New York Times gazetesi, Türkiye’den Suriye’ye uzanan Asi Nehri’ni gece yarısı görüntüledi ve su yolunu kullanarak Hatay’dan içeri girenleri fotoğraflamayı başardı.
Kayıklarla taşınanlar arasında, çocuklar ve yaşlıların yanı sıra, tedavi koşulları oluşmadığı için Türkiye’ye getirilen yaralılar da var. Bunlardan bazıları, sırf tutuklanma riskinden korktuğu için ülkesinde tedavi olmuyor. Gazeteye konuşan 23 yaşındaki Arif adlı bir aktivist, “Burası her gün böyle. Dün bir adam getirdim. Elleri ve gözleri yoktu” dedi. Sınırı geçmeye çalışanlara yardım etmek amacıyla beş kişilik bir ekip kurduklarını anlatan Suriyeli Arif, “Eskiden bu kayıklara nişanlımı bindirirdim. Artık yaralıları alıyorum” diye konuştu.
Türk yetkililerinden edinilen bilgiye göre, son bir ayda Türkiye sınırından içeri girmeyi başaran Suriyelilerin sayısı bin 500. Mülteci kamplarındaki nüfussa yeniden yükseldi ve 11 bine ulaştı.
Humus ‘temizleniyor’ İdlib’in suyu kaynadı
Haftalarca durmadan bombaladığı Humus şehrinde geçtiğimiz günlerde kontrolü ele geçiren Suriye Ordusu’nun, bölgede “savaş suçları temizliği”ne başladığı ve sivil halka uygulanan şiddet ve baskının izlerini yok etmeye çalıştığı haberleri geliyor. Kimileri, 1995 yılında Bosna’da yaşanan Srebrenica’daki katliama benzetiyor. Ancak burada Müslüman, Müslüman’a karşı. Öte yandan, kimi yorumcuların deyişiyle Humus’taki başarısının ardından “momentum” yakalayan Esad rejimi, şimdi de Türkiye sınırına çok yakın İdlib’e benzer bir müdahale için düğmeye bastı. İdlib’in etrafının büyük ölçüde askerlerce çevrildiği, çok sayıda tankın da şehrin dışında hazır bekletildiği ifade ediliyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.