18 yıl önce Avrupa Para Birliği’nde yaşanan krizin tetikleyicisi, spekülatör George Soros, küresel ekonomik krizin bitmediğini iddia etti.
Viyana’da bir konferansta konuşan Soros, "Dramanın ikinci sahnesine henüz giriş yaptık" dedi. George Soros, finansal krizin sona ermekten uzak olduğunu ve düzenleyicilerin yatırımcıların türev işlemleri yanlış kullanma eğilimlerine yönelik olarak sıkı önlemler almaları gerektiğini söyledi. Düzenleyicilerin sistemik riski göz ardı ettiklerini söyleyen Soros, "Tüm piyasa katılımcılarının pozisyonlarının –hedge fonlar ve devlet fonlarının da dahil- incelenmesi gerekiyor" diye konuştu.
AVRUPA’DA İSPANYA UZAKDOĞU’DA JAPONYA SIRADA
Yunanistan’ın iflası sonrasında Avrupa Birliği içinde sırada İspanya’nın olduğu konuşuluyor.
Uzakdoğu’dan dün gelen açıklama ise şaşırtıcıydı. Japonya Başbakanı Naoto Kan, ülkesinin acilen, artan kamu borç yükünün üstesinden gelmesi gerektiğini belirterek, aksi halde Yunanistan'dan kaynaklı Avro Bölgesi'ndeki sorun gibi finansal sıkıntıyla karşı karşıya kalınabileceği uyarısını yapmıştı.
Japonya'nın, Yunanistan benzeri bir krizi önlemek için finansal yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Kan, ''Japonya'nın ödenmemiş kamu borcu yüksek. Kamu finansmanımız gelişmiş herhangi bir ülkenin en kötüsü durumunda. Çok fazla hükümet tahvili çıkarmaya bel bağlayarak mali politikalarımızı devam ettirmemiz zor. Artan borç yükümüzle ilgilenmez ve tahvil piyasalarında güven kaybedersek Yunanistan'dan kaynaklı Avro Bölgesi'ndeki sorun gibi finansmanımızda çökme riski söz konusu'' dedi.
AB’DE KRİZİ ATEŞLEYEN SOROS YİNE POZİSYON MU ALIYOR?
Spekülatör George Soros, 1992 yılında sterlinde devalüasyona oynayan ve aldığı kısa vadeli kredilerle 15 milyar dolarlık açık pozisyonla tam 1 milyar dolar para kazanmıştı. Geçtiğimiz aylarda devalüasyonun İngiltere için yine önemli bir seçenek olduğunu söyleyen Soros, daha kötü bir duruma düşmemek için yeni hükümetten bunu beklediğini ima etmişti.
SOROS'UN İNGİLTERE'Yİ AVLAMA HİKAYESİ
Soros daha önce de İngiltere'nin sırtından önemli oranda bir para kazamıştı. 1992 yılında Soros, İngiliz parasının değerli olduğunu, İngiltere Merkez Bankası'nın sterlinin değerini düşürmesi gerektiğini söylemişti. Soros'a göre İngiliz ekonomisi kötüye gidiyordu ve sterlin aşırı değerlenmişti bunun içinde İngiliz parasının değerini düşürmek zorundaydı. Soros'la İngiltere Merkez Bankası karşılıklı restleşmelerle açıklamalar yaptılar günlerce. İngiltere istese de sterlinin değerini düşüremiyordu. Çünkü İngiltere, Avrupa kur mekanizmasının bir üyesi olarak sterlini 2.95 alman markında sabit tutuyordu.
Soros, bu açıklamları yaparken de bir taraftan sterlinde pozisyon alıyordu. Ünlü spekülatör yüksek bulduğu sterlinden 10 milyar sterlin borçlanarak, karşılığında aynı parayla Alman markı satın aldı. İngiltere bir süre sonra mecburiyetten parasının değerini düşürünce, yani sterlin Alman markı karşısında gerileyince Soros da elindeki Alman markıyla, ucuz sterlin borcunu kapatarak, bir rivayete göre tam 1 milyar sterlin kazandı.
Tarihe de, 'İngiltereyi sallayan adam', 'Her İngilizin cebinden para tırtıklayan adam olarak' geçti!
MART AYI BAŞINDA DA PİYASALARI ŞOK ETMİŞTİ
George Soros Mart ayı başında yaptığı açıklama ile de piyasaları şaşkına çevirmişti.
Ünlü finans yatırımcısı Soros ‘un iddiası Wall Stret’in ünlü Hedge fon yöneticileri ile ilgili ilgiliydi. Soros, Wall Street’in hedge fonu yöneticilerinden bir kaçının bir akşam yemeğinde biraraya gelerek ortak para birimi olarak yıldızı parlayan ve dünyanın rezerv para birimi olmaya aday gösterilen euronun değer kaybetmesine yönelik bir komplo içinde olduklarını iddia etmişti.
Krizin baş göstermesi ile birlikte hızla değer kaybeden doların yıl içinde tam 32 para birimi karşısında hızla erimesi, dünyadaki ekonomik ve politik dengelerin doğuya kayması ”doların ölümü, doların sonu mu geliyor” gibi spekülatif hareketlerin sık sık gündeme gelmesi Soros’un iddiaları ile yan yana gelince akılları epey karıştırmıştı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.