TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk arasında istikrar tartışması yaşandı. Türk, adaletin olmadığı yerde istikrarın olmayacağını söyledi.
CNN Türk ekranlarında yayınlanan Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programının dün akşam ki bölümünde TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk arasında istikrar tartışması yaşandı.
Programa telefonla bağlanan Türk, "Hocamız istikrardan söz ediyor yani adaletin olmadığı yerde istikrar olabilir mi, geçici bir istikrar Türkiyeyi düzlüğe, sağlıklı bir demokrasiye götürebilir mi?" diye sorarak, "Şimdi Libya'da istikrar var, Mısır'da istikrar var, Tunusta istikrar var ama demokrasi olmadığı için o istikrar bozuldu, kanlı bir şekilde bozuldu" dedi.
Bunun üzerine söze giren Kuzu, "Oralarda diktatörlükte vardır, istikrar başka bir şey. Benim istikrar dediğim rakam. Türkiye'nin 70 sente muhtaç olduğu dönemleri de gördük. Aç bir demokrasi demokrasi olmaz. Evvela tok olmak lazım. Biz -9.9'dan aldık Türkiye'yi +9.9'a çıkardık. Yüzde 18'lik büyüme rekor kırmış. Şu anda Dünya'da Türkiye Arjantin, Çin, Türkiye. Bunları önemsemek lazım ekonomik dengeleri ya da siyasi istikrarı yabana atamayız" diye konuştu. Kuzu, "Mısır Libya örneği verirseniz bu vicdansızlık olur kusura bakmayın. Bu doğru bir örnek olmaz .Türkiye için yazık olur" ifadelerini kullandı.
Buna karşılık Türk, "Ben şunun için söylüyorum, adalet, eşitlik, hukuk olmayınca sonuçta ne kadar hizmet ederseniz edin, Türkiye'nin büyümesine ne kadar katkı sunarsanız sunun, hiç bir siyasetçi, hiç bir parti kendini demokrasinin, hukukun üstünde görmemeli" dedi.
Türk'ün, "Sayın Kuzu diyor ki, üç bin lira ben de partime ödedim. Zaten her aday bunu ödüyor. Bağımsız aday 7 bin 8 bin para ödemek zorunda kalıyor. Yani bağımsız adaylar daha fazla para veriyor" sözleri üzerine Kuzu, "7 bin-8 bin tartışılabilir ama çok daha küçük rakamlarda binlerce aday ortaya çıkıyorsa onun temeli bu aslında. Her ülkede var bu para belli oranda" karşılığını verdi.
"ÇATIŞMALAR TOPLUMSAL UZLAŞININ ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL"
Tabiki toplumsal uzlaşının, dialogla sorunları çözmenin doğru bir yaklaşım olduğunu ifade eden Türk, "Her zaman söylüyoruz, şiddet şiddeti doğurur, çatışmalı süreçler toplumsal uzlaşının önünde en büyük engeldir. Bunun için bugün Türkiye bir dialog ortamına gitmek zorunda birbirimizi dinlemek ve anlamak zorundayız. Benim sorunlarımı, halkın sorunlarını hükümet, parlamento dinlemek zorundadır. Biz bu ülkede birlikte yaşamayı esas alan bir mantığa, halkların kardeşliğini savunan bir anlayışa sahibiz. Ama inkar, asimilasyon politikası günümüzde artık mahkum edilmesi gereken bir anlayıştır. Cumhuriyetin kuruluşuna baktığınızda halklar inkar edilmemiş, demokratik uls mantığı ile ortaya çıkmış. Ama bugün birileri inkar ederse demokratik bir ulus olmaz. Bizim yine savunduğumuz demokratik cumhuriyettir. Demokratik cumhuriyetin oluşturulması için herkesin eşit olması gerekir" şeklinde konuştu.
"KÜRTLER DUYARLI OLMASAYDI GELİŞMELER OLMAZDI"
Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya'nın, "Asimilasyon deniliyor, hala şiddetten bahsediliyor vs. Bundan 10 yıl önceki Türkiye toplumunun nerelere geldiğini, askerde dahil olamak üzere bir önceki Genelkurmay Başkanının kürtçe konuştuğu bir Türkiye aynı Türkiye mi, gerçekten hala öyle mi görüyorsunuz?" sorusu üzerine Türk, "Tabiki hiç bir şey olduğu gibi durmaz. Değişimler olur ama kürt halkının mücadelesi, kürt halkının talepleri ve kürt halkının bu konudaki duyarlılığı ortaya çıkmasaydı belki bugün bir çok şeyi tartışmayabilirdik" dedi.
"TÜRKİYE'DE TEK DEVLET YOK"
1980 yıllarında ben kürdüm dediği için ceza alan insanların olduğuna işaret eden Türk, "Ama bugün MHP'den CHP'ye kadar herkes kürt halkı var diyor. Demek ki, yaşanan süreçler toplumu da bizleri de olgunlaştırıyor. Gerçekten sorunla ilgili bir tartışma döneminin başlaması gündeme geliyor ama çözüm iradesini gösteremiyoruz. Devlet çözecek diyoruz ama devlet kim? Tek devlet mi var Türkiye'de? Zaten Türkiye'de tek devlet olsa bugün bu sıkıntılar olmazdı. Türkiye'de tek devlet yok. Sorunun esas kaynağı buradan geliyor" diye konuştu.
YSK'nın veto kararına ilişkin de Türk, "Haksız bir uygulama. Umarız düzelir" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE ÇOK YOL ALIYOR"
Türkiye'nin çok yol aldığına dikkat çeken Kuzu, "Güneydoğu konusunda da kürt meselesinde de, bunların özlük hakları bakımından da bir çok alanda iyileşmeler var. Bunlar yeterli yetersiz o başka mesele. Ama Türkiye düne göre fevkalede ileri gidiyor" dedi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.