'deki irili ufaklı farklar harcanan emeğe değecektir. Çünkü Windows 7 yapılan testlere göre Windows XP gibi sistem gereksinimleri düşük, Windows Vista gibi gelişmiş ve yeni nesil bir işletim sistemi. Windows 7, Windows Vista'nın yaptığı her şeyi daha iyi yapıyor ve pek çok pürüz giderilmiş. Windows 7 aslında Windows Vista'nın olması gereken işletim sistemi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.