Bağlar Belediyesi Konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştaya emek ve meslek örgütü temsilcileri ve milletvekilleri katıldı. Katalunya ve Bask bölgesinden de temsilcilerin katıldığı çalıştay BDP Muş Milletvekili ve DTK Koordinasyon Kurulu üyesi Demir Çelik’in konuşması ile başladı. 19 Aralık 2011’de yapılan ilk demokratik özerklik çalıştayının ardından bugün ikincisinin gerçekleştiğini ifade eden Çelik, 1,5 yıl içerisinde Demokratik Özerklik talebinin toplum içerisinde etki yarattığını söyledi.
DEMOKRATİK ÖZERKLİK ÜLKEYİ BÖLMEZ
Çelik’in ardından sunumunu yapmak için kürsüye gelen DTK Eş Genel Başkanı ve Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, yüz yılı aşkındır varlığını sürdüren Kürt sorununun bugün de varlığını sürdürdüğüne dikkat çekti. Ülkede son 30 yılda Kürt sorununun daha da sert bir biçimde gündeme geldiğini söyleyen Tuğluk, yaşanan acıların artık yeter dedirttiğini belirtti. Kürt sorununun bir halkın kimliğinin ve statüsünün inkâr edilmesi sorunu olduğunun altını çizen Tuğluk, Kürt sorununun demokrasi sorunu olduğunu vurguladı.
Kürt sorununun güvenlikçi ve devletçi mantıktan çıkartılarak tanımlanması gerektiğini belirten Tuğluk, çözümü radikal demokrasi projesi olan Demokratik Özerklikte gördüklerini kaydetti.
Demokratik özerkliğin ülkeyi bölme projesi olmadığının altını çizen Tuğluk, “Sadece Kürtler için değil, ülkemizdeki herkes için Demokratik Özerklik istiyoruz! Çünkü bu projenin Kürt sorununun çözümünü de içeren bütünsel bir toplumsal demokratik dönüşlüm projesi olduğunu düşünüyoruz” sözlerini kullandı.
Demokratik Özerkliğin birçok farklı boyuta sahip olduğunu vurgulayan Tuğluk, demokratik özerkliğin ana ilkesinin radikal demokrasiyi tüm kurum ve ruhuyla toplumsal devrimci dönüşüm programının kurucu ruhu olarak belirlemesi olduğunu söyledi.
YENİ ANAYASA DEMOKRATİK ÇÖZÜME KATKI SUNSUN
Ulus devlet mantığını ve çerçevesini reddettiklerini kaydeden Tuğluk, yerine demokratik ulus mantığını ve çerçevesini getireceklerini aktardı. Çağdaş kölelik altında tutulan tüm kimliklerin üzerindeki tüm ağırlıkların kaldırılacağı bir sürecin ilk adımlarının atılacağını da söyleyen Tuğluk, Kürt sorununun anayasal bir sorun olduğunu ve çözümün de anayasal olması gerektiğinin altını çizdi. Yeni anayasa ile birlikte Kürt sorununda demokratik çözümün önünün de açılması gerektiğini anlatan Tuğluk, “Bu topluma yeni bir anayasa travması yaşatmaya kimsenin hakkı ve lüksü yoktur! Zaten Kürt siyasetinin ulaştığı olgunluk düzeyi yeni bir aldatılmayı da yutmayacaktır “ dedi. Yeni anayasa tartışmalarının bencil iktidar hırslarıyla başkanlık sistemine sıkıştırılmaması gerektiğine dikkat çeken Tuğluk, devlet ile Kürt halkı arasındaki hukukun demokratik bir biçimde yeniden tanımlanması gerektiğini söyledi. Yeni anayasanın gerçekten yeni anayasa olabilmesi için demokratik özerkliğin önünü kapatması gerektiğini aktaran Tuğluk, anayasanın toplumun demokratik dönüşümüne fırsat tanıyacak eşitlik bir ruha sahip olması gerektiğinin altını çizdi.
21. YÜZYIL BARIŞ YILI OLSUN
20. Yüzyılı kaybeden Kürtlerin, 21. Yüzyılı da kaybetmek istemediğini belirten Tuğluk şunları söyledi: “20. Yüzyılı ıskaladık, 21. Yüzyıl barış yüzyılı olsun. Kürt halkının bir yüzyıl daha bekleyecek ne takati ne sabrı kaldı! Kürtleri değil, Kürt sorununu 20. Yüzyıla gömen demokratik bir anayasa istiyoruz.”
KATILANLAR
Çalıştaya DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ile DTK Koordinasyon ve Divan Kurulu üyelerinin yanı sıra Bask Ülke Üniversitesi'nden Francısko Letamendia Belzunce, Queen's Üniveristesi'nden Ephrahim Nimni, Barcelona Özerk Üniversitesi'nden Ricard Vilaregut Saez, Sinn Fein Başkan Yardımcısı Raymond McCartney, emekli MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Yazar Ferda Koç, Yazar Metin Yeğin, Prof. Dr. Mesut Yeğen, Pir Sultan Abdal Derneği, TTB, MAZLUMDER, Diyarbakır Barosu, DİTAM, GÜNSİAD, Ermeni Vakfı, ÖDP, ESP, SDP, EMEP katıldı. (Evrensel)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.