Rusya ve Amerika arasındaki ajan krizinin ardından benzer bir ajan hikayesi de Ermeni basınından geldi. Üstelik bu kez taraflardan biri Türkiye. Sobesednik gazetesinin iddiasına göre, Sovyet askeri istihbaratı, Ermeni kökenli bir ajanını 1950'lerde TBMM'ye sokmuş. Hem de ölmek üzere olan bir milletvekilinin yerine. Ankara ise iddiayı pek inandırıcı bulmuyor.
Sovyet askeri istihbaratı, Amerika'nın müttefiki Türkiye'ye, Ermeni asıllı bir ajanını yolluyor; TBMM'ye kadar da sokuyor. Hem de o dönem iktidar partisinden ölmek üzere olan bir vekilin yerine.
İddia, Ermenistan'ın saygın gazetlerinden Sobesednik'e ait. Gazeteye göre, Mahmud Şevket kod adlı siyasetçi, aslında Sovyet ordusunun istihbaratının Smbat Hodjoyan adlı ajanıydı.
Ajan Hodjoyan, ölmek üzere olan Türk vekil Mahmud Şevket'e ikizi gibi benziyordu. TBMM' önce teknik eleman olarak girdi.
Yerine geçeceği milletvekilinin sesini kaydedip sürekli dinledi; Tarzını taklit etmeye çalıştı.
Sovyet ajanı artık Mahmud Şevket'in yerine geçmeye hazırdı. Ermeni asıllı ajan, uzun yıllar Ankara'da yaşadı ve Türk milletvekiliymişcesine TBMM'de görev yaptı.
Eşini kandıramadı...
Ancak Ermeni asıllı Sovyet ajanı, Türk siyasetçinin eşini kandıramadı. İddiaya göre Mahmud Şevket'in eşi sessiz kalması konusunda ikna edildi.
Yıllar sonra Türk gizli servisi, Hodjoyan'dan şüphelendi ve Sovyet ajanı, Aras nehrini geçerek kaçtı. Gazeteye göre 1984te ölen ajan askeri törenle Erivan'da toprağa verildi.
İddia Şahin'e soruldu
Dünya istihbarat tarihinde benzeri olmayan bu ajan hikayesi, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e soruldu.
"Bir Ermeni gazetesinde; 1980 öncesinde Ermeni kökenli bir Rus ajanını, Mecliste ölmek üzere olan bir milletvekilinin yerine geçerek, uzun süre istihbarat topladığına dair iddia var, böyle bir duyum aldınız mı?" sorusunu Şahin, "Hayır almadım. Parlamentoda görev yapan bir Türk milletvekilinin yerine geçerek parlamenterlik yapması pek inandırıcı gelmiyor. Burada herkes birbirini tanır, olur mu öyle şey. Mümkün değil" diye yanıtladı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.