Irak’ta beş bin Kürdün öldüğü “Halepçe Katliamı”nın yıldönümü nedeniyle geçen yıl 16 Mart’ta Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusu’nda bir grup öğrenci anma etkinliği düzenledi. Öğrenciler, bir de Kürtçe yazılı, “Em Helepçe ji birnakin/Halepçe’yi unutmayacağız” pankartı açtı. Anmaya karşı çıkan bir başka öğrenci de “Türkiye Türklerindir” şeklinde bir yazı yazarak tepki gösterdi ve durumu üniversite yönetimine şikâyet etti.
‘Sözde’ literatürü genişledi
Kampustaki özel güvenlik görevlileri, üniversite yönetiminin talimatıyla anma etkinliği gerçekleştiren H.T, T.A, S.D, E.R, Ç.L ve E.Ç. hakkında, tutanak düzenledi. Tutanakta, “Sözde Halepçe katliamı” ifadesi kullanıldı. Tutanakta şöyle dendi: “Aynı saatte aşağıda isimleri yazılı olan üniversitemiz öğrencileri kütüphane önünde bulunan ağaçlara sözde Halepçe Katliamı’yla ölen kişilerin resimlerini ve 2x3 metre ebatlarında siyah bez üzerine beyaz yazı ile ‘EM HELEPÇE JI BİRNAKIN (BİZ HALEPÇEYİ UNUTMUYORUZ) HALEPÇEYİ UNUTMA’ yazılı pankart asmışlardır.”
Üniversite yönetimi, tutanaktaki skandal ifadeye rağmen öğrenciler hakkında soruşturma başlattı. Böylece, “Sözde Ermeni soykırımı”, “Sözde vatandaş”, “Sözde bayrak” ifadesinin yanı sıra resmi yetkililerin “sözde” literatürüne yeni bir ifade eklendi. Öğrencilerle ilgili soruşturmanın önümüzdeki günlerde tamamlanması bekleniyor.
Kürt yönetimi kınadı
Katliamın “sözde” olarak nitelendirilmesi üzerine Kürdistan Haber Ajansı’nın (Aknews) yaptığı haber, konuyu Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin gündemine taşıdı.
Hükümet Sözcüsü Kawe Mahmud, Halepçe katliamı için “sözde” ifadesinin kullanılmasını kınadı. Mahmud, “Hacettepe Üniversitesi’nin tutumu şovence bir tutumdur. Çünkü Halepçe, belgeye bile ihtiyaç duymayan bir suçtur. Irak Ceza Mahkemesi de suçluları cezalandırdı ve yapılanı ‘jenosid’ olarak tanımladı” dedi. Mahmud, Türkiye Hükümeti’nin ve halkının bu görüşü paylaşmadığını da vurguladı.
Kaymakam mektup gönderdi
Halepçe Kaymakamı Goran Edhem de, Hacetepe Üniversitesi’ne açık mektup göndererek, “sözde” ifadesini protesto etti. Mektupta, şöyle denildi: “Diğer insanların birçoğu gibi, Kürt ve Ermeni katliamını inkâr etmeniz karşısında şaşırmadık. Biz bunu sizin şoven düşünceleriniz olduğunu ve Türkiye vatandaşlarının düşünceleri olmadığını biliyoruz. Onlarca belge, şahit ve itiraflara rağmen, katliama ‘sözde’ diyorsunuz.”
Irak ‘soykırım’ dedi
Tüm dünyada büyük tepki uyandıran katliam, üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen hâlâ güncelliğini koruyor. Saddam döneminde, 16 Mart 1988’de Kürtlerin yaşadığı Halepçe Kasabası’na kimyasal silah atılmıştı. Saldırı üzerine beş binden fazla Kürt yaşamını yitirmişti. Katliamla ilgili dava bu yılın başında Irak Temyiz Mahkemesi’nde karara bağlandı. Mahkeme, Halepçe’de yaşananları “Soykırım” olarak kabul ederken, katliamın sorumlusu olarak görülen “Kimyasal Ali” lakaplı Saddam Hüseyin’in kuzeni Ali Hasan El-Mecid hakkında idam kararı verildi.
‘Başkan’ sıfatıyla haziranda geliyor
Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, haziran ayı içinde Ankara’ya gelmeye hazırlanıyor. Dokuz yıl sonra ilk kez Türkiye’ye gelecek olan Barzani, “Kürdistan Bölgesi Başkanı” sıfatı ve protokol kuralları çerçevesinde kabul edilecek.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Kürdistan Bölgesel Yönetiminin lideri Mesut Barzani’nin önümüzdeki haftalarda Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Özügergin, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuya ilişkin soru üzerine, “Önümüzdeki haftalarda kendisini Türkiye’ye bekliyoruz. Tarih üzerinde çalışıyoruz. Ziyaret masada” dedi.
Karşılıklı mektuplaşmalar
Erbil merkezli Kürdistan Haber Ajansı da (Aknews) Barzani’nin haziran ayı içinde Ankara’ya geleceğini yazdı. Ajansın haberine göre Barzani, 28 nisanda kendisine davet mektubu gönderen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na cevaben bir mektup göndererek, Ankara davetine olumlu yanıt verdi. Barzani’nin, KDP eski Ankara Temsilcisi Sefin Dizayi aracılığı ile Davutoğlu’na mektup gönderdiği belirtildi.
Barzani’nin, haziran ayında Ankara’da olması bekleniyor. Barzani’ye yakın bir kaynak, Kürt liderin 2 haziranda Ankara’da olmasına yönelik program yapıldığını ancak Başbakan Erdoğan’ın Brezilya gezisi nedeniyle revize edilebileceğini belirtti. Erdoğan’ın da ziyaretin Brezilya gezisi sonrasında gerçekleşmesine sıcak baktığı belirtildi.
Dokuz yıl sonra ilk ziyaret
Alınan bilgilere göre, ziyarete ilişkin programın hazırlıklarına başlandı. Dışişleri, Barzani’nin, Ankara’da üst düzey protokol çerçevesinde ağırlanması yönünde görüş belirtti. Buna göre Barzani, Davutoğlu’nun davetlisi olarak Ankara’ya gelecek ancak hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem de Başbakan Erdoğan tarafından kabul edilecek. Mesut Barzani, Ankara’ya en son 2001 yılında KDP Genel Başkanı sıfatıyla geldi. Irak savaşından sonra Kürtlerin yeni bir statü kazanması nedeniyle Ankara ile başlayan gerilim süreci nedeniyle Barzani dokuz yıldır Türkiye’ye gelemiyor. Barzani dokuz yıl aradan sonra bu kez “Kürdistan Bölgesi Başkanı” sıfatı ve protokol kuralları çerçevesinde kabul edilecek.
Masada ne var?
Ziyaretin gündeminde Irak seçimlerinden sonra hükümet kurulması çalışmaları var. Seçim sonuçlarına göre Kürtler, Irak’ta hükümet kurulması çalışmalarında kilit konumda. Allawi’nin ekibinde Kürt karşıtı eski Baasçılar bulunduğu için Kürdistan İttifakı, daha çok Maliki’ye yakın duruyor. Ziyarette, Ankara Allawi’yi desteklemesi için Barzani’yi ikna etmeye çalışacak. Ziyaretin diğer önemli konusu da Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik. PKK konusu da masadaki önemli gündemlerden biri. (Taraf)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.