Yunus Akgül, verdiği demeçte, her yerde tesis olduğunu, maddi anlamda da hiçbir sıkıntılarının bulunmadığını belirterek, ''Ancak Olimpiyatlarda bir türlü beklediğimiz başarıyı elde edemiyoruz. Bunun için uzun süreden beri bir çalışma içerisindeyiz. Yeni politikalar üzerinde çalışıyoruz. Her şeyi masaya yatırıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri'ni Pekin-2008 Olimpiyatları'na hazırlayan ABD'li firmayla anlaştık. O ekibin başındaki şahsı getirttik. Onlar şimdi tek tek federasyonlarla görüşüyorlar. Bu görüşmelerde 'fotoğraf' çekiyorlar. Biz de ortaya çıkan fotoğrafa göre bir yol haritası belirleyeceğiz. Bir yerde yanlışlık var. Ya yönetimsel bir sorun var, ya sporcu seçiminde bir yanlışlık var, ya da antrenör seçiminde. Paramız da var, her yerde tesisimiz de var'' dedi.
Eski şampiyon sporcularla birlikte Türk Sporunu hak ettiği yere getirmek için kolları sıvadığını belirten Akgül, şöyle konuştu:
''Birkaç yıl içerisinde göreceğiz. Kesin kararlıyım. Eski sporcuları da antrenör olarak çalışmayacaklarsa burada çalıştıracağız. Yani spor idarecisi olarak bu arkadaşlarımızın bilgi ve birikiminden yararlanmayı düşünüyoruz. Kendilerine farklı branşlarda çeşitli görevler vereceğiz. Dünya Şampiyonu Güreşçimiz Mehmet Özal'ı Türkiye'yi 2012 Londra Olimpiyatları'na hazırlayacak Amerikan firmasının yaptığı işe koordinatör olarak atadım. Mehmet Özal, o işin koordinatörü oldu. Sırada diğerleri var. Ben inanıyorum ki bu projeyle Türkiye çok kısa bir süre sonra Olimpiyatlarda çok büyük başarılara imza atacaktır.''
-ATLETİZM, YÜZME VE CİMNASTİKTE SIKINTI-
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, sporun 3 temel branşında sıkıntı yaşadıklarını, ancak kendilerinin şikayet değil, çözüm makamı olduğunu dile getirdi.
Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Atletizm, yüzme ve cimnastik gibi temel branşlarda sıkıntımız var. Mesela, Dünya Atletizm Şampiyonası'nda Elvan tek madalya umudumuz olmamalıydı. Elvan'ın orada sakatlanmasını sorun etmiyorum. Elvan'ın sakatlanmaya hakkı yok mu? Türkiye gibi bir ülke olarak, 10-15 tane Elvan çıkarmalıyız. Bakınız Jamaika küçük bir ada ülkesi. Biz bir tek Elvan'a, Derya Büyükuncu'ya bel bağlamışız. Bütün bu başarısızlıkların nedenini masaya yatırdık. Enine, boyuna çok detaylı bir çalışmayla bunu İnşallah çözeceğiz. Federasyonlarımızın özerk olması nedeniyle başkanları görevden almaya yetkimiz de yok. Başarısız olan federasyon başkanını hemen görevden alamayız zaten, böyle bir şey yapamayız. Federasyonlarla ilgili yönetmelikler ve kanunlar var. Hiç bir federasyon başkanına seni beğenmedik sen git deme lüksümüz de yok. Ancak başarısızlıklar da kimsenin yanına kar kalmayacak. Bunun çözümünü de üreteceğiz elbet.''
-SPORCUNUN YOL AYRIMI-
Yunus Akgül, birçok federasyonun yetiştirdiği elit sporcuları eğitimleri yüzünden kaybettiğinden şikayet ettiğini, bunda da haklı olduklarını vurgulayarak, ''Benim bir çözüm planım var. Bir proje hazırlıyorum. Olimpik ve Paralimpik branşlar üzerinde çok ciddi çalışıyoruz. Federasyonlar yetiştirdikleri elit sporcuları ellerinde tutamadıklarından şikayetçi. Sporcu Üniversite için sporu basamak olarak kullanıyor. Üniversiteye giren milli sporcu da millilik bursunu kaybetmemek için sınıfta kalmaması gerekiyor. Bu nedenle spordan kopmak zorunda kalıyor. Bu konuda da federasyonlar haklı. Mehmet Atalay döneminde biz 5 sene bu işle uğraştık. Hala da uğraşıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışmalarımız var, belli bir yere de geldik. Futbol da basketbolda bu sorunu nasıl çözdüysek, atletizm, yüzme ve cimnastikte de öyle çözeceğiz. Bazı illeri üs seçiyorum. Seçtiğim illerin, GSGM il müdürlerine parayı akıtacağım. Diyeceğim ki (Olimpiyatlarda derece yapan sporculara şu kadar para maaş bağlayacağım.) Başarısına göre bin lira ile 2 bin lira arasında belki daha fazla maaş vereceğim. Sporcuya da bu parayı sana veriyorum, ancak günde en az 5 saat çalışacaksın diyeceğim. Böylece Sporcuya okul mu?, spor mu? dendiğinde, yani yol ayrımına geldiğinde, sporu tercih ettireceğim'' diye konuştu.
HERŞEY OLİMPİYATLAR İÇİN-
Akgül, her türlü uluslararası şampiyonada kazanılan başarının kendisini tatmin etmediğini, artık bir tek olimpiyat başarısı için çalışacaklarını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bütün bu çalışmaların temelinde olimpiyat başarısı yatıyor. Bunun için tüm illeri tarıyoruz. Hangi branşın hangi ilde tesis ve altyapısı varsa o branşın sporcu tespit ve yetiştirmesini o ilde yapacağız. Bu işe olimpiyatlarda en çok madalya getiren sporları baz alarak başladık. Bunların başında atletizm, atıcılık, yüzme, cimnastik, kano, eskrim, yelken ve kürek geliyor. Çalışmalarımızı da bu doğrultuda yoğunlaştıracağız. Bazı branşlarda 10, bazılarında ise 15 il belirleyeceğiz. Önümüzde 2012 Londra Olimpiyatları var. Orada bu çalışmalarımızın ilk meyvelerini toplayacağımıza inanıyorum. Çok ciddi ve iddialıyım. Benim için artık ne Avrupa, ne de Dünya Şampiyonalarının bir önemi yok. Bundan sonra benim hedefim Olimpiyatlar.''
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.