Türkiye'nin İsrail'i Anadolu tatbikatına katılmasını engellemesi, İsrail basınında yankı buldu. Jerusalem Post'a göre ise İsrail içinde bir şahin grup, Türkiye'nin İsrail'den talep ettiği silah sistemlerine ilişkin satışların hemen iptal edilmesi gerektiği yolunda kulis yapıyor. Aynı grup, Nisan ayında Ermeni soykırım tasarısı ABD Meclisi'ne geldiğinde de, bunun geçmemesi için yapılan lobi faaliyetlerine son verilmesini istiyor.
HAARETZ: HÜKÜMET EMRETTİ, TSK UYGULADI
İsrailli yetkililerin üzerinde durduğu bir diğer konu ise ordunun tavır değişikliği. Haaretz'e konuşan bir diplomat ve bir analist, "Bu tatbikat kararının Erdoğan'ın direkt emriyle, orduya iletildiğini biliyoruz. Artık savunma stratejisi konusunda ordunun hükümete boyun eğdiğini düşünüyoruz" dedi.
Haaretz'de çıkan analiz yazısında, 'Türk siyasetçileri ne derse desin Türk ordusu ile ilişkilerimiz her zaman sağlamdı. Şimdi ordu ile hükümet arasındaki rol paylaşımının sona erdiğini görüyoruz. Türkiye'deki siviller ve ordu mensupları bundan böyle tek bir ses kullanacakları mesajını veriyor' iddialarına da yer verildi.
İSRAİL DIŞİŞLERİ: ANKARA'NIN BU ADIMI NATO VE abd'Yİ ETKİLEYECEK
Dışişlerindeki toplantı sonrasında açıklama yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Ayalon, "Bizim çıkarlarımız Türkiye ile gerilim ve kriz çıkmamasını sağlamayı gerektiriyor. Türkiye'yi önemli bir stratejik partner olarak görüyoruz" iddiasında bulundu
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danil Ayalon, Türkiye'nin İsrail Hava Kuvvetleri'nin de katılacağı uluslararası hava tatbikatını ertelemesiyle ilgili olarak, "Ankara'nın bu adımının NATO, Avrupa ve Amerika'nın çıkarlarını da etkileyeceğini" söyledi. Ayalon, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail için en iyi yolun, bu konuda Türk tarafı ile görüşecek olan Amerika'nın başını çekeceği bir NATO koalisyonu içinde hareket etmek olacağını ifade etti. "Olaya başımızı eğmeden, dikkatli bir biçimde bakmamız gerekir" diyen Ayalon, Türkiye'nin geçmişte olduğu gibi bugün de Ortadoğu'da önemli bir stratejik ülke olduğunu belirtti. Ayalon Jerusalem Post'a yaptığı açıklamada ise, "Türkiye İran'ın antitezi. Demokrasi ve hoşgörünün egemen olduğu bir Müslüman ülke... İsrail ile iyi ilişkilere sahip olması her iki ülkenin de yararına" iddialarında bulundu.
YEDİOT AHRONOT: DURUM BELİRSİZ
Yediot gazetesince yayımlanan haberde ise İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Amit Zarouk, tatbikatın iptal edildiğini doğrularken kararın, sadece bu defa için mi, yada sonraki yıllar için de geçerli olup olmadığının bilinmediğini söyledi.
Habere göre, İsrailli askeri yetkililer de, "Türkiye'nin, tatbikatı, ABD'nin İsrail'in dışlanması halinde katılmayacağını söylemesi üzerine iptal ettiği"ni öne sürdüler.
JERUSSALEM POST: ÖNÜMÜZDEKİ TATBİKATA KATILACAĞIZ
Bu arada, Jerusalem Post'a konuşan İsrailli askeri yetkililer ise, Türkiye'nin "Anadolu Kartalı"nın iptal edildiğini, İsrail'e geçen hafta bildirdiğini belirttiler. Aynı yetkililer, Türkiye'nin, gerekçe olarak da İsrail'in, tatbikata göndereceği uçakların, "Gazze Operasyonu sırasında Hamas hedeflerini bombalamış olması olasılığını" gösterdiğini de kaydettiler.
Gazetede, "Anadolu Kartalı" ilk olarak Türkiye, İsrail ve ABD'nin katılımıyla 2001 yılında icra edildiğini, İsrail'in tatbikatta son olarak Eylül 2008'de yer aldığı ancak İsrailli uçakların, iki ülke arasında yükselen gerginlikler nedeniyle Gazze operasyonundan bu yana Türkiye'de uçmadığını kaydetti.
Jerusalem Post'taki bir başka haber analizde ise geçen Haziran ayında gerçekleştirilen "Anadolu Kartalı" tatbikatında İsrail'in bulunmamasının Türkiye'de yankı yarattığını, bunun üzerine İsrail silahlı kuvvetlerinin, Ekim'deki tatbikata katılacaklarını söylediklerini hatırlattı.
THE TİMES: İSRAİL ÇOK ÖFKELİ
İngiltere'de yayınlanan The Times gazetesi, İsrailli üst düzey güvenlik yetkililerinin Türkiye'nin Anadolu Kartalı tatbikatından İsrail'i çıkarmasına çok öfkeli olduğunu öne sürerek, bir askeri yetkilinin, "Türkiye'nin bizi aşağılamalarına boyun eğmeye artık bir son vermeliyiz" dediğini iddia etti.
The Times'a göre, İsrail hükümeti, İran'ın İsrail'i doğrudan vurabilecek füze denemeleri yaptığı askeri tatbikattan sadece iki hafta sonra Türkiye'nin Anadolu Kartalı tatbikatından İsrail'i dışlamasına oldukça öfkelendi, ancak bu konuya fazla önem vermiyormuş gibi davranmaya çalıştı.
Ancak gazete, İsrailli üst düzey güvenlik yetkililerinin son derece öfkeli olduğuna dair haberler geldiğini belirterek, bir yetkilinin "Türkiye'nin şartlar dayatmasına ve bizi aşağılamalarına boyun eğmeye artık bir son vermeliyiz. Onların her fırsatta bize hakaret etmesi ve bizim de dilimizi tutmaya devam etmemiz kabul edilemez" dediğini iddia etti.
Anadolu Kartalı tatbikatına ve "Kartal Kondu" isimli ünlü romana atfen "Kartal Türkiye'nin Gazze öfkesinin üzerine kondu" başlığıyla yayınlanan habere göre, Türkiye'nin İsrail'i çıkarması üzerine ABD'nin de katılmayı reddettiği tatbikat, Türk hava sahası içinde, Suriye, Irak ve İran sınırlarına yakın bölgelerde gerçekleştirilecekti.
Türkiye'nin uzun zamandır İsrail'in Müslüman dünya içindeki başlıca müttefiki olduğunu hatırlatan The Times, İsrail uçaklarının 2007 yılında Suriye'de nükleer tesis olduğundan kuşkulanılan bir yeri bombalarken Türk hava sahasını kullandığına inanıldığını yazdı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.