7 Askerin hayatını kaybettiği mayın olayı yaşandığında Türkiye önemli bir randevuya kilitlenmişti. Başbakan Erdoğan ile kapatılan DTP'nin lideri Ahmet Türk, demokratik açılımı konuşacaktı. Ancak mayın haberi 29 Mayıs 2009'daki buluşmayı engelledi.
Türk, mayınların TSK'ya ait çıkmasını değerlendirirken her diyalog ve barış adımı atıldığında bu tür senaryoların yürürlüğe konulduğuna dikkat çekti: "Açılım çalışmaları bu girişimlerle engellenmeye çalışıldı. Gerekli araştırmalar sıcağı sıcağına yapılsa ve toplum doğru bilgilendirilse belki son bir yıldır yaşanan gerilimler olmayacaktı."
Olayın bir yıl sonra aydınlatılabildiğine işaret eden Türk, sorumluların hesap vermesini istedi. Türk, şöyle devam etti: "Bu araştırma sıcağı sıcağına yapılsa ve gerçekler kısa sürede ortaya çıksa belki bu çerçevede daha doğru tartışmalar yapılacak ve son bir yıldır kamuoyundaki bazı gerilimler yaşanmayacaktı. Asker bölgede bazı alanlarda mayın döşüyor. Benzer olaylar daha önce de yaşandı. Türkiye'de her şey kamuoyu önünde doğru bir mantıkla ve açık şekilde tartışılırsa 'kin ve nefret' duygularının önüne geçilir." Bu tür olayların ardından bazı odakların toplumu germe adına hemen belli çevreleri suçladığını savunan Türk, şunları kaydetti: "Artık araştıran, olayların perde arkasını merak eden bir toplum var. Bu tür olayların hemen aydınlanmasını istiyor. Yetkililerin gerekli incelemeler yapıldıktan sonra doğru açıklamalar yapması, medyanın da bilgi ve belgeye dayalı haber yayınlamaları gerekiyor. Elimizde bir belge yok ama Türkiye'de ne zaman diyalog ve barış adımları atılsa toplumu gerecek senaryoların yürürlüğe konulduğuna şahit olduk. Bu olay da sivilleşmeye ve demokratikleşmeye dönük çabaların önünü kesmeye yönelik olabilir. Ortaya çıkan durum, basit bir olay değildir."
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.