Turan’ın avukatları Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi Başkanı Veysel Ok, Zelal Pelin Doğan ve Nevroz Akalan tarafından hazırlanan başvuruda gazeteci hakkında geçici tedbir kararı verilerek tahliye edilmesi ve başvurusunun öncelikli incelenmesi talep edildi.
Avukat Ok, “Salih’in tutuklanma sebebi tümüyle mesleki faaliyetleri ve gazeteci kimliğidir. Başvurumuzda bunu vurgulamanın yanı sıra haber paylaşımları delil gösterilerek gerçekleşen tutuklama kararının yeterli gerekçelerden yoksun olduğunun da altını çizdik. Anayasa Mahkemesi’nin benim yaptığım Şahin Alpay başvurusu sonucu çıkan kararında haberin değil tutuklama gerekçesi, gözaltı gerekçesi dahi olamayacağını kararını hatırlattık” dedi.
Başvuruda ayrıca Turan’ın tutuklanmasıyla Anayasa’da korunan temel kişi hürriyeti ve güvenliği ile ifade ve basın özgürlüğü hakları ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin güvence altına aldığı özgürlük ve güvenlik hakkı ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiği belirtildi.
Twitter paylaşımları aleyhinde delil olarak gösterildi.
12 Şubat 2019 tarihinde gözaltına alınan Salih Turan geçmişte Voice of America ve Sputnik gibi medya kuruluşlarının Kürtçe servislerinde editör olarak çalışmıştı. Gözaltına alınmadan önce ise freelance editör olarak çalışmakta ve TRT'nin Kürtçe yayın yapan kanalında yayınlanan bazı program ve dizilerin Kürtçe çevirilerini yapmaktaydı. Aynı zamanda şair ve çevirmen olan Turan hakkında hazırlanan iddianamede aleyhinde delil olarak twitter hesabı üzerinden paylaştığı haberler gösterilmişti.
Temmuz 2016 ile Kasım 2017 tarihleri arasında Twitter hesabı üzerinden yapmış olduğu 11 paylaşım nedeniyle “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanacak olan Turan’ın ilk duruşması 21 Mart günü saat 11:10’da İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. (artigercek)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.