Kırım göçmeni bir ailenin oğlu olarak Eylül 1916’da İstanbul’da dünyaya gelen İnalcık, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin ilk öğrencileri arasında yer aldı.
Doktorasının ardından 1942-72 yılları arasında öğretim üyeliği görevini üstlenen İnalcık, Chicago Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Londra Üniversitesi’nde de çalıştı. Arkasında çok sayıda eser bırakan İnalcık için ‘Tarihçilerin kutbu’ lakabı kullanılıyordu.
Sosyal bilimler alanında dünyanın saygın bilim insanları arasında gösterilen İnalcık,T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü (2002) ile TÜRKSOY Onur Madalyası’na (2012) layık görülmüştü.
Halil İnalcık kimdir?
Balıkesir Muallim Mektebi'ni tamamladı. 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi bölümünde yüksek öğrenimine başladı. 1942 yılında Tanzimat ve Bulgar Meselesi adlı doktora tezini verdi. Uzun yıllar aynı fakültede Osmanlı ve Avrupa tarihi üzerine dersler verdikten sonra 1972 yılında Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü'ne "Osmanlı Tarihi Üniversite Profesörü" olarak davet edildi.
1973 yılında kitabı The Ottoman Empire The Classical Age 1300-1600 yayımlandı. Yurt içi ve dışında çeşitli üniversitelerden fahri doktora payeleri aldı. 1993 yılında Bilkent Üniversitesi'ne davet edildi ve burada Tarih bölümünü kurdu. Halen Bilkent Üniversitesi Osmanlı Tarihi Bölümü'nde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine seminer dersi vermektedir.
İnalcık çok iyi düzeyde Osmanlı Türkçesi, iyi düzeyde; İngilizce, Fransızca, Almanca, orta düzeyde de; Arapça, Farsça ve İtalyanca bilmektedir. Dünyanın çeşitli üniversitelerinden çok sayıda fahri doktora tevcih edilen İnalcık, 20. yüzyıl sona ererken Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim adamı arasında gösterilmiştir.
Hayatı ve tarihçiliğini anlattığı Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı adlı söyleşi kitabı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan 2005 yılında yayımlanmıştır.
Avrasiya Akademiyasının kurucu üyelerinden biridir. (kaynak: Vikipedi)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.