Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atandıktan bir süre sonra istifa eden Prof.Dr. Mümtaz'er Türköne, Adana Kitap Fuarı'nda soruları yanıtladı, neden istifa ettiğini açıkladı.
Atatürk ile Atatürkçülük arasında ayrım yapmak gerektiğini söyleyen Zaman yazarı Mümtazer Türköne, "Atatürkçülüğün mevcut haliyle Türkiye'yi geri bıraktıran, çağdışı, medeni dünyaya aykırı bir tür yobazlık olduğunu söylemek, öbür taraftan da Atatürk'e sahip çıkmak sanıyorum Türkiye'nin fikir gündemine girmesi gereken bir ayrımdı. Bunu yaptım. Düşüncemin hedefine ulaştığını düşünüyorum. Bu şekilde bu atama işlevini yerine getirmiş oldu diye düşündüm ve istifa ettim" dedi.
Mümtazer Türköne, Adana'da bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen Çukurova Kitap Fuarı'na katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türköne, kendisinin bir entelektüel olduğunu belirterek, "Türkiye'de yanlış olan, düzeltilmesi gereken şeyler var. Bunlara yönelik eleştirilerim de var" diye konuştu.
HAMAMA GİREN TERLER
Kendine yönelik eleştiri ve tepkilerle ilgili olarak konuşan Türköne, "Türkiye'de tartışma adabına dair sıkıntılar var. Bunlar tabi bana da yansıyor. Ben bir aydın olarak eleştirmek zorundayım. Eleştirdiğim zaman birileri rahatsız oluyor. Rahatsız olunca da rahatsız ediyorlar. Ama hamama giren terler. Bu tür eleştirilere katlanamıyorsanız, siz de eleştirmeyeceksiniz. Ben de herhangi bir rahatsızlık duymuyorum" dedi.
YENİ ANAYASA İLE HERKES HADDİNİ HUDUDUNU BİLECEK
Yeni Anayasa hazırlık sürecine ilişkin açıklamada da bulunan Türköne, "Türkiye'nin mutlaka yeni bir anayasa yapması lazım. Birçok gereksiz, lüzumsuz tartışmadan, sıkıntıdan kurtulmanın, rahata, huzura ermenin yolu bu. Türkiye anayasasını yaparsa, herkes nerede olduğunu bilecek, herkes haddini, hududunu bilecek. Herkes rahat edecek. Gelecek kuşaklar, bundan çok fayda sağlayacak. O yüzden mutlaka anayasanın yapılması lazım. Anayasayı yapacak Türkiye, başka çaresi yok" diyerek konuşmasını tamamladı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.