İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, Yargıtay’ın kararının hukuki bir skandal olduğunu öne sürürek, “Türkiye’nin hukuk devleti olmadığı ortaya çıkmıştır” dedi. Diyarbakır Barosu Genel Sekreteri Serhat Eren de, kararı okuduğunda dehşete düştüğünü belirterek, “Polislerin 12 yaşındaki çocuğu vurmasını meşru müdafa göstermek hukuk adına bir skandaldır, Türkiye’nin durumunu ortaya koymuştur” diye konuştu.
Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi’nin, 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babasını öldüren polisler hakkında Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği, ‘Beraat’ kararını onaması tepkilere neden oldu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube başkanı Muharrem Erbey, Yargıtay kararının ‘85 yıllık Türkiye Cumhuriyeti'nin özeti’ olduğunu söyledi. Yargıtay’ın daha önce de çok olumsuz kararlar verdiğini önü süren Erbey, “Bu çok önemli ve emsal olacak hukuki bir skandaldır. Türkiye’nin hukuk devleti olmadığı ortaya çıkmıştır. Türkiye, kanunlar devleti değildir. Türkiye’yi güvenlik perspektifi ile yönetenlerin yargıyı nasıl etkilediklerini ortaya koyan çok önemli bir karardır” dedi.
‘AİHM'DE TÜRKİYE'Yİ MAHKUM ETTİRİR’
İHD olarak uzun zamandır yargının siyasallaştığını, devleti koruma refleksi ile kararlar verdiğini söylediklerini belirten Erbey, şöyle konuştu:
“Uğur Kaymaz dosyası bir kez daha göstermiştir ki, yargı halen siyasal düşünmektedir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Kürt coğrafyasında, Kürtlerin yaşamış olduğu sorunlar karşısında yargı her zaman için ön yargılı davranmaktadır. Bu karar da ön yargıyı gösteren somut bir durumdur. Bu karar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye’yi kesinlikle mahkum ettirecektir. Yargıtay, son zamanlarda taş atan çocuklarla ilgili de çok önemli yanlış kararlar verdi. Taş atan çocuklara 25 yıl ceza alması gibi sakandal diyebileceğimiz kararlara imza attı. Uğur Kaymaz dosyası da göstermiştir ki, artık insanların Yargıtay’a da mahkemelere de çok fazla güvenlerinin kalmadığı ortaya çıkmıştır. Yargıtay kendini taraf olarak görmemelidir. Ama Türkiye’de maalesef yargı, devletin yanında, devleti koruma iç güdüsüyle hareket etmektedir. Türkiye’de güvenlik güçlerinin işkence ve kötü muamele yapması, orantısız güç kullanması karşısında yargının tepkisiz kaldığını ortaya koyan bir karardır.”
‘YÜKSEK YARGI TARAFLI’
Diyarbakır Barosu Genel Sekreteri Serhat Eren de, Kaymaz davası ile ilgili kararı okuduğunda dehşete düştüğünü söyledi. Eren şöyle konuştu:
“Ayağında terlik ve kendi boyundan belki uzun bir silah ile ateş ettiği iddiasıyla öldürülen bir çocuğun, polisler tarafından öldürüldüğü hususunun Yargıtayca meşru müdafa olarak kabul edilmesi hukuk adına skandaldır. Yüksek yargının taraflı davrandığını, tarafsız olmadığını, bu karar ile bir kez daha görmüş olduk. Dolayısı ile bu karar, adelet adına, hukuk adına kabul edilebilecek, toplum vicdanında kabul görebilecek bir karar değildir.”
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.