• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 1 °C

Türkiye, ilk kez YÖK'e teşekkür etti

Türkiye, ilk kez YÖK'e teşekkür etti
Katsayı adaletsizliğini kaldıran YÖK ilk kez büyük bir destek alırken, bazı kişi ve kuruluşlardan özellikle "teşekkür" aldı.

YÖK'ün katsayı adaletsizliğini ortadan kaldıran kararı üzerine kurulu tarihinde ilk kez büyük bir kitlenin desteğini aldı. Katsayı adaletsiziliğini kaldıran karara çok az kişi karşı çıkarken, Türkiye genelinden olumlu tepkiler geldi.

Katsayı adaletsizliğinin giderilmesine iş dünyasından da destek geldi:

- MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan: Üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması, meslek liselerine yönelik ilgiyi azaltarak, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman istihdamı hususunda büyük bir boşluk oluşturmuş ve bir mesleksizler ordusu meydana getirmiştir. YÖK, katsayı eşitsizliğini kaldırarak büyük bir hatadan dönmüştür.

- TUSİAD Eğitim ve Çalışma Grubu Üyesi Necdet Kenar: Meslek lisesi mezunları işgücü piyasasında önemli bir yer teşkil ediyor. Bu nedenle katsayı uygulaması kaldırma işlemi bir reform niteliği taşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nda pozitif yaklaşım var. Sanayide diyalog kurmada olumlu adımlar atılıyor.

- Teknikerler Genel Başkanı Ertan Kılıç: Bizler için adaletsiz bir uygulamaydı. Ben de meslek lisesi mezunuyum. Adalet yerini buldu. YÖK'e teşekkür ediyoruz. Sadece katsayıdaki oranların değiştirilmesi de tek başına yeterli değil. Eğitim müfredatıyla ilgili çalışmalar yapılmalı. İstihdam sorununa da el atılmalı.

BÜYÜK BİR EŞİTSİZLİKTİ

28 Şubat sürecinde imam hatip mezunlarına yönelik çıkarılan 'katsayı eşitsizliği' kalktı. Ancak 11 yıllık süre içinde geride 300 bin imam hatiplinin yanı sıra 5.7 milyon mağdur liseli kaldı.

YÖK Genel Kurulu 1998 yılından bu yana uygulanan ve alan dışı bölümleri seçen meslek lisesi mezunlarının, üniversite puanları hesaplanırken normal liselilere oranla daha az katsayı oranına maruz kalmaları ayıbını ortadan kaldırdı. 28 Şubat sürecinde imam hatip mezunlarına yönelik çıkarılan ama tüm meslek liselilerin üniversiteye girmesine engel olan 'katsayı formülü' kalkınca milyonlarca liseliye 'başarılı oldukları takdirde' istedikleri üniversitede okumanın önü açıldı.

İSTENEN BÖLÜME EŞİTSİZLİK ENGELİ

Katsayılar eşitlendi ama 10 yıllık uygulama sırasında yaklaşık 6 milyon öğrenci 'katsayı mağduru' olarak istedikleri üniversitelere giremedi. 300 bin imam hatip mezunuyla birlikte, 5 milyon 700 bin meslek liseli de 'katsayı engeli' nedeniyle üniversitelerde istedikleri bölüme giremedi. Milyonlarca öğrenci ve velinin istikbalinin karartıldığını, devlete küstürüldüğünü belirten eğitimciler, 'katsayı formülü'nü uygulamaya koyanların yargılanması gerektiğini savundu.

HAYALLERİMİZ YARIM KALDI

Ankara'da Hacettepe Üniversitesi'nde okumak isterken biri Viyana Tıp Fakültesi'nde diğeri Konya İlahiyat Fakültesi'nde okumak zorunda kalan Tayyibe Dilsiz (25) ile Sümeyye Dilsiz (24) mağdurlardan sadece ikisi... 2002 ÖSS'de Türkiye 16'ncısı olarak Hacettepe İngilizce Tıp bölümünü kazanabilen Tayyibe Dilsiz (25), katsayı engeli nedeniyle Avusturya'daki Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kayıt yaptırdı.

YİNE SINAVA GİRECEĞİM

Sümeyye Dilsiz de 2004 ÖSS'de Türkiye 230'uncusu oldu, ama istediği bölüm Hacettepe Psikoloji yerine 'katsayısı' uyan Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümüne girdi. Tayyibe Dilsiz kendi ve kardeşinin talihsizliğine üzülse de katsayı engelinin kalkmasına yeni nesil adına seviniyor. Sümeyye ise seneye ÖSS sınavına yine girerek gençlik hayali Hacettepe Psikoloji'ye girmeye kararlı.

MAĞDUR EDENLER HESAP VERMELİ

- Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez: Uygulamayla tamamen ideolojik olarak mesleki eğitimin önü kesilmiştir. Katsayının kaldırılmasıyla 10 yıllık yanlıştan dönülmüştür.

- ÖNDER İmam Hatip Mezunlar Derneği Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula: Müdafaa edilemeyecek kadar saçma bir uygulamaydı. Sorumluların hem bu dünyada hem de öteki dünyada hesap vermesi gerektiğini düşünüyorum.

- Türk Eğitim Sen Başkanı İsmail Koncuk: Mesleki kalite eğitiminde ciddi bir yara oldu. Türkiye çok şey kaybetti. O nedenle katsayının kaldırılması çok önemlidir.

- Eğitim Sen Başkanı Zübeyde Kılıç: Karar sürecinin biçimi ve işleyişine dair itirazlarımız var. Bu kadar hayati bir meselede, tüm tarafların düşüncesi alınmadı.

- Ensar Vakfı Başkanı Ahmet Şişman: Bu tabii daha önce mağdur olanların değil de bundan sonra gelenlerin mağdur olmaması için bir uygulama. Türkiye için yararlı olacağı kanaatindeyim.

Liseyle yetinecektim şimdi iletişim istiyorum

Maçka Akif Tunçel Anadolu Teknik Lisesi Öğrencisi Tuğrul Yardımcı katsayıya en çok sevinenlerden: Önümüzdeki yıl dördüncü sınıfta okuyacağım. Katsayı uygulamasının kaldırılması ile puanım düz lise mezunlar ile aynı şekilde hesaplanacak. Böylece ben de çok istediğim iletişim fakültesinde bölümünde okuyabileceğim. Katsayı uygulaması sürseydi herhangi bir dört yıllık okula gidemeyecektim ve mağdur olacaktım. Ama şu an gelecekten daha umutluyum.

Sayısala ağırlık verirdim

2009 ÖSS'de Sözel 1 alanında Türkiye 9'uncusu olan Şerife Ümmühani Horasan, katsayı nedeniyle hedefimi baştan beri ilahiyat olarak belirlediğini söyledi. Horasan "Meslek lisesi mezunu olarak rahatlıkla ilahiyat bölümüne girebileceğim için Sözel ve Sayısal 2 bölümlerine ağırlık vermedim. Katsayı uygulamasından daha önce haberdar olsaydım sayısal eğitim veren bir bölüme girmek için daha fazla çalışırdım. Şu anda yerleştirme için puanım da yetmiyor ama yetseydi de kararımı değiştirmeyip Konya Selçuk İlahiyat Fakültesi'ne girecektim" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89