Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, başta siyasi partiler olmak üzere, diğer sivil toplum örgütlerinin ve ilgili diğer kesimlerin, yeni anayasanın çerçevesi konusundaki görüşlerini seçimlerden önce ortaya koymaları gerektiğini belirterek, ''Genel seçime giderken oy verecek olan vatandaşların en doğal hakkı, seçim sonrasında hazırlanması muhtemel ve bir ülkenin en temel toplumsal sözleşmesine ilişkin olarak siyasi partilerin görüş ve önerilerini bilmektir'' dedi.
Antalya'da düzenlenen Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanlar Konseyi toplantısında konuşan Boyner, TÜSİAD olarak yeni anayasa konusunda bir tartışma platformuna aracılık ettiklerini ifade etti. 1982 Anayasası'nın toplumun beklentilerini karşılamadığı yönünde neredeyse herkesin hemfikir olduğunu ifade eden Boyner, toplumun, yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğu konusunda mutabık olduğunu dile getirdi.
Herkesin 'yeni' kavramından beklentilerinin farklı olacağını dile getiren Boyner, bu sürecin en katılımcı şekilde geçirilmesine katkı amacıyla 11 yuvarlak masa toplantısıyla farklı görüşlerden çeşitli akademisyenler ve kanaat önderlerini bir araya getirdiklerini kaydetti.
Amaçlarının, yeni bir anayasa metni hazırlamak olmadığını vurgulayan Boyner, ''Amaç, yeni anayasanın hangi temel ilke, odak ve yöntemleri benimsemesi gerektiğine ilişkin çalışmalardan ortaya çıkan sonuçları kamuoyuyla paylaşmak ve bir tartışma ortamı yaratmaktı.
Elbette her konuda tam bir mutabakat sağlamak mümkün olamadı ancak ortak uzlaşıya varılan pek çok da konu belirlendi. Zaten önemli olan her fikrin özgürce tartışılabilir olduğunun ifade edilebilmesi, her fikrin en azından tartışma sürecine dahil edilebilmesidir'' diye konuştu.
YÜZDE 10 BARAJI VE SİYASİ PARTİLER KANUNU
Seçimlerin yaklaştığına dikkati çeken Boyner, ''İki aydan kısa bir zaman sonra seçimlere gidiyoruz. Mevcut seçim sistemi ve seçim barajı ile Meclis'in seçmen iradesi ve temsiliyeti konusunda tam bir yansıma oluşturmayacağı hepimizin üzerinde durduğu bir konu'' dedi. Boyner, şöyle devam etti:
''Seçim sistemi, Siyasi Partiler Kanunu, seçmen ile vekili arasındaki ilişki zemininden çok parti başkanı ve vekil arasındaki bağı güçlendiren bir durum ortaya çıkartıyor. Kim kimi seçiyor, kim kimi seçtiğinizi zannediyor ve dolayısıyla kim kimi temsil ediyor? Bununla birlikte yeni Meclis'in, yeni bir anayasa hazırlayacağı yönünde de önemli bir beklenti var.
Biz seçimlerden sonra önümüze getirilecek bir anayasa metnine mümkün olduğunca toplumun geniş kesimlerinin zamanında katkı sağlaması gerektiğine inanıyoruz. Bu noktadan hareketle başta siyasi partilerin, diğer sivil toplum örgütlerinin ve ilgili diğer kesimlerin yeni anayasanın çerçevesi konusundaki görüşlerini mutlaka seçimlerden önce ortaya koymaları gerektiğine inanıyoruz.
Genel seçime giderken oy verecek olan vatandaşların en doğal hakkı, seçim sonrasında hazırlanması muhtemel ve bir ülkenin en temel toplumsal sözleşmesine ilişkin olarak siyasi partilerin görüş ve önerilerini bilmektir. Umuyorum sağlıklı bir ortamda tartışılabilen, mümkün olan en geniş mutabakatın sağlandığı, toplumsal sözleşmeyi en yakın zamanda hayata geçirebiliriz.''
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.