TSK'nın İsrail stratejisinde, kısa vadede tatbikatların iptali, orta vadede savunma sanayisi projelerinin ertelenmesi, uzun vadede ise askeri anlaşmalar ele alınacak.
Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıda 9 Türk vatandaşının ölümüne neden olan İsrail'e yönelik 3 aşamalı askeri plan üzerinde çalışıldığı ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı, İsrail'e olan tepkisini ilk olarak Anadolu Kartalı Tatbikatı'nda gösterdi. İsrail'in Ekim 2010 tarihinde yapılacak Anadolu Kartalı Tatbikatı'na yaptığı başvuruyu 1 aydır beklemede tutan TSK, Gazze'de yaşananlardan sonra Tel-Aviv'in talebini reddetti. Kısa vadede TSK'nın bundan sonra düzenleyeceği uluslararası katılımlı tatbikatlara İsrail davet edilmeyecek. Orta vadede krizin sürmesi, İsrail tarafının "özür dilememesi" halinde savunma sanayi projeleri masaya yatırılacak. Bu amaçla ilk olarak iki ülke arasındaki en büyük projelerinden biri olan üçüncü dünya ülkelerindeki M-60 tanklarının ortak modernizasyonu da askıya alındı.
Türkiye, İsrail'le ortak olarak M-60 tanklarını modernize etmek için Kolombiya, Şile ve Tayland'la görüşmeler yapmıştı. Tankların İsrail teknolojisiyle Kayseri'deki tesislerde modernize edilmesi öngörülüyordu. Ağırlıklı olarak terörle mücadelede kullanılan Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki 170 adetin modernizasyonu 687 milyon dolara İsrail yapmıştı. Uzun vadede ise İsrail ile askeri işbirliği kapsamında imzalanan toplam 9 anlaşmanın ciddi şekilde masaya getirilmesi gündeme gelecek. İsrail gemilerinin Türkiye'deki deniz üslerine girişleri kısıtlanacak. Misafir askeri öğrenci ve subayların Türkiye'de eğitim almalarını öngören anlaşmalar revize edilecek. (Bugün)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.