• BIST 9469.73
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 3 °C

Tam Gün'e kısmi iptal

Tam Gün'e kısmi iptal
CHP'nin başvurusunu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, Tam Gün Yasası'nı kısmen iptal etti.

CHP'nin başvurusunu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, Tam Gün Yasası'nı kısmen iptal etti. Kanunun temel maddelerinde verilen iptal kararıyla üniversite hastanelerinde çalışan doktorlar da dahil öğretim görevlilerinin muayenehane açmaları mümkün olabilecek

Anayasa Mahkemesi, Tam Gün Yasası olarak bilinen 5947 sayılı Kanun'un bazı maddelerini kısmen iptal etti. CHP, Kanunun 11 maddesinin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle dava açmıştı. Yüksek Mahkeme, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun değiştirilen 36. maddesinin 2. fıkrasının 1. tümcesinde yer alan 'Öğretim üyesi, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduğu üniversitede haftada asgari 10 saat ders vermekle yükümlüdür' ibaresini Anayasa'ya aykırı bularak oy çokluğuyla iptal etti.

Yüksek Mahkeme, Sağlık Bakanlığı kuruluşları döner sermayesiyle ilgili 209 sayılı Kanun'un 5. maddesinin değiştirilen 4. fıkrasını Anayasa'ya aykırı bularak oy birliğiyle iptal etti. İptaline karar verilen fıkra 'personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödeme tutarını' belirliyordu.

Mahkeme, Kanun'un 6. maddesiyle, 2547 sayılı kanuna eklenen geçici 57. maddenin 'Bu süre içerisinde talepte bulunmayanlar istifa etmiş sayılır' biçimindeki son tümcesini de oy çokluğuyla iptal etti. Anayasa Mahkemesi, tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların sadece bir sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleklerini icra etmelerine izin veren yasa hükmünü de oy çokluğuyla iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.

MUAYENEHANE AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanlığı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, iptal kararıyla öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açması veya özel sağlık kuruluşlarında çalışmasının mümkün olmadığını bildirdi. Açıklamada, iptal kararının hekimlerin özel sağlık kuruluşları arasında herhangi bir sınırlamaya bağlı olmaksızın çalışabilecekleri sonucunu ortaya koyduğu da belirtildi. Döner sermaye ek ödemesi ile ilgili iptalin ardından ise yeniden bir düzenleme yapılacağını açıklayan bakanlık bu konuda mağduriyetin önleneceğini vurguladı.

İptal istemi reddedilen maddeler var

Yüksek Mahkeme, 5947 sayılı Kanunun 38. maddesinin değiştirilen 1. fıkrasında yer alan 'Yükseköğretim Kurulu, bağlı birimleri ve Üniversitelerarası Kurul ile Adli Tıp Kurumu'nda görevlendirilenler hariç olmak üzere bu fıkra uyarınca görevlendirilenler döner sermayeden yararlanamaz' biçimindeki son tümcesi, 4. maddesi ve 2547 sayılı kanunun 38. maddesine eklenen 2. fıkranın 'Ancak bu görevler, öğretim elemanının bu Kanun'dan kaynaklanan mesaisini aksatmayacak şekilde yürütülür' tümcesinin de iptal istemini ise reddetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89