Üniversitelerde 80 darbesinin önemli izlerinden biri olan Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersinin kaldırılması gündemde. Yükseköğretim kanunundaki "Atatürk milliyetçiliğine bağlı" öğrenciler yetiştirme hedefi doğrultusunda konulmuş olan dersin kaldırılmasıyla ilgili YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Taraf ’a açıklama yaptı.
Çetinsaya, "Dersin ve üniversitelerdeki Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüleri’nin kaldırılması için çalışmalar yapılıyor mu" sorusuna cevaben "Yükseköğretim yasası değişikliği kapsamında bu konular gündemimizde, tartışılıyor" dedi.
Üniversitelerde Türk Dili ve Edebiyatı dersiyle birlikte tüm öğrencilerin alması zorunlu olan Atatürk İlkeleri dersinin yasal dayanağını 1981 tarihli yükseköğretim yasası oluşturuyor. Yasada yükseköğretimin amaçları sıralanırken öğrencileri, "Atatürk İnkılâpları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı" yetiştirmek ilk sırada yer alıyor.
Tasarıya sıcak bakan akademisyenler, "Üniversite düzeyinde böyle bir ders olması abesle iştigal. Fransa'da De Gaulle, ABD'de Lincoln İlkeleri ve İnkılap tarihi dersi mi var?" diyor.
Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Berktay da, "Ne ilk ve orta öğretim ne üniversite düzeyinde Atatürk ilkeleri diye bir ders olamaz" diye konuşuyor. (Tuğba Tekerek - Taraf)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.