Faili meçhul cinayetlere adı karıştığı için Diyarbakır'da 9 kez müebbet istemiyle yargılanan Kayseri İl Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ile Erzincan soruşturmasının bir nolu sanığı konumundaki 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'i kurtarmak için avukatları harekete geçti. Avukatlar, dava dosyasını Uyuşmazlık Mahkemesi'ne götürüp oradan da askeri yargıya taşıma planını yapıyor.
SARIKAYA İHRAÇ EDİLDİ
Aynı yöntem Şemdili Davası'ndaki "İyi Çocuklar" için yapılmış ve 36 yıl hüküm giyen sanıklar, askeri mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt Şemdinli'de Umut Kitapevi'nin bombalanmasında sanık olan Ali Kaya için "Tanırım iyi çocuktur" demişti. Bombalanmayla ilgili iddianameyi hazırlayan Van Savcısı Ferhat Sarıkaya ise meslekten ihraç edilmişti.
AVUKATLAR BAŞVURDU
Bir yılı aşkın tutuklu olarak yargılanan Temizöz'ün de tahliyesi için şu ana kadar birçok girişim gerçekleşti ancak hukuken bir çıkış yolu bulunamadı. Yapılan tüm girişimler sonuçsuz kalınca bu kez Uyuşmazlık Mahkemesi kanalıyla dosyanın askeri yargıya taşınması taktiği uygulanmaya çalışılıyor. Bir süre önce sanık Cemal Temizöz'ün avukatları Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 2247 Sayılı Uyuşmazlık Mahkemesi'nin Kuruluş ve İşleyişi Hakkındaki Kanun'un 10. maddesi uyarınca "olumlu görev uyuşmazlığı" çıkartmak için başvurdu. Mahkemenin bu talebi reddetmesi halinde ise dosyanın yine 10. ve 12. maddesi uyarınca Askeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve oradan da Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderilmesi talep edildi.
KARAR VERİLECEK
Mahkemenin bu talebi yerinde görerek dosyayı Askeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermesi durumunda, başsavcılık konunun çözümlenmesi için görüşünü de yazarak, karar vermesi için dosyayı Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderecek. Aynı yöntemin 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk hakkında da uygulamaya konulacağı ileri sürülüyor.
ASKERi MAHKEME iLE TAHLiYE YOLU
Uyuşmazlık Mahkemesi de askeri mahkemeyi görevli sayarsa dosyayı doğrudan askeri mahkemeye gönderecek ve böylece Albay Temizöz'ün askeri mahkeme yoluyla tahliyesinin yolu açılacak. Uyuşmazlık Mahkemesi'nin kararları kesin olduğu için böyle bir karar verilmesi halinde başvurulacak bir mercii yok. Diğer taraftan Uyuşmazlık Mahkemesi'nin başkanlığını Anayasa Mahkemesi üyesi Ahmet Akyalçın'ın yapıyor olması dikkat çekti.
Başvuru reddedilmek zorunda
Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz hukukçular ise olayda olumlu görev uyuşmazlığı çıkarma şartlarının oluşmadığını belirtiyorlar. 2247 sayılı yasanın 10. maddesinin 2. fıkrasında askeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın uyuşmazlık mahkemesinden istekte bulunabilmesi için, ceza mahkemesinde delillerin ikamesine başlanmamış olması gerekiyor. Oysa Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanıkların sorguları çoktan tamamlanarak ceza muhakemesi kanununun 206. ve devamı maddelerinde düzenlenen delillerin ikamesine geçilmiş durumda. Bu nedenle askeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın Uyuşmazlık Mahkemesi'ne dosyayı göndermesi yasal olarak mümkün görünmüyor. Hukukçular cumhuriyet tarihinde bu güne kadar ceza mahkemelerinde bu tür bir görev uyuşmazlığının hiç çıkmadığını kaydediyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.